Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

<b>Veel üks võimalus</b>

Neljapäev, 1. Aprill 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Markuse 14:12-25

Jeesuse viimne paasasöömaaeg
12Ja hapnemata leibade püha esimesel päeval, kui paasatalle tapetakse, ütlesid Jeesuse jüngrid talle: "Kuhu sa tahad, et me läheme ja valmistame, et sa võiksid süüa paasat?"
13Ja ta läkitas kaks oma jüngrit ja ütles neile: "Minge linna ja te kohtate veekruusi kandvat inimest. Minge temaga kaasa
14ja kuhu tahes ta ka sisse astuks, ütelge majaperemehele: "Õpetaja ütleb: Kus on mu võõrastetuba, kus ma võiksin süüa paasat koos oma jüngritega?"
15Ja tema näitab teile suurt vaipadega kaetud ning valmisseatud ülemist tuba, ja seal valmistage meile söömaaeg!"
16Ja jüngrid läksid ära ja tulid linna ning leidsid kõik nii olevat, nagu Jeesus neile oli öelnud. Ja nad valmistasid paasasöömaaja.17Ja õhtul tuli Jeesus nende kaheteistkümnega.
18Kui nad lauas istusid ja sõid, ütles Jeesus: "Tõesti, ma ütlen teile, üks teie seast, kes on minuga koos söömas, annab mu ära."
19Nad jäid nukraks ja hakkasid üksteise järel talle ütlema: "Ega ometi mina?"
20Aga Jeesus ütles neile: "Üks teist kaheteistkümnest, kes sööb minuga samast kausist.
21Jah, Inimese Poeg läheb küll ära, nii nagu temast on kirjutatud, aga häda sellele inimesele, kes Inimese Poja ära annab! Sellele inimesele oleks parem, kui ta poleks sündinud."22Ja kui nad sõid, võttis Jeesus leiva, õnnistas, murdis ja andis neile ning ütles: "Võtke! See on minu ihu."
23Ja ta võttis karika, tänas ja andis selle neile, ja nad kõik jõid sellest.
24Ja ta ütles neile: "See on minu lepinguveri, mis valatakse paljude eest.
25Tõesti, ma ütlen teile, mina ei joo enam viinapuu viljast kuni selle päevani, mil ma joon uut Jumala riigis."

Paasapüha pühitseti igal aastal niisanikuu (märtsi lõpp, aprilli algus) 14. päeval. Sellele järgnes kohe hapnemata leibade püha, mida peeti seitse päeva. Niisiis kestsid pühad kokku kaheka päeva. Algselt peeti neid pühasid inimeste kodudes, kuid Uue Testamendi ajaks olid need kujunenud nn palveteekonna peamisteks pühadeks, mida peeti Jeruusalemmas.

Vastates küsimusele paasasöömaaja toimumise kohast, andis Jeesus Peetrusele ja Johannesele väga üksikasjalikud juhised. Miks? Kas ehk sellepärast, et jüngrite vaeva vähendada? Oli ju Jeruusalemm pühade puhul rahvast täis ning vaba võõrastetoa leidmine raske. Või soovis Jeesus Juuda eest õhtust kokkusaamise paika varjata, kuna too ju otsis võimalust oma õpetajat ära anda (vt s 11)? Nii ei andnud Ta Johannesele ja Peetrusele konkreetset nime ega aadressi, vaid hoopis sellise korralduse. Kas Jeesus oli maja peremehega asjad juba varem kokku leppinud või andis ta need juhtnöörid jumaliku ettenägelikkusega, sellest evangeeliumid ei räägi.Seal lauas istudes ütles Jeesus järsku välja kohutava tõsiasja (s 18). Võib arvata, et see mõjus ðokeerivana. Juudas tormitsesid kindlasti vastuolulised tunded: kas tema plaan oli paljastatud?Mida võis Jeesus tunda? Ta ju teadis, et inimene, kes oli Talle väga lähedal olnud, keda Ta oli usaldanud, oli valmis Teda reetma. Ta oleks võinud Juuda peale vihastuda ja kibestuda. Kuid Ta ei teinud seda – veel lauas istudes andis Jeesus Juudale võimaluse meelt parandada.

<b>Jeesus armastas Juudast lõpuni</b>