Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sa võtsid minu koha!

Neljapäev, 24. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 15:16-23

Pilaatus mõistab Jeesuse surma
16Aga sõdurid viisid Jeesuse siseõue - see tähendab kohtukotta - ja kutsusid kokku terve väesalga.
17Ja nad rõivastasid ta purpurmantlisse ja panid talle pähe pärja, mille nad olid pununud kibuvitstest,
18ning hakkasid teda teretama: „Tervist, juutide kuningas!”
19Ja nad lõid talle pillirooga pähe ja sülitasid ta peale ning kummardasid teda nõtkutatud põlvedega.
20Ja kui nad olid teda küllalt teotanud, tõmbasid nad talt purpurmantli seljast ja riietasid Jeesuse ta oma rõivastesse.Ja nad viisid Jeesuse välja, et teda risti lüüa.
Jeesus lüüakse risti
21Ja nad sundisid üht möödujat, maalt linna tulevat Küreene Siimonat, Aleksandrose ja Ruufuse isa, kandma tema risti.
22Ja nad viisid Jeesuse Kolgata-nimelisse paika - see on tõlgitult Pealuu paik.
23Ja talle pakuti mürriveini, aga tema ei võtnud vastu.

Täna loetud stseen toimub kohe peale piitsutamist. Jeesus oli raskes piinas ning pidi sellises seisundis taluma lisaks igakülgset alandamist. Pilked olid julmad, kättemaksust tihked, just sellised, nagu Ta oli ette kuulutanud: “„Vaata, me läheme üles Jeruusalemma ja Inimese Poeg antakse ülempreestrite ja kirjatundjate kätte ning need mõistavad ta surma ja annavad paganate kätte ning need teotavad teda ja sülitavad ta peale ja piitsutavad teda ja tapavad ta ära.. ”  (Mk 10:33-34). Jeesus oli kogenud kuritahtlikku kohtlemist juba ülempreestri kojas (Mk 14:61–65), nüüd oli paganate kord. Sõdurite osaks sai sellele pilkamispidustusele kroon panna.

Kannatuslugu on terve inimajaloo keskne sündmus ja sellel on mitmeid rakendustasandeid. See kohtlemine, mis Jeesusele osaks sai tõi esile nii inimsüdame julmuse, kui ka paljude poliitiliste süsteemide ebaõigluse. See osutas ka pisut õiglasemate ühiskondade haavatavusele ning nende juhtide nõrkusele ja patususele. See näitas, et Jumal samastub rõhumise ning piinamiste ohvritega. Näitas ka Jumala pühendumist elutegelikkusele ja valitsevaile tingimustele. See tõi esile inimese patu reaalsuse. Jeesuse headuses peitus midagi, mis tõi esile patususe kõikides teistes. Üle kõige aga näitab see lugu kui väga kogu maailm vajab Päästjat. See, kui kohutavalt võime kohelda kaasinimest, erinevais paigus, erinvail viisidel - on tõend meie mässamisest Jumala vastu.

Jumala armastuse ime avaldub aga selles, et Jeesus, kes juba kuid varem oli jüngritele kõigest  toimumahakkavast rääkinud, keeldus end kaitsmast ja läks ikkagi  vabatahtlikult surma meie eest. Ta mitte ainult ei kandnud meie pattu Jumala ees, vaid nagu näeme, Ta ka samastus meie patuga üksteise vastu, mis on inimsüdame patususe otsene tagajärg. Pole ühtegi patu tagajärge, mida Tema poleks meie eest kannatanud.

Võibolla kannad sügavaid arme kellegi julma või mõtlematu käitumise tagajärjel. Kui oled sel viisil haavatud, vaata täna Jeesusele ja pane tähele kuidas Tema kandis sedasama valu, mida tunned. Märka seda, et Ta võttis ja viis selle valu ristile nii, et Tema surma läbi võid sina oma valust paraneda ja vabaks saada…

 
“Kannatav Issand, palun anna mulle andeks, kui peidan end pilkamise ja kuritarvitamise eest, mida põhjustab minu usk. Aita mul katsumuste kestel kindlaks jääda, nii nagu Sina jäid kindlaks minu pärast.Aamen.”

Selle kommentaari autor: Graham Cray