Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vabana sündinud

Reede, 28. August 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 11: 20-30

Jeesus hurjutab Galilea linnu
20Siis hakkas Jeesus hurjutama neid linnu, kus kõige rohkem oli sündinud tema vägevaid tegusid, et nad ei olnud meelt parandanud:
21„Häda sulle, Korasin! Häda sulle, Betsaida! Sest kui Tüüroses ja Siidonis oleksid sündinud need vägevad teod, mis teie juures on aset leidnud, küll nad oleksid ammugi kotiriides ja tuhas meelt parandanud.
22Ometi ma ütlen teile: Tüürosel ja Siidonil on kohtupäeval hõlpsam põli kui teil!
23Ja sina, Kapernaum, kas sa arvad, et sind ülendatakse taevani? Ei, sind tõugatakse alla põrgusse, sest kui Soodomas oleksid sündinud need vägevad teod mis sinus, siis ta oleks püsinud tänini.
24Ometi ma ütlen teile: Soodomamaal on kohtupäeval hõlpsam põli kui sinul!”
Jeesus kutsub koormatuid
25Tolsamal ajal ütles Jeesus: „Ma tänan sind, Isa, taeva ja maa Issand, et sa selle oled peitnud tarkade ja mõistlike eest ja oled selle ilmutanud väetitele!
26Jah, Isa, sest nõnda on see sündinud sinu head meelt mööda.
27Kõik on mu Isa andnud mulle, ja keegi muu ei tunne Poega kui vaid Isa, ega ükski tunne Isa kui vaid Poeg ja see, kellele Poeg seda iganes tahab ilmutada.
28Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ja mina annan teile hingamise!
29Võtke enda peale minu ike ja õppige minult, sest mina olen tasane ja südamelt alandlik ja te leiate hingamise oma hingedele,
30sest minu ike on hea ja minu koorem on kerge!”

Räägi Jumalale mõnest valikust, mille pead tegema täna või lähitulevikus.

Oled sa kunagi soovinud olla rahva hulgas neil aegadel, kui Jeesus rändas mööda Galileamaad, tervendades pimedaid, jalutuid ja kuulutades jumalariigist? Milline oleks olnud sinu reaktsioon?

Arvan, et ise oleksin jälginud Teda kusagilt ääre pealt, pea täis kümneid küsimusi. Kas too inimene oli tegelikult ka pime? Kuidas võin olla kindel, et see teine nüüd tõesti kuuleb? Äkki tehakse siin ikkagi mingit teatrit lihtsalt? Kas mina, nähes Jumalat toimimas, oleksin vastanud meeleparandusega? Oma häbiks pean tunnistama, et ilmselt ei oleks. Mis ime siis, et rahva religioossed juhid olid Jeesuse suhtes kahtlevad. Tal puudus igasugune käsuseaduse alane eriväljaõpe, ta oli lihtsalt üks puussepp, kes tuli tavalisest perekonnast kusagilt vähetähtsast väikelinnast. Mida võis tema õpetada rahvahulkadele? Ja kuidas julges ta kuulutada hukatust Galilea linnadele öeldes, et Tüürose, Siidoni ja Soodoma saatus - nende kurjade paganalinnade saatus - saab kohtupäeval olema kergem!

Ja samas - Jeesuse oli midagi ligitõmbavat. Mis siis, kui ta ikkagi oli tulnud Jumalast? Ise oli ta selles kindel, ning kõnetas Jumalat, nagu oleks tal Temaga mingi eriline suhe. See oli täiesti teistmoodi kui vaimulikel juhtidel, kes nähtavasti tundsid käsuseadust palju paremini kui Jumalat ennast. Ja kui Jeesuse poolt tehtud imeteod olidki ehtsad, siis pidi tal ju olema Jumala vägi. Isegi mõned prohvetid olid ju kuulutanud, et Jumal tuleb ja teeb selliseid tegusid. Jeesus aga ütleb, et Jumal ilmutab oma tõde väikestele lastele ning mitte tarkadele ja õppinutele. Ilmselgelt usuvad teda lapsed ja lihtsad inimesed, miks peaksid siis teised kahtlema?

Jeesus ütleb, et Ta ilmutab Isa neile, kellele tahab. Ja kui see tõesti nii on…. siis mina tahan seda ilmutust! Ma tahan uskuda ja tulla tema juurde meeleparanduses. Ta tõotab, et annab hingamist neile, kes on koormatud ning, et saame õppida tema alandlikust meelsusest ja südamest.

 

“Kui nüüd Poeg teid vabastab, siis olete tõepoolest vabad!” (Jh 8:36) “Issand, ma vajan seda vabadust, mida Sina pakud. Palun anna mulle jõudu ja julgust, valida Sind ja asetada Sind esikohale ka täna.”

Selle kommentaari autor: Sylvia Collinson