Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vanad ja uued aarded

Laupäev, 12. September 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 13:44 - 52

Tähendamissõnad peidetud aardest ja hinnalisest pärlist
44Taevariik on põllusse peidetud aarde sarnane, mille inimene leidis ja peitis jälle. Ta läks rõõmuga ja müüs ära kõik, mis tal oli, ning ostis selle põllu.
45Veel on taevariik kaupmehe sarnane, kes otsis ilusaid pärleid.
46Kui ta siis leidis ühe eriti hinnalise pärli, läks ta ja müüs maha kõik, mis tal oli, ning ostis selle.
Tähendamissõna noodast
47Veel on taevariik nooda sarnane, mis heideti merre ja mis vedas kokku igasuguseid kalu.
48Kui noot sai täis, veeti see rannale, istuti maha ja koguti head kalad korvidesse, halvad aga visati minema.
49Nõnda on ka selle ajastu lõpul: inglid tulevad ja eraldavad kurjad õigete keskelt
50ning viskavad nad tuleahju. Seal on ulgumine ja hammaste kiristamine.
51Kas te mõistate seda kõike?” Nad vastasid talle: „Jah.”
52Siis ta ütles neile: „Sellepärast on iga kirjatundja, kes on õpetatud taevariigi jaoks, majaperemehe sarnane, kes oma varakambrist võtab välja uut ja vana.”

Kui Jeesus paluks sul kõik ära müüa ja Talle järgneda, millest oleks sul kõige raskem loobuda?

Paljud kristlased on evangeeliumi nimel toonud suuri ohvreid.  Tähendamissõnad aardest ja pärlist annavad edasi sõnumi, et jumalariik ongi hindamatu väärtusega ning väärt iga ohvrit- aga on olemas ka hind. Mõned avastavad jumalariigi väärtuse juhuse läbi. Keset elu argipäeva leiavad nad vastu igasugust ootust korraga Jeesuse - ja selle, et Ta on väärt kõiki ohvreid.

Teised proovivad erinevaid asju - võibolla reiligioone või filosoofiaid-  et leida rahuldust. Siis ühel päeval leiavad nad kõige armastusväärsema asja üldse, ning on selle saamiseks nõus loobuma kõigest. Suhe Jeesusega on tohutult väärtuslik - ja  selle võib leida täiesti kogemata või ka peale kannatlikku otsingut - igal juhul on see aare, on imeline pärl. Siinkohal meenub mulle misjonär Helen Roseveare, kelle elu ning toodud ohvrid on paljudele inspiratsiooniks saanud (vt  www.womenofchristianity.com/?page_id=3145 ).

Otsus, anda kõik ära Jeesuse pärast, muutub pakilisemaks siis kui mõistame, kuhu see maailm on minemas. Matteuse ev 13.peatüki viimane tähendamissõna pöördub tagasi eshatoloogilise  õigete ja kurjade lahutamise juurde aegade lõpul, rõhutades viimaste üle kohtumõistmist (s 24-30). Taevariigi võrk püüab kinni segu nii headest kui halbadest, kuid viimsel kohtupäeval jäävad püsima vaid need, kes on taevariigi vastu võtnud kohase reaktsiooniga, saada Jeesuse järgijaks. On ka neid, kes väidavad end Jeesust järgivat, kuid on tegelikult hundid lambanahas; isegi selliseid on, kes hüüavad “Issand, Issand!”, aga ei ole tõelised järgijad (Mt 7:15-23).

Nii on tänases tekstis realism koos väljakutsega: mitte kõik professionaalid ei ole taevariigi pojad ja tütred, meil aga tuleb hoiduda ennatlikest hinnangutest. Jumala kohus tuleb siis, kui praegune kogumisaeg mööda saab (Ilm 21:27).

 

Mõtle tagasi oma vastusele teksti alguses antud küsimusele. Kas on tõesti midagi, mis on sulle jumalariigist väärtuslikum? Kui on, siis oleks kõige targem sellest Jumalaga rääkida!

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge