Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nii langevad vägevad!

Teisipäev, 29. Juuni 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Km 2: 1-23

Issanda ingel Bokimis
1Ja Issanda ingel tuli Gilgalist üles Bokimisse ning ütles: "Ma olen teid toonud Egiptusest ja viinud maale, mille ma vandega tõotasin anda teie vanemaile; ja ma ütlesin: Mina ei tee ilmaski tühjaks oma lepingut teiega.
2Te ei tohi teha lepingut selle maa elanikega: te peate nende altarid maha kiskuma! Aga te ei ole kuulanud mu häält. Mis te olete teinud!
3Seepärast ma ütlen: Mina ei aja neid ära teie eest, vaid nad saavad teile püüniseks ja nende jumalad saavad teile püüdepaelaks."
4Ja kui Issanda ingel oli rääkinud need sõnad kõigile Iisraeli lastele, siis rahvas tõstis häält ja nuttis.
5Ja nad nimetasid selle paiga Bokimiks ning ohverdasid seal Issandale.
Joosua surm
6Kui Joosua oli saatnud rahva minema, siis Iisraeli lapsed läksid igaüks oma pärisosale, võtma maad oma valdusesse.
7Ja rahvas teenis Issandat kogu Joosua eluaja ja kogu vanemate eluaja, kes elasid veel pärast Joosuat, kes olid näinud kõiki Issanda suuri tegusid, mis ta Iisraelile oli teinud.
8Siis Joosua, Nuuni poeg, Issanda sulane, suri saja kümne aasta vanuses.
9Ta maeti oma pärisosa maa-alale Timnat-Heresisse Efraimi mäestikus põhja pool Gaasi mäge.
10Ja kui ka kogu see sugupõlv oli koristatud oma vanemate juurde, tõusis pärast neid teine sugupõlv, kes ei tundnud Issandat ega ka mitte neid tegusid, mis ta Iisraelile oli teinud.
Iisrael taganeb Issandast ja kohtumõistjad astuvad ametisse
11Ja Iisraeli lapsed tegid kurja Issanda silmis ning teenisid baale
12ja jätsid maha Issanda, oma vanemate Jumala, kes oli nad ära toonud Egiptusemaalt, ja käisid teiste jumalate järel nende rahvaste jumalate hulgast, kes olid neil ümberkaudu, ja kummardasid neid ning vihastasid Issandat.
13Aga kui nad Issanda maha jätsid ja teenisid Baali ja Astartet,
14siis Issanda viha süttis põlema Iisraeli vastu ja ta andis nad riisujate kätte, kes neid riisusid, ja müüs nad nende ümberkaudsete vaenlaste kätte, ja nad ei suutnud enam seista oma vaenlaste ees.
15Kuhu nad iganes läksid, seal oli Issanda käsi nende vastu õnnetust tuues, nõnda nagu Issand oli öelnud ja nõnda nagu Issand neile oli vandunud; ja neil oli väga kitsas käes.
16Siis Issand laskis tõusta kohtumõistjaid, kes päästsid nad nende riisujate käest.
17Aga nad ei kuulanud ka oma kohtumõistjaid, vaid käisid hoora viisil teiste jumalate järel ja kummardasid neid. Peagi lahkusid nad teelt, mida nende vanemad olid käinud Issanda käske kuulda võttes - nemad ei teinud nõnda.
18Kui siis Issand tõstis neile kohtumõistjaid, oli Issand kohtumõistjaga ja päästis nad nende vaenlaste käest kogu kohtumõistja eluajaks, sest Issandal oli kaastunnet nende ägamise pärast rõhujate ja kallaletungijate käes.
19Aga kui kohtumõistja suri, siis nad pöördusid tagasi ja talitasid veel kõlvatumalt kui nende vanemad, käies teiste jumalate järel neid teenides ja neid kummardades; nad ei jätnud midagi maha oma kurjadest tegudest ega kangekaelsuse viisidest.20Siis Issanda viha süttis põlema Iisraeli vastu ja ta ütles: "Et see rahvas on rikkunud mu lepingut, mille ma tegin nende vanematega, ega kuula mu häält,

Pärast eelmist lugu sõnakuulelikkusest ja edukusest mõjub tänane tekst šokeerivalt. Võta aega alandlikult kuulata, kuidas Jumal võiks sind selle kaudu kõnetada.

Me lugesime eile sellest, kuidas Benjamini järglased ei tulnud oma ülesandega toime (Km 1:21). Vaatamata Jumala käsule maa täielikult üle võtta, ei tõrjunud iisraellased kõiki kohalikke suguharusid minema ning hakkasid elama kaananlastega kõrvuti. Olukord muutus sedavõrd tõsiseks, et Jumal pidi saatma ingli inimestele oma käsku meelde tuletama ning tagajärgede eest hoiatama.

On traagiline, kuivõrd kiiresti Jumala rahvas unustas oma Issandat teenida ning hakkas kummardama ümberkaudsete rahvaste jumalaid. Nagu teame, polnud see erakordne juhus. Iisraeli ajalugu on täis lugusid sellest, kuidas nad pöördusid ära Jahvest, et teenida paganlikke ebajumalaid.
Tegelikult pole üksnes juutide ajalugu, vaid ka kristlik kirikulugu täis selliseid näiteid.
Kui kurb on olla selle tunnistajaks, kui Jumala armastus asendub kibedusega, kuna inimesed on unustanud oma kutsumuse ja langenud tühiste riidude ja selle maailma ihade ohvriks. Peaksime püsivalt palvetama oma kirikute pärast, et suudaksime hoida silmad Jeesusel ja pingutada edasi taevase võidupärja nimel, mille Jumal on meile lubanud.
Ja isegi siin, Iisraeli patu keskel, hakkame nägema Jumala armu valgust. See valgus ilmub pilvede vahelt välja iga kord, kui Iisrael kahetseb ja Jumala poole tagasi pöördub. Siis tõstab Jumal üles uue juhi, kes rahva vaenlaste käest päästab.

Kas Jumal annab sulle märku ebajumalatest, mis sind Tema juurest eemale viivad? Palu, et Ta aitaks sul õigele teele tagasi pöörduda.

Selle kommentaari autor: Ruth Valerie