Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rahu keset tormi

Neljapäev, 3. Aprill 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 14:25-31

Tõotus Püha Vaimu tuleku kohta
25Seda ma olen teile rääkinud teie juures viibides.
26Aga Lohutaja, Püha Vaim, kelle Isa saadab minu nimel, tema õpetab teile kõik ja tuletab teile meelde kõik, mida mina teile olen öelnud.
27Rahu ma jätan teile, oma rahu ma annan teile. Mina ei anna teile nõnda, nagu maailm annab. Teie süda ärgu ehmugu ega mingu araks!
28Te kuulsite, et ma ütlesin teile: "Ma lähen ära ja tulen tagasi teie juurde. Kui te mind armastate, küll te siis rõõmustate, et ma lähen Isa juurde, sest Isa on suurem kui mina."
29Ja nüüd ma olen teile seda öelnud, enne kui see sünnib, et te usuksite, kui see sünnib.
30Ma ei räägi enam teiega palju, sest maailma vürst tuleb ja tal ei ole mingit voli mu üle,
31vaid et maailm saaks aru, et mina armastan Isa ja teen nõnda, nagu Isa mind on käskinud. Tõuske, läki siit minema!"

Kas on mingi tõotus Jumalalt, mille täitumist sa ootad?

Kui tuleme selle Vaimu tõotuse juurde, avastame Kolmainu Jumala töö ilusa avaldumisviisi (s 26). Eile lugesime, et Püha Vaim on "Tõe Vaim". Tänases kirjakohas lisab Jeesus täpsustusi, pannes jüngrid avastama, mida Vaim teeb - Ta õpetab neid ja tema õpetus on kõikehaarav - kui nad avavad oma südamed ja meeled Püha Vaimu õhutustele. Ta tuletab neile meelde mitmeid seiku, kui nad näevad vaeva, et mõtestada seda kaootilist maailma. Ja kui neil on kiusatus unustada See, kes annab väge ja võimekust, taastab ta nende nüristunud vaimud ja seisab vastu nende kahtlustele, kui juhtub vähe või üldse mitte midagi.

Õpetamine ja meenutamine käivad koos. Juudi rahvas pani suurt rõhku õpetamisele, sünagoog oli nii kool ja Jumala kummardamise koht. Nüüd juhendab Vaim jüngreid, vastates nende küsimustele, kujundades nende iseloome ja eesmärke, muutes nende sisemise mina Kristusega sarnasemaks.

Meie mälestused võivad olla tujukad ja selektiivsed! Aga Jumalal on alati lahendus: ta saadab oma rahvale tugevaid sümboleid, nagu kivi, altar, tuli, pilv jne. Nüüd annab ta neile uue sümboli leiva ja veini näol ja palub neil ennast meenutada sel viisil. Loomulikult on asju, mida peamegi unustama, kui meenutamine võib olla hävitav ja kibedust tekitav. Selles kontekstis pakub Jeesus neile olulise pärandi - tema rahu (s 27). Jällegi, see ei ole väline, vaid sisemine terviklikkus, mis peegeldab Kolmainu Jumala tööd nende sees. Nende elu oli kahtlemata täis vastuolulisi tundeid. Siiski asendas Jumal samm-sammult nende hirmud lootustega, nende meeleheite elutäiusega.

Ma maitsesin seda ja see tegi mind näljaseks ja januseks, sa puudutasid mind ja ma põlesin, et tunda su rahu ... Oo Armastus, mis alati põleb ja kunagi ei kustu! Oo Armastus, mu Jumal, süüta mind põlema (Augustinus).

Selle kommentaari autor: David Blair