Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tunnistamine vs eksponeerimine

Kolmapäev, 10. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Matteuse 6:1-6

Jeesuse mäejutlus
1Hoiduge aga, et te oma vagasid tegusid ei tee inimeste ees, et nemad teid vaataksid, muidu ei ole teil palka oma Isalt, kes on taevas!
2Kui sa nüüd almuseid jagad, siis ära lase enese ees pasunat puhuda, nii nagu silmakirjatsejad teevad sünagoogides ja tänavatel, et inimesed neid ülistaksid. Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes!
3Sina aga, kui sa oma almust jagad, siis ärgu su vasak käsi teadku, mida su parem käsi teeb,
4et su almus oleks varjatud, ja su Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!5Ja kui te palvetate, siis ärge olge nagu silmakirjatsejad, sest nemad armastavad palvetada sünagoogides ja tänavanurkadel, et olla inimestele nähtavad! Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes!
6Aga sina, kui sa palvetad, siis mine oma kambrisse ja lukusta uks, palveta oma Isa poole, kes on varjatud, ja su Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!

Issand Jeesus, mul on vaja püsida keskendunud, et põgeneda orjastava soovi eest meeldida inimestele. Palun aita mind!

Näiliselt annab Jeesus meile heade tegude tegemise osas vastandlikke juhiseid. Esiteks peame me laskma oma valgusel inimeste seas paista nii, et nad näeksid meie häid tegusid ja annaksid au Isale taevas (Mt 5:16). Teiseks nõutakse meilt ettevaatlikkust õigsuse ehk vagade tegude tegemisel inimeste ees (Mt 6:1). Mitte see ei loe, kus me oma häid tegusid teeme, vaid see, millisel eesmärgil me neid teeme ja millist sõnumit me sellega edastame. Jeesus on meile juba õpetanud, et meie valgus on mõeldud olema teistele nähtav, et lamp ei tohiks olla peidetud vaka alla. Jeesus on ka meie valguse põhjustaja, kuna tema üksi on kogu maailma valgus (Mt 5:14-15, Jh 9:5).
Inimeste juuresoleks või puudumine ei ole tegelikult oluline. Otsustav on meie ükskõiksus või teadlikkus Jumalast. Tehes head ei kuuluta me omaenese headust. Meie head teod peavad viitama Jumalale, kes ainsana on hea, helde ja kaastundlik (Mt 19:16-17). Tunnistamise ja religioosse ekshibitsionismi eristamine on meie vaimuliku elu tervise ja terviklikkuse seisukohalt kriitilise tähtsusega.
Heategevus, kui see pole keskendunud Jumalale, mandub väikeseks enese-austamise praktiseerimiseks. Heade tegude tegemine tunnistusena on aga täielik enesesalgamine. Ainult siis, kui elimineerime iseenda oma andmistest, ehitavad meie õiged teod üles teisi ja austavad Jumalat. Kõik, ka rutiinne elu muutub pühitsetuks, kui see on tehtud kui ohver Jumalale. Vastupidiselt sellele muutub isegi religrioosne kombetalitus patuks kui meie teadlikkus Jumalat annab teed populaarsuse ihalusele. See röövib meie usult selle vaimse vooruse.

Ennastsalgav elu peaks tegema meid ebateadlikuks oma voorustest. Oma vooruste teadmisest vaimuliku uhkuseni on vaid väike samm. Kui me ei ütle “ei” Ise Endale, ei anna me au Jumalale.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu