Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Paastumine on pidusöök!

Reede, 12. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Matteuse 6:16-23

Jeesuse mäejutlus
16Kui te aga paastute, siis ärge olge kurvanäolised nagu silmakirjatsejad, sest nemad teevad oma palge näotuks, et näidata inimestele oma paastumist. Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes!
17Aga sina, kui sa oled paastumas, siis võia oma pead ja pese oma nägu,
18et su paastumine ei oleks näha inimestele, vaid su Isale, kes on varjatud, ja sinu Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!19Ärge koguge endile aardeid maa peale, kus koi ja rooste neid rikuvad ja kuhu vargad sisse murravad ja varastavad!
20Koguge endile aardeid taevasse, kus koi ega rooste neid ei riku ja kuhu vargad sisse ei murra ega varasta!
21Sest kus su aare on, seal on ka su süda.22Silm on ihu lamp. Kui su silm on selge, siis on kogu su ihu valgust täis.
23Kui su silm on aga vigane, on kogu su ihu pimedust täis. Kui nüüd valgus sinu sees on pime, kui suur on siis pimedus?

Meil on vaja Vaimu abi selleks, et mõista ja kuuletuda Sõnale. Kuristik, mis haigutab teadmise ja tegemise vahel, muudab meid silmakirjateenriteks.

Nii nagu palve osas, peame ka paastumise puhul vastu seisma kiusatusele koguda odavat populaarsust. Need, kes paastuvad selleks, et “näidata seda inimestele”, naeruvääristavad paastu. Paastumine hõlmab endas palju rohkemat kui ühe või paljude söögikordade vahelejätmist. Siinkohal on meil kõigil vaja vaimulikku tarkust. Selle maailma naudingutele järele andmine tingib tihtilugu selle, et jätame oma vaimuliku nälja rahuldamise hooletusse. Sellel ei ole traagilised tagajärjed mitte üksnes elus pärast surma, vaid ka elus enne surma. Kuna me oleme loodud Jumala näo järele, ei suuda me elada üksnes leivast toitudes. Vaimulikult, tõeline paastumine teeb meid teadlikuks sellest, et meil on vaja “iga sõna, mis lähtub Jumala suust” (Mt 4:4).
Paastumine ei ole mingi ebameeldiv harjutus. Paastumine sisaldab endas sama palju söömist kui sellest hoidumist. Paast, mis ei sisalda keskendumist Jeesusele – Igavese Elu Leivale – , on mõttetu ja viljatu tegevus. Toidust loobumine, kui see pole kombineeritud pidusöögiga tõelisest Leivast, põhjustab füüsilise ja vaimse vaegtoitumuse. Kasutades erinevaid metafoore, rõhutab Jeesus seda aspekti kirjakoha salmides 19-21. Panustades oma igavikku hoidume me kogu oma varanduse siia ilma kogumisest. Vaesus – pelgalt ilma olemise mõistes – ei oma mingit vaimset väärtust.
Paastust peab saama meie vaimse kultuuri üks põhiline koostisosa. Me peame paastuma nii maitsmise, kui ka teiste meelte osas. Praegusel meediaajastul näiteks kujutab silmahimu endast meie vaimulikule kasvamisele palju suuremat ohtu kui söögiaplus. Isegi Eeva eksis, kuna vili “tegi tema silmale himu”!

Me elame vaimse ebastabiilsuse ajastul. Meil on vaja paastumise tähendust ja distsipliini. Jeesus paastus, et valmistuda oma elutööks. Paastuda tähendab ütelda: “Issand, siin ma olen. Saada mind!”

Selle kommentaari autor: Valson Thampu