Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Oma risti kandes

Reede, 21. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 15:33-41

Jeesus sureb ristil
33Ja kui keskpäev kätte jõudis, tuli pimedus üle kogu maa kuni kella kolmeni pärast lõunat.
34Ja kella kolme ajal kisendas Jeesus valju häälega: "Eloii, Eloii, lemaa sabahtani?" - see on tõlgitult: "Mu Jumal, mu Jumal, miks sa mu maha jätsid?"
35Ja mõned juuresseisjaist sõnasid seda kuuldes: "Ennäe, ta hüüab Eelijat appi!"
36Aga keegi jooksis, kastis käsna äädikasse ja, pistnud selle pilliroo otsa, pakkus talle juua, üteldes: "Noh, olgu, eks me näe, kas Eelija tuleb teda maha võtma!"
37Aga Jeesus kisendas valju häälega ja heitis hinge.
38Ja templi vahevaip kärises ülalt alla kaheks.
39Aga Jeesuse vastas seisev sadakonnaülem, nähes teda nõnda hinge heitvat, ütles: "See inimene oli tõesti Jumala Poeg!"40Aga seal oli ka naisi toimuvat eemalt vaatamas, nende seas Maarja Magdaleena ja Maarja, Jaakobus Noorema ja Joosese ema, ning Saloome,
41kes olid talle järgnenud ja teda teeninud, kui ta oli Galileas, ja palju teisi naisi, kes olid koos temaga tulnud üles Jeruusalemma.

„Luba Isa, kui loeme täna Sinu Sõna ning meenutame Su Poja ristilöömist ja surma, et see päev võiks saada meile uuendatud pühendumise päevaks!“

Minu väike äärelinna kogudus on pühendatud Siimonale Küreenest. Valides patrooniks selle ebahariliku isiku, oli see koguduse tunnistus sellest, et nad väikese ning haavatava kristliku grupina, kes uuselamurajoonis püüab elada mõtestatud elu, on pühendanud end kandma Kristuse risti.Siimona isikut ümbritsev traditsioon on Euroopa kirikutega võrreldes alati olnud olulisem Aafrika kogudustele. Lääne õpetlased on Siimonat käsitledes tagasihoidlikud, nende tumedanahalised kolleegid aga on veendunud, et Siimongi oli mustanahaline ning üks esimestest ristiusku pöördujatest. Aga isegi kui ta seda polnud, on ikkagi raske kujutleda, et peale Kolgata teekoona läbimist agoonias oleva Jeesusega, see mees ei muutunud. Sest millisel teisel põhjusel siis pidas Markus vajalikuks nimetada ka tema poegi, kui need juba evangeeliumi lugejatele tuttavad polnud?Meie teame Siimonast, et ta oli võõramaalane, eemalolija. Koos isatute ja leskedega moodustasid temasugused väljaheidetud Heebrea ühiskonna kõige hädalisema rühma, nemad olid need rõhutud, kelledele Jumal nõudis armu ning õiglust. Ristilöömine ise on Jumalik eeskuju enese identifitseerimisest nõrkadega. Ja Jeesus „ei astunud ristilt maha“. Ning samal kombel kui siis, on kindlas eksituses need, kes praegu ootavad, et Jumal tuleb ja pühib jõuga üle oma vaenlastest. Ning sama kindlalt on ka vaesus ning kurjuse erinevad väljendused - sõjad, julmused, ebaõiglus ja kannatused – jätkuvalt meie keskel, need on osa langenud maailma olemusest. Aga meie jüngritena, peame oskama näha Jumalat toimimas ka keset igat laadi kannatust, mitte ainult seal kus valitseb jõukus ja turvalisus. Ning me ei peaks laskma end eemale peletada pilkajate, Jumala olemasolu ning autoriteedi salgajate või nende poolt, kes püüavad Jumalat oma ambitsioonide kujuliseks vormida.

„„Kui keegi tahab käia minu järel, siis ta salaku oma mina ja võtku oma rist päevast päeva enese peale ja järgnegu mulle“ (Lk 9;23)

Selle kommentaari autor: John Harris