Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ülestõusmise rahu

Teisipäev, 18. Aprill 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 20:19-31

Jeesus ilmub jüngritele
19Kui nüüd selsamal nädala esimesel päeval oli õhtuaeg ja seal, kuhu jüngrid olid kogunenud, olid uksed lukus, sest nad kartsid juute, tuli Jeesus, jäi seisma nende keskele ja ütles neile: "Rahu teile!"
20Kui ta seda oli öelnud, näitas ta neile oma käsi ja külge. Siis said jüngrid rõõmsaks Issandat nähes.
21Jeesus ütles nüüd neile taas: "Rahu teile! Nõnda nagu Isa on läkitanud minu, nõnda saadan ka mina teid."
22Kui ta seda oli öelnud, puhus ta nende peale ja ütles neile: "Võtke vastu Püha Vaim!
23Kellele te iganes patud andeks annate, neile on need andeks antud, kellele te patud kinnitate, neile on need kinnitatud."
Jeesus ilmub Toomale
24Aga Toomas, keda nimetatakse Kaksikuks, üks kaheteistkümnest, ei olnud nendega, kui Jeesus tuli.
25Teised jüngrid ütlesid nüüd talle: "Meie oleme näinud Issandat." Aga tema ütles neile: "Kui ma ei näe tema käte sees naelajälgi ning ei pista oma sõrme naelte asemeisse ega oma kätt tema külje sisse, ei usu ma mitte!"
26Ja kaheksa päeva pärast olid ta jüngrid taas kodus ja Toomas nendega. Uksed olid lukus, aga Jeesus tuli, jäi seisma nende keskele ja ütles: "Rahu teile!"
27Seejärel ta ütles Toomale: "Pane oma sõrm siia ja vaata minu käsi ning pane oma käsi ja pista mu külje sisse ning ära ole uskmatu, vaid usklik!"
28Toomas vastas talle: "Minu Issand ja minu Jumal!"
29Jeesus ütles talle: "Kas sa usud seepärast, et sa oled mind näinud? Õndsad on need, kes ei näe, kuid usuvad."
Evangeeliumi kirjutamise eesmärgist
30Jeesus tegi jüngrite ees veel palju muid tunnustähti, mida ei ole sellesse raamatusse kirja pandud,
31aga need on kirja pandud, et te usuksite, et Jeesus on Kristus, Jumala Poeg, ja et teil uskudes oleks elu tema nimes.

On vaja kiirustamisest vaba aega, et tajuda Kristuse rahu. Tule Ta ligiollu ruttamata.

Jeesus tervitab tänases kirjakohas jüngreid kolm korda sõnadega “Rahu olgu teiega” (s 19, 21, 26). See on täiesti tavaline tervitus tol ajal. Teiselt poolt on see ebaharilik.
Jeesus soovib rahu neile, kes on hirmunud. Võimud on just nende juhi surma mõistnud. Tema surnukeha on kadunud. Kas nüüd võetakse kinni jüngrid? Pole ime, et nad on hirmul ja istuvad lukus uste taga. Kõigele lisaks ilmub Jeesus nende juurde läbi seina, kuigi nad nägid, kuidas Ta risti löödi. Nende toimetulekumehhanismid on viidud äärmuseni, mis vahel juhtub ka meiega.
Jeesus kordab oma tervitust, tuues neile sügava rahu, mida Ta oli eelnevalt lubanud. Kuid selle eesmärk pole neile ainult isiklikku heaolutunnet tagada. Kui nad saavad Ta rahu, saavad nad Temalt ka ülesande. Johannes esitab oma versiooni suurest misjonikäsust siin.
Nädala pärast ilmub Jeesus uuesti ja jälle läbi lukus ukse. Võibolla ei olnud jüngrid veel täielikult aru saanud rahust, mis Ta neile oli andnud. Sel korral keskendub Ta Toomasele, kelle ratsionaalne mõtlemine oli muutunud ta umbusklikuks teiste jüngrite tunnistuse suhtes.
Salmid 20 ja 26 ütlevad, et kohe, kui Jeesus oli rääkinud rahust, osutas Ta oma haavadele. Kindlasti tahab Ta sellega jüngritele öelda, et nad võivad nautida rahu sellepärast, et Tema suri ristil. Tänaseni on Ta selle risti tõttu meie rahu.

Pane oma mured maha ristilöödud Päästja jalgade ette. Siis leia palvetades keegi hirmul inimene ja räägi talle, millist rahu pakub Jeesus.

Selle kommentaari autor: Derek Tidball