Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Eesmärk loeb

Reede, 5. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 5:17-26

Jeesuse mäejutlus
17Ärge arvake, et ma olen tulnud Seadust või Prohveteid tühistama. Ma ei ole tulnud neid tühistama, vaid täitma.
18Tõesti, ma ütlen teile, ükski täpp ja ükski kriips ei kao Seadusest seni, kuni taevas ja maa püsivad, kuni kõik, mis sündima peab, on sündinud.
19Seda, kes iganes nendest käskudest ka kõige pisema tühistab ja teisi sedasama tegema õpetab, hüütakse kõige pisemaks taevariigis. Kes aga selle järgi teeb ja õpetab, seda hüütakse suureks taevariigis.20Sest ma ütlen teile: Kui teie õigus ei ole märksa suurem kui kirjatundjate ja variseride oma, siis te ei saa taevariiki!21Te olete kuulnud, et muistsele põlvele on öeldud: Sa ei tohi tappa! ja igaüks, kes tapab, peab minema kohtu alla.
22Aga mina ütlen teile: Igaüks, kes oma venna peale vihastab, peab minema kohtu alla, kes aga oma vennale ütleb: "Tola!", peab minema ülemkohtu alla, kes aga ütleb: "Sina jäle!", peab minema tulepõrgusse.23Kui sa nüüd oma ohvriandi altarile tood ja sulle tuleb meelde, et su vennal on midagi sinu vastu,
24siis jäta oma and altari ette ja mine lepi esmalt ära oma vennaga ja alles siis tule ja too oma and!
25Ole varmalt järeleandlik oma vastasele, kuni sa oled temaga teel, et sinu vastane sind ei annaks kohtuniku kätte ja kohtunik kohtuteenri kätte ja sind ei heidetaks vangi!
26Tõesti, ma ütlen sulle, sa ei pääse sealt enne välja, kui oled tagasi maksnud viimsegi veeringu.

Vajame väga selget arusaamist mis on Jumala eesmärk meid kutsudes ja vajame usku usaldamaks Teda üle oma arusaamise piiride.

Tänases tekstis asetatakse meie ette kaks vastanduvat eesmärki: „tühistamine“ ning „täitmine“, negatiivne ja positiivne. Jeesus tuli täitma, mitte tühistama Seadust ning prohveteid. JA ei piisa sellest kui oleme innukad – on vaja et meie innukus pürgiks meile mittemeeldiva „tühistamise“ asemel täitma Jumala eesmärke. Nende kahe suhtumise vahe seisneb uskumises et Jumala poolt loodus ei eksisteeri midagi väärtusetut. Kui miski tundub meile üleliigne, pole me lihtsalt mõistnud selle tõelist ulatust. Paulus ütleb, et kogu loodu ägab praeguses seisundis ( Rm 8:22–23). Ka meie eneste elud on mõjutatud sellest mittetäitumisest. Jeesus saab meid parandada ja taastada elamise täiusesse. „Sõnana mis sai lihaks“ – täidab tema Seaduse ja prohvetid. Eluleivana, täidab ta inimeste vaimulikud igatsused.Seadus ütleb „Sa ei tohi tappa“. Ja seaduse poolt vaadatuna pole viha üldse suur probleem kuni see ei põhjusta kellegi haavamist.. Ometi saab vihast surmavaenlane, kui meie elu eesmärk on jõuda täielikule täitumisele. „Täitumine“ sisaldab eneses ka positiivsed lähenemisviisi, ei piisa pelgalt negatiivsuse vältimisest. Ka religioonis ei aita vaid kuulekast seadusejärgimisest. Samamoodi kui käsu täitmine: sa ei tohi tappa – on puudulik ilma armastuse käsu samaaegse täitmiseta; nii on ka Jumala armastamise käsu täitmine puudulik/ tühi ilma armastuseta teiste inimeste vastu. Nii pole Jumalale vastuvõetavad ka meie ohvrid kui meie suhted teiste inimestega pole korras Jumala mõõdupuude järele ( s 23).See ongi Jumala kummardamise ja austamise praktiline pool – „vaimus ja tões“.

Kristlase ülesanne on liikuda „tühistamiselt“ „täitmisele“.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu