Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Parandamatu murdumine?

Teisipäev, 22. September 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 3:1-25

Iisraeli tänamatus ja uskmatus
1On öeldud: Vaata, kui mees saadab ära oma naise ja see läheb tema juurest minema ning saab teisele mehele: kas esimene tohib teda jälle tagasi võtta? Kas pole nõnda, et maa saaks sellest roojaseks? Sina oled teinud hooratööd paljude armatsejatega ja tahad pöörduda tagasi minu juurde, ütleb Issand.
2Tõsta oma silmad üles küngaste poole ja vaata: kus ei ole sind magatatud? Neid oodates istusid sa teede ääres otsekui araablane kõrbes ning roojastasid maad oma hooruse ja pahategudega.
3Seepärast ei tulnud varast vihmasadu ja ka hiline vihm jäi tulemata: sul on hooranaise laup, aga sa ei häbene.
4Nüüd hüüad sa mind: "Oh, mu isa! Mu noorpõlvesõber!
5Kas sa pead igavesti viha ja oled sellepärast alati valvel?" Vaata, nõnda sa räägid, ise aga teed usinasti kurja."
Iisraeli ja Juudat manitsetakse pöörduma
6Ja Issand ütles mulle kuningas Joosija päevil: "Kas sa oled näinud, mida on teinud see taganeja Iisrael? Ta on käinud igal kõrgel mäel ja iga halja puu all ning on teinud seal hooratööd.
7Ja ma ütlesin talle, kui ta oli teinud seda kõike: "Pöördu tagasi minu juurde!" Aga ta ei pöördunud. Ja seda nägi tema truuduseta õde Juuda.
8Ja ta nägi, et ma saatsin ära taganeja Iisraeli ja andsin temale lahutuskirja, sellepärast et ta oli abielu rikkunud. Ometi ei kartnud tema truuduseta õde Juuda, vaid läks ka ise tegema hooratööd.
9Ja oma kergemeelse hooratööga rüvetas ta maa ning rikkus abielu kiviga ja puuga.
10Sellest hoolimata ei ole tema truuduseta õde Juuda pöördunud minu poole kõigest südamest, vaid on seda teinud teesklemisi, ütleb Issand."
11Ja Issand ütles mulle: "Taganenud Iisrael on osutunud süütumaks kui truuduseta Juuda.
12Mine ja hüüa neid sõnu põhja poole ja ütle: Pöördu, taganeja Iisrael, ütleb Issand, siis ma ei vaata teie peale enam süngel pilgul, sest mina olen armuline, ütleb Issand, mina ei pea viha mitte igavesti.
13Aga tunne oma süüd, et sa oled üles astunud Issanda, oma Jumala vastu ja oled iga halja puu all ajanud oma põlved laiali võõrastele. Minu häält ei ole te mitte kuulnud, ütleb Issand. 14Pöörduge ümber, taganenud lapsed, ütleb Issand, sest mina olen võtnud teid oma valdusesse; ja mina võtan teid: igast linnast ühe ja igast suguvõsast kaks ning viin teid Siionisse!
15Ja ma annan teile karjaseid oma südame järgi, ja need karjatavad teid targasti ja taibukalt.
16Ja kui neil päevil saab teid sellel maal palju ja te olete viljakad, ütleb Issand, siis ei räägita enam Issanda seaduselaekast ega ole see meeleski, sellele ei mõelda, sellest ei tunta puudust ja seda ei valmistatagi enam.
17Sel ajal nimetatakse Jeruusalemma "Issanda aujärjeks" ja kõik rahvad kogunevad sinna, Issanda nime juurde Jeruusalemma; ja nad ei käi enam oma kurja südame kanguse järgi.
18Neil päevil läheb Juuda sugu Iisraeli soo juurde ja nad tulevad üheskoos põhjamaalt maale, mille mina olen andnud pärisosaks teie vanemaile.
19Ja ma mõtlesin: Küll tahaksin sind panna laste sekka ja anda sulle meeldiva maa, toredaist toredaima pärisosa rahvaste keskel. Ja ma mõtlesin: Sina hüüaksid mind isaks ega taganeks mu järelt.
20Aga otsekui naine on truuduseta oma eluseltsilise vastu, nõnda olete teie, Iisraeli sugu, olnud truuduseta minu vastu, ütleb Issand.

On hämmastav mõelda et võib olla erinevat liiki häbi: viljakat ja mürgitavat. Kristus, kuidas võiksin neil vahet teha ning millist neist kogen?

Meie kultuuris on levinud koduvägivald. Tänane peatükk räägib sarnastes terminites Jumala ja tema rahva vahelisest võõrdumisest. Lugedes teksti, tulevad mulle pidevalt meelde pettunud abikaasad, südamekibedust täis vanemad, aga ka ma ise… Tänane lõik räägib ka abielurikkumisest ning prostitutsioonist ning kristlastel on kombeks seksuaalpattudele väga tuliselt reageerida – siiski mida me teame nende paljude nn sekstöötajate taustast?
Kuidas kirjeldab ja hindab Jumal oma rahvast ning nende protesti meeleparanduse vastu? Sõnad „Mu Isa, mu noorepõlve sõber!“ ( s 4) puudutasid sügavalt baptistimisjonäri William Knibbi (1803–45) viies teda viimaks Jamaicale orjusevastase liikumise etteotsa. Vaadates aga teksti konteksti tundub, et tegelikult ei toimunud reaalset tagasipöördumist Jumala juurde. Juudat võrreldakse truudusetu naisega, saaki otsiva prostituudiga. Isa heldus on põlastavalt kõrvale visatud (s 19). Miks peaks Ta meid siis tagasi võtma? Seadus keelas abielumehel truudusetut naist tagasi võtta ( s1); aga ometi igatseb Issand teha seda mida tema Seadus ei luba?
Salmid 6-18 viitavad tagasi põhjakuningriigi, Iisraeli hävitamisele aastal 722 eKR. Mida oli õppinud Juuda sellest hävitavast kohtumõistmisest? Vaatamata hea kuninga Joosija suurtlee pingutustele – mitte midagi! Samad salmid viitavad ka tulevikule, uutele karjastele, suuremale rahvaarvule, uuele Jeruusalemmale kõikide rahvaste jaoks ning üle kohtumõistmise ulatuvale lootusele ( s18). Neid tõotusi laiendatakse ja süvendatakse Uues Testamendis ( Ilm 21:21-26)
Kuidas suudaksin piisavalt austada Jumalat, kes ka minu tühjust täis „õõnsused“ suudab muuta hüppelauaks veel suuremate tõotuste juurde?

Mis on tõelise Jumala juurde tagasipöördumise hinnas see kõige raskem? ( vaata nt selle peatüki võtmesõnu) Millist laadi tõeline häbi on seotud tõelise tagasitulemisega?

Selle kommentaari autor: Howard Peskett