Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mk 13:32-37

Teisipäev, 11. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 13:32-37

Jeesus õhutab valvama
32Seda päeva või tundi ei tea aga keegi, ei inglidki taevas ega Poeg, ainult Isa üksi.
33Vaadake ette, valvake, sest teie ei tea, millal see aeg on käes!34Nii nagu inimene, kes reisis võõrsile ja jättis oma maja, andes sulastele meelevalla, igaühele tema töö, ja uksehoidjal käskides valvata,
35nõnda valvake nüüd, sest te ei tea, millal majaisand tuleb, kas õhtul või keskööl või kukelaulu ajal või varahommikul,
36et ta äkitselt tulles ei leiaks teid magamas.
37Aga mida ma ütlen teile, ütlen kõigile: Valvake!"

Tõusva tee Kristus, mu jumalik juht, <br>kuhu oled pannud oma jala, las ka mina astun, <br>ja kui su viimane kutse tuleb tasa ja selgesti, <br>rahulik olgu mu vastus: “Issand, ma olen siin.” (W. J. Mathams)

Jeesus rääkis Jumala kohtuotsusest Jeruusalemmale, miski, mis pidi juhtuma selle põlvkonna jooksul, kellele ta neid sõnu rääkis, kuid jüngrite vale arvamus oli (13:4), et nii maailma-purustav sündmus kui templi hävitamine kuulutaks ajaloo enda lõppu. Niisiis pöördub Jeesus tagasi selle päeva ja tunni juurde ja rõhutab, et selle ajastus on täielikult Isa kätes, ja isegi lihakssanud Jumala Poeg Jeesus ei tea seda päeva.
Siiski on side nende kahe sündmuse vahel ja see, mis juhtus Jeruusalemmas, viitab millelegi endast väljaspool. Kui kauaoodatud Kristus tuli oma rahva juurde ja teda ei tuntud ära, nii võib ka Jumal tulla meie juurde ja mitte ainult ajaloo lõpul, vaid erinevates kriisides ja elu pöördepunktides nii meie isiklikus kui kogu meie rahva elus. Kolm jüngrit neljast, kellele need sõnad räägiti, avastasid selle tõe mõne aja pärast, kui sõdurid tulid Jeesust kinni võtma ja nad leiti magamas ja reageerimisvõimetutena (14:38). Ka meie peame olema ärkvel, mitte nii pühendunud oma isiklike eesmärkide saavutamisele, et me ei suuda kuulda Tema häält ega tajuda meie ees olevate valikute tõsidust. Siiski ei tähenda see seda, et oleme Jumalariigi töös aktiivsed. Ka variserisd töötasid usinasti Jumalale ja siiski ei kuulnud nad Jumala kutset, kui see oli oluline.
Sündmused, mida kirjeldab Mk 13 ei viita enamikus maailma lõpule, kuid maailm lõpeb kindlasti, kui Jeesus tuleb teist korda, nii et Jeruusalemmaga juhtunut võib pidada lõpusündmuse peaprooviks. Käsk valvata, mis oli algselt adresseeritud jüngritele, käib meie kõigi kohta (s 37), sest keegi meist ei tea, millal on maailma, langenud ühiskonna ega meie enda väikeste elude lõpp.

Mida tähendab sinu jaoks “valvamine”? Võib-olla on aeg mõelda selle üle, kuidas su elu on korrladatud: kas on vaja olla rohkem või vähem tegus? Palveta meie ühiskonnas tegutsevate jõudude pärast, mis loovad pideva kiirustamise vajalikkust, janu jõudeaja ja luksuse järele ning apaatiat. Issand, taasta meie ellu distsipliin ja tasakaal!

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell