Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Elu nagu perekonnas

Kolmapäev, 22. Veebruar 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: RM 12:9-21

Uus elu
9Armastus olgu siiras. Kurjast hoidudes kiinduge heasse!
10Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!
11Teenige Issandat tüdimatu innuga ja vaimult tulisena!
12Olge rõõmsad lootuses, vastupidavad viletsuses, püsivad palves!
13Abistage pühasid nende puuduses, püüdke olla külalislahked!
14Õnnistage oma tagakiusajaid, õnnistage ja ärge needke!
15Rõõmustage rõõmsatega, nutke nutjatega!
16Olge omavahel üksmeelsed! Ärge mõtelge kõrgilt, vaid laske end tõmmata madalate hulka! Ärge olge endi meelest targad!
17Ärge tasuge kellelegi kurja kurjaga, hoolitsege selle eest, mis on hea kõigi inimeste silmis!
18Kui võimalik, niipalju kui oleneb teist, pidage rahu kõigi inimestega!
19Ärge makske ise kätte, armsad, vaid andke maad Jumala vihale, sest on kirjutatud: "Minu päralt on kättemaks, mina tasun kätte" - nii ütleb Issand.
20Veel enam: "Kui sinu vaenlane nälgib, toida teda, kui tal on janu, anna talle juua, sest seda tehes sa kuhjad tuliseid süsi tema pea peale!"
21Ära lase kurjal võitu saada enese üle, vaid võida sina kuri heaga!

Täna Jumalat, et Ta on su Isa, ja palu Ta abi, et muutuda rohkem Tema sarnaseks.

Milliseid perekondlikke jooni võid sa enda juures märgata? Kui me hakkasime uskuma Jumalasse, saime me osaks Jumala perekonnast ja Tema perekondlikkus hakkas meis vormi võtma. Paulus julgustab meid käituma viisil, mis demonstreerib sellist suhtumist Jumala perekonna sees (s 9-13) ja väljaspool seda (s 14-21). Kodukoguduste liikmed Roomas tegid rohkem, kui said lihtsalt kord nädalas tunnikeseks kokku. Elati ka samas majapidamises – peremehe, teenri, orja, erinevate generatsioonide esindajatena. Olid ka lähedased naabrid ja äripartnerid. Nende suhted polnud alati kerged. Need grupid olid potentsiaalselt sama halvasti toimivad kui paljud perekonnad, töökollektiivid, naabrite kogukonnad või kogudused täna. Kuid Jumala Vaim muutis neid (nagu ka meid täna), et nad suutsid ületada oma normaalsed (patused) inimlikud reaktsioonid ja muutuda rohkem Jeesuse sarnaseks. Tänane kirjakoht tuletab meile meelde omadusi, mis peaksid ilmnema igas kristlikus suhtes: armastus, vastastikune austus, kannatlikkus, heldus, harmoonia, empaatia, alandlikkus, külalislahkus ja soov kõigest hingest teenida üksteist ja Jumalat. Ka suhted väljaspool kogudust peaksid saama muudetud. Selles maailmas pole kunagi lihtne olnud olla kristlane. Mõned aastad pärast nende ridade kirjutamist, põletati Roomas kristlasi, et valgustada tänavaid. Kui kannatame tagakiusu all, peame jätma kättemaksu Jumala hooleks ja soovima tungivalt oma vaenlastele head. Kurjaga vastamine muudab probleemi veel keerukamaks. Kui arvame, et kurjaga saab suhelda, kui palju rohkem saab siis heaga? Jeesuse headuse tervendav vägi voolas ka ebapuhta peale.Ta ei määrdunud sellest, et suhtles tölnerite ja patustega.Ka meie, Tema järgijad, oleme üles kutsutud võitma kuri ära heaga (s 21).

Millist olukorda sinu koguduses või kogukonnas Jumal kutsub sind täna headusega lahendama?

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson