Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

On aeg üles ärgata

Reede, 17. September 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilmutuse 3:1-6

Läkitus Sardese kogudusele
1Ja Sardese koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb see, kellel on seitse Jumala vaimu ja seitse tähte: Ma tean su tegusid, et sul on nimi, et sa elad. Ometi oled sa surnud.
2Ole valvas ja hoia, mis on veel jäänud; seegi on juba suremas, sest ma ei ole leidnud su tegusid olevat täiuslikud oma Jumala silmis.
3Tuleta siis meelde, kuidas sa sõna oled vastu võtnud ja kuulnud, ning hoia seda tallel ja paranda meelt! Kui sa nüüd ei valva, siis ma tulen kui varas ja sa ei saa arugi, mis tunnil ma tulen su peale.
4Kuid Sardeses on sul mõned, kes ei ole määrinud oma rõivaid, ning need saavad kõndida koos minuga valgeis rõivais, sest nad on seda väärt.5Kes võidab, see riietatakse samamoodi valgete rõivastega. Mina ei kustuta tema nime eluraamatust ning ma tunnistan tema nime oma Isa ees ja Isa inglite ees.
6Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

“Issand Sina oled mind teinud, kas sinu töö peaks hävima? Paranda mind palun!” ( John Donne, poeet 1571-1631)

Uue koguduse leidmine võib olla raske. Igas väikeses linnakeses levivad jutud ja ülikoolilinnade kogudustes on igal sügisel tavaline ootusärevus milline seltskond värsketest tudengitest võiks koha leida nende koguduses. Parim reputatsioon mis üldse mingil kogudusel olla võib on see et ta on “elav, elus”. Elule võivad viidata mitmed välised märgid - viis kuidas inimesi koguduses tervitatakse, milline on muusikatöö, jutlustamise stiil - sisemine reaalsus võib aga kõigest hoolimata olla teistsugune. ( Siin peitub oht ka otsija jaoks, kes võib hakata mõtlema nagu tarbija selle asemel et omada potentsiaalse teenija hoiakut).
Sardise koguduse probleemiks oli see et tal oli kogu vajalik reputatsioon ja ei mingit katet sellele reaalsuses. Kohtuotsus “Sa oled surnud”, on põrmustav- kuid Jumal on ülestõusmise Jumal ning isegi selles koguduses oli veel elu tulukesi mida oli võimalik suuremaks leegiks puhuda (s 2). Sardise kogudusel oli vaja lõpule viia see mida nad olid alustanud: see mida me teeme on oluline. Kasvõi seepärast, et tuletab meile meelde milleks oleme kutstutud. See võib olla tavaline ülistamise ja palvetamise töö, või Jumala ligiolus kanaliks olemine oma töö juures, või haigete külastamine - või see võib osutuda ka radikaalseks asjade ümberkorraldamiseks.
Äratushüüd tuleb koos hoiatusega. Jeesus tuleb kui varas öösel (Lk 12:35-40). Loetud pilt peaks tekitama meis kõhuskeerava tunde, teadmise, et oleme tegemata või pooleli jätnud midagi, mida oleksime kindlasti pidanud tegema.
Nimetatakse ka mõnesid, kes ei ole oma riideid määrinud (s 4).See pilt toob hõngu evangeeliumis kirjeldatud kuningliku pulma tähendamissõnast. Aga haakub ka Sardise koguduse tavareaalsusega - oli ju see linn oluline luksusriiete tootmise keskus.
On masendav et Johannese sõnumi teravik võib nõnda sajandite distantsilt ka meil käest libiseda. Seepärast on oluline meenutada, et Jumal on suunanud oma sõnumi kõikidele aegadele, kõikidele kultuuridele ning selle relevantsus ja vastuvõtmine sõltub eelkõige kuulajast, aga ka ustavatest prohevtitest ja kuulutajatest, kes seda sõnumit kaasajastatult edastavad.

Milline su enese subkultuurist pärinev kujund, pilt või tegevus haakub kõige paremini evangeeliumi sõnumiga? Palu et võiksid ustavaks jääda sulle antud ülesannetes.

Selle kommentaari autor: Roger Pooley