Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uskuda ja usaldada

Teisipäev, 24. September 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 11:27-36

Jeesust süüdistatakse koostöös Peltsebuliga
27Sündis aga, et kui Jeesus seda kõike rääkis, tõstis üks naine rahva hulgast häält ja ütles talle: "Õnnis on ihu, mis sind on kandnud, ja rinnad, mida sa oled imenud!"
28Aga tema ütles: "Jah, õndsad on need, kes Jumala sõna kuulevad ja seda järgivad."
Jeesus keeldub tunnustähte tegemast
29Kui aga rahvahulki murdu kokku tuli, hakkas Jeesus kõnelema: "See sugupõlv on paha sugupõlv, ta nõuab tunnustähte, ja talle ei anta muud kui Joona tunnustäht,
30sest nii nagu Joona sai tunnustäheks Niineve rahvale, nii peab ka Inimese Poeg olema sellele sugupõlvele.
31Lõunamaa kuninganna tõuseb üles kohtupäeval koos selle sugupõlve meestega ja mõistab nad süüdi, sest tema tuli ilmamaa otsast kuulama Saalomoni tarkust, ja vaata, siin on rohkem kui Saalomon.
32Niineve mehed tõusevad üles kohtupäeval koos selle sugupõlvega ja mõistavad ta süüdi, sest nemad parandasid meelt Joona jutluse peale, ja vaata, siin on rohkem kui Joona.
Tähendamissõna lambist
33Keegi, kes on süüdanud lambi, ei pane seda peitu ega vaka alla, vaid lambijalale, et sisseastujad näeksid valgust.
34Su silm on ihu lamp. Kui sinu silm on selge, siis on ka kogu su ihu valgust täis, kui ta on aga haige, siis on ka su ihus pimedus.
35Hoolitse siis, et valgus, mis on sinu sees, ei oleks pimedus!
36Kui nüüd kogu sinu ihu on valgust täis, see tähendab, et temas sugugi ei ole pimedust, siis on ta tervenisti valgust täis nagu siis, kui lamp sind valgustaks oma säraga."

Jeesus, näita mulle, kuidas ma saan Sind paremini järgida.

 

 

Jeesuse sugupõlv nõudis tunnustähte, ja Ta ütles, et talle ei anta muud kui Joona tunnustäht. Vanas Testamendis kutsus Jumal Joona, et too räägiks Niinivele selle patust (Joona 1:1,2). Terve linn kahetses oma pattu. Aga Jeesus ütles, et nüüd on siin keegi suurem kui Joonas, mis tähendas, et Tema kutse patukahetsusele on suurem. Ta oli juba kuulutanud: “Ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid meeleparandusele.” (Lk 5:32) Nii et kui me tahame Jeesust vastu võtta, siis me ei peaks küsima tunnustähte, vaid lihtsalt kahetsema pattu ja oma elu kodus, ühiskonnas ja tööl Tema järgi korda seadma.

Johannese evangeeliumis teeb Jeesus terve rea tunnustähti oma autoriteedi ja jumalikkuse demonstreerimiseks. Kolmes ülejäänud evangeeliumis aga – mõistetakse tunnustähtede otsijad hukka. Tunnustähtede otsijad ei vaata usus Jeesus kui Messia peale selleks, et nad võiksid teda järgida; nende eesmärk on piiratud tunnustähtede eneste nautimisega. Jeesuse kutse on usaldada teda, panna oma täisusaldus tema peale- ning mitte tema tehtud tunnustähtede peale.

Igatsus tunnustähtede järele annab märku nõrgast usust või hoopis puuduvast usust. On väga lihtne kasutada palveid Jumala testimiseks, kuid selle asemel tuleks meil õppida Teda järjest enam usaldama. Ka tänapäeval varisevad kokku mitmed võimsad liikumised- enamasti just sel põhjusel, et on jäänud keskenduma vaatemängule mitte usule.

 Jeesus ütleb ka, et siin on keegi suurem kui Saalomon (s 31). Kuningas Saalomon oli tuntud oma tarkuse poolest (1Ku 3:5-15). Sellega ütleb Jeesus, et Tema tarkus on suurem. “Keegi, kes on süüdanud lambi, ei pane seda peitu…” (s 33) meenutab Jeesuse ütlust “Teie olete maailma valgus...” (Mt 5:14) ja “Ja valgus paistab pimeduses, ja pimedus ei ole seda omaks võtnud.” (Jh 1:5) Ainult patukahetsusest ei piisa, me peame lubama Tal oma elusid kasutada.

 
Palveta, et su elu võiks juhtida usk Jeesusesse ja et Ta saaks sind kasutada.

Selle kommentaari autor: Matt Bird