Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Issand kutsub ja parandab

Teisipäev, 2. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 4:18-25

Jeesus kutsub esimesed jüngrid
18Aga Galilea järve randa pidi kõndides nägi Jeesus kaht venda, Siimonat, keda nimetatakse Peetruseks, ja tema venda Andreast, noota heitvat - nad olid ju kalurid -
19ning ütles neile: "Järgnege mulle ja ma teen teist inimesepüüdjad!"
20Ja nad jätsid kohe oma võrgud sinnapaika ning järgnesid talle.21Ja kui ta läks sealt edasi, nägi ta teist vendade paari, Sebedeuse poegi Jaakobust ja Johannest, kes olid koos oma isa Sebedeusega paadis ja parandasid võrke, ja ta kutsus neid.
22Ja nemad jätsid kohe paadi ja oma isa sinnapaika ning järgnesid talle.
Rahvas koguneb Jeesuse ümber
23Jeesus rändas läbi kogu Galilea, õpetades nende sünagoogides ja jutlustades evangeeliumi Kuningriigist ning tervendades haigeid ja vigaseid rahva seas.
24Ja kuuldus Jeesusest levis üle kogu Süüria, ja tema juurde toodi kõik, kes põdesid mitmesuguseid tõbesid ja olid piinade käes ja kurjast vaimust vaevatud ja langetõbised ja halvatud, ning tema tegi nad terveks.
25Ja Jeesusega käisid kaasas suured rahvahulgad Galileast ja Kümnelinnamaalt ja Jeruusalemmast ja Juudamaalt ja sealtpoolt Jordanit.

„…ja et iga keel tunnistaks: Jeesus Kristus on Issand – Jumala Isa kirkuseks. Issand, luba, et see sünniks ja võiks alata minu juurest!“

Mäletan ühe kristliku grupi mõjuvat esinemist oma koolis, kui nad näitlikustasid Jeesuse kutset esimestele jüngritele. “ Kas suudate kujutleda neid järgimas Jeesust vedades üha oma võrke järel?” küsis grupijuht. “ Ma tulen Issand, aga tead, see võrk on nii kohutavalt raske. Palun oota mind, uups – jälle jäin kuhugi kinni!” Tõelistel jüngritel tuli tegelikult väga palju maha jätta. Nad pidid jätma omandi, karjääri, perede ettevõtted, mingil määral isegi oma peresuhted. Tollest hetkest alates oli kõik teistsugune, iga pühendumine ja suhe tuli uuesti määratleda saadud kutse valguses. Evangeeliumi kutse kõikemuutvad nõuded on samad ka täna meie jaoks – kõigepealt jumalariik ja alles siis kõik muu leiab oma koha.
Ja ometi, oma imelisel looval viisil kasutab Jeesus ära ka nende kalapüügioskused, et püüda inimesi. Kas sama ei toimi ka meie elus – kui anname talle oma elud, oma suhted ja võimed muudab tema need loovaks ja kasutatavaiks jumalariigi heaks.
Tähelepanuväärne on ka see, et kalameestel oli kutsumise hetkel käsil kiire töö. Tundub, et Jumal kutsub harva inimesi, kes on jõude. Jüngrite vastus oli kohene ning küsimusteta ( s 20, 22). Olgu selline ka meie vastus.
Teine osa tänasest lõigust kirjeldab Jeesust tema tuntuse algusaegadel. Püüa natukenegi kujutleda inimliku kannatuse ja lootusetuse määra neil päevil – pane tähele sõna “kõik” salmides 23-25. Jeesuse teenimises ilmneb kaunis terviklikkus ja tasakaalustatus – ta õpteas, jutlustas ja ta leevendas inimlikku kannatust. Meiegi isiklik aga ka koguduslik teenimine võiks ilmutada sedasama kuningriigi terviklikkust ja tasakaalu.

Uuenda täna oma otsust järgida Jeesust kui isiklikku Päästjat ning Issandat ja vasta tema kutsele kahetsemata järgimise hinda.

Selle kommentaari autor: Ross Pilkinton