Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaimustav ja juubeldav

Pühapäev, 23. Veebruar 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 99

Jumala truudus Iisraeli vastu
1Issand on kuningas! Värisegu rahvad! Ta istub keerubite peal. Vabisegu maa!
2Issand on suur Siionis ja ta on kõrge üle kõigi rahvaste.
3Andku nad au sinu suurele ja kardetavale nimele: see on püha!
4Ja kuninga võimsus on, et ta armastab õiglast kohut. Sina oled kinnitanud õiguskorra, sina oled seadnud õigluse ja õiguse Jaakobisse.
5Ülistage Issandat, meie Jumalat, ja kummardage tema jalgade järi ette: tema on püha!
6Mooses ja Aaron on tema preestrite seas ja Saamuel nende hulgas, kes hüüavad appi tema nime. Nad hüüavad Issanda poole ja tema vastab neile.
7Pilvesambast ta rääkis nendega. Nad hoidsid tema tunnistusi ja määrusi, mis ta neile oli andnud.
8Sina, Issand, meie Jumal, vastasid neile; sina olid neile Jumalaks, kes annab andeks, ja maksab neile kätte nende tegude eest.
9Ülistage Issandat, meie Jumalat, ja kummardage tema püha mäe ette! Sest püha on Issand, meie Jumal!

“Kartke Teda kõik pühad ja siis / pole teil vaja karta midagi muud, / tehke Tema teenimine oma rõõmuks; / teie soovid on siis Tema hool.”

Mõtiskle selle lühikese psalmi refrääni üle (s 3,5,9). Võrdle omaenese mõtteid Jumala pühadusest, nendega mida see psalm esile toob ja kõrgeks tõstab.

 Psalmist mainib Jumala püha mäge (Siionit); ja kutsub Jumala rahvast “Jaakobiks”  - see meenutab meile sügavalt haavatud ja mõranenud isikut, aga räägib samas ka Jumalast, kelle troon on asetatud keerubite vahele ning Tema jalajärist. Seaduselaeka konstruktsiooni koos armuaujärjega (mida nimetatakse ka “lepituskaaneks”)  - selgitatakse lähemalt 2Ms 25:17-22*. Lepitusriitustest endist räägitakse lähemalt  3Ms 16. peatükis. 

Võibolla kõige rabavam salm selles laulus on salm 8. Piiblis on palju näiteid andestavast ja karistavast Jumalast, nt Jeremija toob mitmeid näiteid selle Jumala armastuse kahest poolest. Samas on ka läbi aegade tõmmatud mitmeid kahjutegevaid paralleele “seaduse “ ja “evangeeliumi” vahele, Jumala seaduse ja Tema armastuse vahele. Minu mõtteis on Jumala seadus kui evangeelium, mis on nagu käsulauad Jumala armuaujärje all. Võime näha kasvõi Jeremija raamatus, kuidas läbi kõikide sealkirjeldatud karistuste Jumala süda tegelikult januneb armastama oma kallist last Efraimi.

Jumala pühadus, ei tee Talle andeksandmist raskeks, vaid teeb Talle karistamise raskeks!  Kus ja millisel viisil vajan täna ilmutust Jumala andestavast armastusest?

Viimaks, lase laulja sõnadel: “Issand valitseb”, vibreerida oma südames. Need sõnad ei ole öeldud vaid värisemiseks ja vabisemiseks, vaid õhutamaks meid harjutama oma südames kiitvat usaldust. Meenuta, selle tõe valguses, enda viimaseid katsumusi ning kõikumise perioode, oma pimeduse aegu ning raskusi. Mõtle nende paikade peale maailmas, kus valitseb kaos, vägivald, apaatsus ja lootusetus tuleviku osas. Ja palveta, et Jumala abiga võiks ka sinna jõuda muutus, sest arm on see mis teeb võimeliseks.  Meie Issand valitseb! 

 
Jeesus ütles: “Teie süda ärgu ehmugu! Uskuge Jumalasse ja uskuge minusse!” (Jh 14:1)

* 17 “Tee puhtast kullast lepituskaas, kaks ja pool küünart pikk japoolteist küünart lai! 18 Tee kullast kaks keerubit; tee need sepisena lepituskaanekumbagi otsa! 19 Pane üks keerub ühte otsa ja teine keerub teise otsa; pangekeerubid lepituskaane kumbagi otsa! 20 Keerubid sirutagu oma tiivad ülespoole, et nad tiibadegakataksid lepituskaant, ja nende palged olgu vastamisi; keerubitepalged olgu lepituskaane poole! 21 Aseta lepituskaas laekale peale ja pane laekasse tunnistus,mille ma sulle annan! 22 Seal ma siis ilmutan ennast sulle ja kõnelen sinugalepituskaanel mõlema keerubi vahel, mis on tunnistuslaeka peal,kõigest, mida ma sind käsin Iisraeli lastele öelda.” 

 

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair