Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Üksmeel kogukonnas

Teisipäev, 28. Veebruar 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: RM 15:1-7

Nõdrausuliste kohtlemisest
1Aga meie, kes oleme tugevad, peame kandma jõuetute nõrkusi ega tohi elada enese meeleheaks.
2Igaüks meist olgu meelepärane ligimese heaks tema ülesehitamiseks.
3Kristuski ei taotlenud iseenesele meelepärast, vaid nagu on kirjutatud: "Nende teotamised, kes sind teotavad, on langenud minu peale."
4Sest mis iganes enne on kirjutatud, see on kirjutatud meile õpetuseks, et meil kannatlikkuse ja Pühakirja julgustuse kaudu oleks lootust.
5Kannatlikkuse ja julgustuse Jumal aga andku teile, et te mõtleksite sedasama omavahel Kristuse Jeesuse eeskuju kohaselt,
6et te ühel meelel ja ühest suust ülistaksite Jumalat ja meie Issanda Jeesuse Kristuse Isa.
Üleskutse ühtsuseks
7Seepärast võtke vastu üksteist, nõnda nagu ka Kristus on meid vastu võtnud Jumala kirkuseks.

Palu, et Jumal aitaks sul endast mõelda mitte kui üksikindiviidist, vaid kui oma usukogukonna liikmest.

Jeesuse ülempreesterlik palve oma jüngrite ja teiste usklike eest rääkis ühtsusest: “et nad oleksid üks, nagu meie oleme üks”.Tänane kirjakoht mainib Jumalat kolm korda (s 5, 6, 7) ja Jeesust neli korda (s 3, 5, 6, 7). Tema on see, kes teeb kristliku ühtsuse võimalikuks. Tema kolmekülgne loomus Isa, Poja ja Püha Vaimuna demonstreerib täiuslikku ühtsust. Maailmas eksisteerivad hoiakud on tihti ühtsuse vastu, sest inimesed on tavaliselt enesekesksed ja püüdlevad asju, mis on neile kasulikud. Teisalt näeme kolmainsuses armastavat suhet, mis on suunatud endast väljapoole, teistele. Jumal ise näitab meile, mida ühtsus tähendab kristlastele: teiste eest palvetamine, nendega koos olemine, teiste heaks töötamine ja neile poolehoiu avaldamine, jagamine, tänulikkus. Tõeline (mitte pinnapealne) ühtsus on Jumala and ja saadakse palvevastusena (s 5). See ei ole ainult tülide puudumine. Koguduses avaldub see lähedaste, aktsepteerivate suhetena kõigi liikmete vahel, hoiakutena, mis otsivad teiste kasu (mitte omakasu) ja toetavate ning ülesehitavate tegevustena, julgustusena, mis tuleb Jumala Sõnast. Kodukogudused Roomas vajasid seda ühtsust, sest erineva religioosse, haridusliku, sotsiaalse ja kultuurilise taustaga liikmete vahel olid suured erinevused. Suurte koguduste kirjus liikmeskonnas on ühtsust saavutada raske, sest võimatu on omada kõikidega lähedasi suhteid. Sellepärast on liikumine, mis pooldab väikesi gruppe ja kogudusi, nii tähtis. Ainult näost näkku kohtudes on võimalik toetada nõrgemaid liikmeid, armastada ja tervitada üksteist hoolimata radikaalsetest erinevustest, ning üksteist üles ehitada vastastikuses suhtes, mille keskmeks on Jumala Sõna. Just see, et Jumal võib korda saata võimatut, toob Talle kiitust ja au.

Kuidas sa saaksid kaasa aidata väikeste gruppide arengule oma usukogukonnas?

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson