Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaata ette!

Kolmapäev, 17. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 7:13-20

Jeesuse mäejutlus
13Minge sisse kitsast väravast, sest lai on värav ja avar on tee, mis viib hukatusse, ja palju on neid, kes astuvad sealt sisse!
14Kuid kitsas on värav ja ahtake on tee, mis viib ellu, ja pisut on neid, kes selle leiavad.15Hoiduge valeprohvetite eest, kes tulevad teie juurde lambanahas, seestpidi aga on kiskjad hundid!
16Te tunnete nad ära nende viljast. Ega viinamarju korjata kibuvitstelt ega viigimarju ohakailt?
17Nõnda siis kannab iga hea puu head vilja, aga halb puu halba vilja.
18Hea puu ei või kanda halba vilja ega halb puu kanda head vilja.
19Iga puu, mis ei kanna head vilja, raiutakse maha ja visatakse tulle.
20Küllap te tunnete nad ära nende viljast!

Selles vaimuliku pimeduse maailmas näib kuri heana ja hea kurjana. Jäädes Jeesusesse, elu valgusesse, oleme vabad valima elu.

Elu mõistatuses võib kiiresti saavutatud kasum muutuda pikemas perspektiivis kaotuseks. Lai värav ja lai tee viivad surma ja hukatusse. Maailma loogika järgi tuleks alati valida pigem lai värav kui kitsas. Oma inimliku piiratuse tõttu ei suuda me näha ette tulevikku ja targalt valida. Sellepärast vajame juhtnööre. Jumala Sõna on me jalale lambiks ja valguseks me teel.* Ja Jeesus on Elav Sõna.
Jeesus soovitab meil olla valvas valeprohvetite suhtes. See on imelik soovitus. Prohvet on keegi, kes peaks rääkima tõtt. Seega peaks inimene, kes valetab, olema valetaja, mitte valeprohvet. Kes siis on valeprohvet? Kas pole ta mitte see, kes kõneleb laia tee ja laia värava poolt? Ta saavutab kiiresti edu ja populaarsuse, sest ta tunnetab aja vaimu ja räägib inimestele lugusid, mida nad igatsevad kuulda.** Kuid mitte keegi ei saa lõputult varjata oma vastuolulisust. Ta näib lambana, kuid sisemiselt on ta kiskjalik hunt. Valeprohveti võib ära tunda sellest, et teda juhivad ta enda huvid, kusjuures õige prohvet on inspireeritud Jumalast ja on ennastsalgav. Valeprohvetid on edukad inimeste vaimuliku taipamatuse tõttu. Niisiis, ole ettevaatlik!
Õige ja vale prohveti vahel saab vahet teha vaimuviljade abil (s 16-20). Rahu on üks Vaimu viljadest. Jumalatuid juhib rahutus, mis paneb neid eelistama valeprohveteid, otstarbekuse prohveteid.

Issand, päästa mind kiusatusest saada mõjutatud valeprohvetitest. Neil on tänapäeval tohutu külgetõmme ja ma ei suuda vastu seista nende mõjuvõimule ilma Sinuta, kes Sa oled Tõde, mis teeb vabaks.

*Ps 119:105 **2 Tm 4:3-4

Selle kommentaari autor: Valson Thampu