Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Peetrust kutsutakse uuesti

Reede, 21. Aprill 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 21:15-19

Jeesus ilmub Tibeeriase järve rannal
15Kui nad nüüd olid einet võtnud, ütles Jeesus Siimon Peetrusele: "Siimon, Johannese poeg, kas sa armastad mind rohkem kui need?" Peetrus ütles talle: "Jah, Issand, sina tead, et sa oled mulle armas." Jeesus ütles talle: "Sööda mu tallesid!"
16Tema ütles talle veel teist korda: "Siimon, Johannese poeg, kas sa armastad mind?" Ta vastas talle: "Jah, Issand, sina tead, et sa oled mulle armas." Jeesus ütles talle: "Hoia mu lambaid kui karjane!"
17Tema ütles talle kolmandat korda: "Siimon, Johannese poeg, kas ma olen sulle armas?" Peetrus jäi kurvaks, et Jeesus küsis temalt kolmandat korda: "Kas ma olen sulle armas?" Ja ta ütles temale: "Issand, sina tead kõik, sina tead, et sa oled mulle armas." Jeesus ütles talle: "Sööda mu lambaid!
18Tõesti, tõesti, ma ütlen sulle, kui sa olid noor, vöötasid sa end ise ning läksid, kuhu sa tahtsid, aga kui sa vanaks saad, siis sa sirutad oma käed välja ja keegi teine vöötab sind ning viib sind, kuhu sa ei taha."
19Aga seda ta ütles vihjates, missuguse surmaga Peetrus pidi Jumalat austama. Aga kui Jeesus seda oli öelnud, ütles ta talle: "Järgne mulle!"

Las Jeesuse läbitungiv pilk valgustab sind läbi.

Pärast einet esitab Jeesus Peetrusele kolmekordse misjonikäsu ja seega on tühistatud Peetruse kolmekordne Jeesuse salgamine. Nii salgamine kui ka kutse misjoniks toimuvad mõlemad lõkke ümber, asjaolu, mida Peetrus kindlasti ei saanud tähele panemata jätta.
Jeesuse arm on ülevoolav. Kuid see ei ole odav arm. Selles on peitus nii tugev kui ka õrn distsipliin. Peetrus oli läbi kukkunud. Jeesus tahab nüüd teada, mis on ta südames. Niisiis, mitte üks kord, vaid kolm korda küsib Ta läbitungiva küsimuse: “Kas sa tõesti armastad mind?” Johannes kasutab erinevaid sõnu armastuse kohta, kuid ilmselt ainult selleks, et teksti ilmestada. See on kõige olulisem küsimus üldse, mida esitatakse. Jeesusel on vaja teada mitte ainult Peetruse plaanidest, andidest, ressurssidest ja kavatsusest, vaid ka tema südamest.
Peetrus ei pea kaua mõtlema, tal on vastused valmis. Peetrus on alati kiire – liiga kiire. Võibolla sellepärast küsitleb Jeesus teda nii põhjalikult. Peetruse kolmas vastus on erinev teistest. Ta justkui kõhkleb hetkeks ja tunnustab Kristuse kõiketeadmist. Jeesusega ei lähe läbi petmine või teesklemine. Ta näeb otse läbi meie väljenduste meie südame tegelikku olukorda. Kui Peetrus on selle selgeks saanud, tekib lootus.
Oma taaskinnitatud armastusega ja süttinud alandlikkusega nõustub Peetrus vastu misjonikäsuga olla alamkarjane, toita ülemkarjase, Kristuse karja. See on hetk, mida Peetrus ei unusta kunagi, nagu tema hilisem käitumine näitab.
Vestlus jõuab haripunkti, kui Jeesus ütleb Peetrusele: “Järgne mulle!” Neid sõnu kasutas Jeesus algul, kui kutsus Peetrust. Nüüd, vaimse juhi karjääri märkimisväärses punktis neid korratakse. Kõik, mida Peetrusel on vaja teha, et olla efektiivne karjane, on olla kuulekas jünger.

Varu aega enesevaatluseks. Kui palju armastad sa Jeesust, kui palju oled Tema käsutuses, kui palju lihtsalt sõnakuulelik jünger?

Selle kommentaari autor: Derek Tidball