Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lõpetus mis ei ole lõpp

Esmaspäev, 24. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 16:9-20

Jeesuse ülestõusmine
9[Aga kui Jeesus nädala esimesel päeval vara oli üles tõusnud, näitas ta end esmalt Maarja Magdaleenale, kellest ta oli seitse kurja vaimu välja ajanud,
10ja too läks ja kuulutas neile, kes olid tulnud koos temaga, kui nad leinasid ja nutsid.
11Ja nemad ei uskunud, kui said kuulda, et Jeesus elab ja et Maarja Magdaleena oli teda elusana näinud.
12Aga seejärel näitas Jeesus end teisel kujul kahele teekäijale nende seast, kes olid minemas maale.
13Ja need tulid tagasi ja kuulutasid teistele, aga nad ei uskunud neidki.
14Viimaks näitas Jeesus end neile üheteistkümnele, kui nad lauas istusid, ning sõitles nende uskmatust ja kõva südant, et nad ei olnud uskunud neid, kes olid teda näinud pärast ta ülesäratamist.
Jeesus läkitab jüngrid evangeeliumi kuulutama
15Ja Jeesus ütles neile: "Minge kõike maailma, kuulutage evangeeliumi kogu loodule!
16Kes usub ja on ristitud, see päästetakse, aga kes ei usu, mõistetakse hukka.
17Kuid uskujaid saadavad sellised tunnustähed: minu nimel ajavad nad välja kurje vaime, räägivad uusi keeli,
18tõstavad paljaste kätega üles mürkmadusid, ning kui nad jooksid midagi surmavat, ei kahjustaks see neid; haiged, kellele nad panevad käed peale, saavad terveks."19Kui Issand [Jeesus] oli nendega rääkinud, võeti ta üles taevasse ja ta istus Jumala paremale käele.
20Aga jüngrid läksid välja ja kuulutasid kõikjal, ning Issand toetas neid ja kinnitas sõna tunnustähtedega.]

Palu, et Jumal võiks need pühad teha meile uueks alguseks, kui loeme piibliteksti mõtiskleme ning ülistame Teda.

Markus lõpetab oma evangeeliumi hirmunud naiste põgenemisega aga see ei olnud ei Jeesuse loo lõpp ega ka tema järgijate loo lõpp. Ning oli ilmne et mingil hetkel keegi heatahtlik isik kirjutab epiloogi vastates küsimusele, mille Markus õhku jätab: „Mis edasi sai“? Ja ükskõik millise tõlketeksti lugeja tunneb, et see mida ta edasi loeb ei ole enam Markuse tekst. See samas ei tähenda, et jätkutekst ei oleks inspireeritud. Jumal võib ja inspireeribki keda tahab ning tegelikult ei ole sellel tähtsust kui mitu inimest oli abiks selle raamatu kujundamisel, mida nüüd tunneme Markuse evangeeliumi nime all. Need salmid on meieni jõudnud ning lugedes võime saada neist juhatust.
Salmide kaks põhiteemat manitsemine ning käsusõna on koguduse jaoks tänapäeval sama otsustavalt olulised, kui olid esimese koguduse jaoks. Jeesuse esimesed jüngrid pole ainsad, kes peavad vastu seisma Tema ülestõusmises kahtlejatele. Ka tänapäeva kirikutes on neil palju kolleege. Võime tunda uhkust mõeldes, et meie ei kuulu nende „liberaalide“ hulka, kes kahtlevad, kuid ka meie vajame Jeesuse manitsust. Sest oma argielu otsustes võime me kõik käituda nagu ateistid, otsekui Jeesus ei olekski ülestõusnud: tehes kompromisse maailmaga, otsides turvalisust usu asemel ning samastudes pigem vägevate kui nõrkadega.

„Issand, võta meid koos meie kahtluste ja nõrkustega ning läkita meid. Ja kui langeme, läkita meid uuesti välja. Luba et võiksime tunnistada sõna ja teoga et Sinu surma ning ülestõusmise läbi Sina üksi suudad meid välja tõmmata pimedusest valgusesse, ahastusest lootusesse ning surmast ellu.“

Selle kommentaari autor: John Harris