Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Armastuse kaks mõõdet

Neljapäev, 25. Märts 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Markuse 12:28-34

Kirjatundja kiusab Jeesust küsimusega suurimast käsust
28Ja üks juurdeastunud kirjatundjaist, kes oli kuulnud nende vaidlemist ja teadis, et Jeesus oli neile hästi vastanud, küsis temalt: "Milline on kõige esimene käsk?"
29Jeesus vastas: "Esimene on: Kuule, Iisrael, Issand, meie Jumal, on ainus Issand,
30ja armasta Issandat, oma Jumalat, kogu oma südamega ja kogu oma hingega ja kogu oma mõistusega ja kogu oma jõuga!
31Teine on see: Armasta oma ligimest nagu iseennast! Mingit muud neist suuremat käsku ei ole."
32Ja kirjatundja ütles talle: "Hästi, Õpetaja, sa ütlesid tõtt, et tema on Ainus ja ei ole teist peale tema;
33ja armastada teda kogu südamega ja kogu mõistusega ja kogu jõuga ning armastada ligimest nagu iseennast on palju rohkem kui kõik põletusohvrid ja muud ohvrid."
34Ja Jeesus, nähes, et kirjatundja vastas arukalt, ütles talle: "Sa ei ole kaugel Jumala riigist." Ja keegi ei julgenud teda enam küsitleda.

Lühikese aja jooksul on Jeesuse juurde tulnud paljud erinevad ametimehed oma küsimustega. Üks neist oli tänase loo kirjatundja, kes ilmselt siiralt soovis Jeesuse käest vastust saada.

Küsimus, mille kirjatundja esitas, või pigemini Jeesuse vastus on muutnud ja muudab olukordi parimal viisil ajaloos ja tulevikus.

Jeesuse vastuse esimene pool on: Kuule, Iisrael, ______________________________“. Ja sellega, salmis 29 öelduga, on seotud kogu meie olemus: armastada Jumalat kogu oma südamega, hingega, mõistusega ja jõuga.

Selline on Jumala ühe põhilise käsu vertikaalne mõõde. See mõõde tähendab täielikku andumist ja pühendumist.

Et esimene käsk oleks praktikas nähtav, tuleb täita teist olulist käsku, mille Jeesus välja tõi, ja see on horisontaalne mõõde: armasta oma ligimest.

Jeesus näitab siin, et teiste inimeste armastamise võime on sõltuv sellest, kuidas me iseennast armastame (s 31). Nagu suhtume endasse ja mida tahame, et inimesed meile teeksid, seda teeme ka teistele (Mt 7:12).

Jeesus ütleb Luuka evangeeliumis lisaks: Mine ja tee! See on mõnikord väga raske, aga sellest sõltub meie lähedus Jumala riigile.

Selle kommentaari autor: Indrek Luide