Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Palveränduri tagasiminek

Laupäev, 19. September 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 2:1-37

Iisraeli tänamatus ja uskmatus
1Ja mulle tuli Issanda sõna; ta ütles:
2"Mine ja kuuluta Jeruusalemma kuuldes ning ütle:
Nõnda ütleb Issand: Ma mäletan su noorpõlve kiindumust, su mõrsjapõlve armastust, kui sa käisid mu järel kõrbes, külvamata maal.

3Iisrael oli pühitsetud Issandale, olles tema uudsevili: kõik, kes teda sõid, said süüdlasteks, nende peale tuli õnnetus, ütleb Issand.
4Kuulge Issanda sõna, Jaakobi sugu ja kõik Iisraeli soo suguvõsad!
5Nõnda ütleb Issand: Missuguse ülekohtu leidsid teie vanemad minus, et nad läksid minust eemale ja käisid tühjuse järel ning said tühjuseks?
6Nad ei küsinud: "Kus on Issand, kes tõi meid Egiptusemaalt, kes juhtis meid kõrbes, lagedal ja auklikul maal, põuasel ja süngel maal, kus ei käi mitte keegi ja kus ei ela ükski inimene?"
7Mina tõin teid viljakale maale sööma selle vilja ja hüvesid; aga jõudnud sinna, te roojastasite mu maa ja tegite mu pärisosa jäleduseks.
8Preestrid ei küsinud: "Kus on Issand?" Seaduse seletajad ei tundnud mind, karjased astusid üles mu vastu, prohvetid ennustasid Baali nimel ja käisid asjade järel, millest pole abi.
9Sellepärast ma veel riidlen teiega, ütleb Issand, ja riidlen ka teie laste lastega.
10Sest käige läbi kittide saared ja vaadake, läkitage Keedarisse, pange hästi tähele ja vaadake: kas seal on sündinud sellesarnast?
11Kas on ükski rahvas vahetanud oma jumalaid, kuigi need ei olegi jumalad? Aga minu rahvas on vahetanud oma Aulise selle vastu, millest pole abi.
12Hämmastu sellest, taevas, vabise väga, ütleb Issand.
13Sest mu rahvas on teinud kahekordse süüteo: minu, elava vee allika, jätsid nad maha, et raiuda enestele kaevusid, pragulisi kaevusid, mis ei pea vett.
14Kas Iisrael on sulane? Või on ta pärisori? Miks ta sai riisutavaks?
15Tema vastu möirgasid noored lõvid, andsid kuulda oma häält; nad tegid ta maa kõledaks, ta linnad on varemeis, elaniketa.
16Ka Noofi pojad ja tahpaneeslased on su pealae paljaks püganud.
17Eks sa ise ole seda enesele teinud, hüljates Issanda, oma Jumala, siis kui ta saatis sind teekonnal?
18Miks on sul nüüd vaja minna Egiptusesse jooma Siihori vett? Ja miks on sul vaja minna Assurisse jooma Frati vett?
19Sind karistab su oma kurjus ja noomivad su taganemised. Mõista ja näe, et see on halb ja kibe, kui sa jätad maha Issanda, oma Jumala, kui sul pole kartust minu ees, ütleb Issand, vägede Issand.
20Sest ammusest ajast oled sa murdnud oma ikke, rebinud katki oma köidikud ja öelnud: "Mina ei taha teenida!" Jah, igale kõrgemale künkale ja iga halja puu alla laskusid sa truudust murdma.

Issand ära iial lase meil arvata et suudame omast jõust seisma jääda ning et me ei vaja sind – meie suurimat aitajat.

Kahele mesinädala salmile ( 2-3) järgneb 33 salmi südamevalu ( 4-37). Algus oli nii paljutõotav- kihlumine, milles kumas tõotus imelisele, eluaegsele abielule, mille esmaviljad antakse rõõmuohvrina Jumalale ning mille järel tõotab tulla külluslik lõikus.
Aga see suhe ei toiminud. Jeremija kujutlusvõime hakkab tööle täistuuridel kui ta kasutab tervet kaleidoskoopi kujundeid, et kirjeldada Iisraeli tõrksust, tujukust, ebausaldusväärsust ja korrigeerimatust. Pane tähele kui mitu korda korratakse sõnu „ jäta, unusta“. Poliitilised mahhinatsioonid olid Iisraelis tavaliseks nähtuseks ( s 18) – kuigi neist ei olnud abi; rahva seas valitseb sotsiaalne ebaõiglus ( s 34), amoraalsus on palju reaalsem kui vaid metafoor. Iisraelil oli isegi vanale prostituudile õpetada midagi uut ( s 20,33). Kõige hullem aga oli see et preestrid ja prohvetid ei olnud teinud neile usaldatud tööd (s 8).
Tänases peatükis on lausa kohtuteemad – süüdistused (s 9,29) ja vastusüüdistused. Lisaks lugematud süüdistavad , raevutsevad küsimused.
Salmis 13 on üks paljudest metafooridest, millele tahaksin keskenduda, millel lubasin vajuda oma südamesse. Üle terve maailma kannatavad inimesed põua tõttu, musta vee ning selles sisalduvate haiguste tõttu. Enamik selle kommentaari lugejatel aga on kraanid, kust nad ootavad puhast joogivett 24/7 – olen ise saanud juua lausa puhtas mägiallikast! Kui hullumeelne on jätta maha puhas kaev ning minna ja hakata jooma mingist sogasest haisvast nirest?! Kui seda nii vaadata tundub tolle valiku rumalus ilmselge: ma ei lähe ju tualetipotist jooma kui puhta vee kraan on kõrval. Aga ometi viitab see tekst asjadele mis tegelikul sünnivad tagasilibisemise või hülgamise protsessis ja mis on ka meie reaalne kogemus. Mis need on?

„Sellest ajast kui nägin Sinu haavadest voolavaid jõgesid, on mu ainus laul lunastavast armastusest – ja ma jään sellest laulma kuni suren.“

Selle kommentaari autor: Howard Peskett