Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kas see on Jumal, keda tunneme?

Teisipäev, 26. Aprill 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 44:21-28

Jumal ei unusta Iisraeli
21Tuleta seda meelde, Jaakob, ja sina, Iisrael, sest sa oled mu sulane: mina olen su valmistanud, sa oled mu sulane: Iisrael, ma ei unusta sind!
22Ma kaotan su üleastumised nagu pilved ja su patud nagu pilvituse. Pöördu minu poole, sest ma lunastan sinu!
23Hõisake, taevad, et Issand seda teeb, hüüdke, maa sügavused, rõkatage rõõmust, mäed, metsad ja kõik metsapuud, et Issand lunastab Jaakobi ja ilmutab Iisraelis oma au!
24Nõnda ütleb Issand, su lunastaja, kes sind emaihus on valmistanud: Mina olen Issand, kes kõik teeb, kes üksinda võlvis taeva, laotas maa - kes oli koos minuga? -
25kes teeb tühjaks valetajate tunnustähed ja muudab narrideks lausujad, kes tõrjub tagasi targad ja pöörab nende teadmised jõleduseks,
26aga kes kinnitab oma sulase sõna ja viib täide oma käskjalgade nõu, kes ütleb Jeruusalemmale: „Sinus hakatakse elama!” ja Juuda linnadele: „Teid taastatakse, ma ehitan üles teie varemed!",
27kes ütleb sügavikule: „Kuiva! Ma lasen su jõed kuivada!”,
28kes ütleb Kooresele: „Mu karjane!” Tema viib täide kõik, mida ma tahan, ja ütleb Jeruusalemmale: „Sind ehitatakse üles ja rajatakse tempel!”

Kus võime näha Jumalat töös tänapäeval? Kaalu seda küsimust nii oma maailma (pere, töö, kogukonna) aga ka laiema maailma kontekstis.
Igaüks, kes on kunagi pidanud käima mööda kontoreid, et kokku koguda vajalikke lube ja pitsateid kas viisa või elamisloa või mõne muu valitsuse dokumendi omandamiseks, teab, et kui välja antud luba ei ole allkirjastatud täpselt õige inimese poolt, siis ei ole see dokument midagi väärt. Suurbritannias ei ole näiteks abielutunnistus kehtiv, kui sellele pole alla kirjutanud registreeritud ametnik. Aga kui õige inimene on sellele alla kirjutanud ja oma pitsatiga selle kinnitanud, siis on see kehtiv igas juriidilises instantsis. Need sõnad sellel paberil on seejärel väga mõjusad!
 
Iga natukese aja tagant teatab mõni - tõenäoliselt heatahtlik - isik, et on peale pikaajalist ja põhjalikku pühakirja uurimist suutnud tuvastada Kristuse teise tulemise täpse kuupäeva. Ja sageli jäävad mõned inimesed seda uskuma ja lõpuks kannatavad palju materiaalset kahju, kui selgub, et ennustus osutub siiski valeks. Mk 13:32 ütleb meile selgesti, et ainult Isa teab selle sündmuse täpset aega ja tundi ning salm 25 meie tänasest kirjakohast samuti hoiatab selliste ennustuste väljastamise vastu. Sedasorti "lausujatel" ei ole mingit autoriteeti, mis nende väiteid kinnitaks ja Jumal teeb tühjaks nende sõnad ja "muudab narrideks" nemad ja kõik, kes neid kuulavad.
 
Teisest küljest võib Jumal ise, kes on kogu loodu autor ja kuningas, anda meile teada tulevikusündmusi ning Tema sõnadel on alati vägi (vt ka Js 41:22–24; 55:10,11). Jumalal on kogu autoriteet ja Tema sõna maksab. Tõsi, vahel ta räägib ka läbi sõnumitoojate (s 26), kuid nii sõnumitoojad ise kui ka kõik, kes nende sõnumit kuulevad, peavad olema sügavalt veendunud, et sõnum on tõesti Jumala käest. Käesoleval juhul ütleb Jumal, et kasutab Koorest oma sõnumitoojana ja autoriteediga antud sõnumi sisuks on tõotus Jeruusalemma ja templi taastamise kohta. Me ei pruugi teada millal Jeesuse tagasituleku päev täpselt on, kuid me võime olla täiesti kindlad, et see päev tuleb; täiesti kindlad, et need, kes talle kuuluvad saavad olema temaga koos; täiesti kindlad, et Jumala sõnad ei lähe tühja.
Kas ma olen Jumalaga liiga ära harjunud? Olen ma valmis nägema Teda tegutsemas maailmas enda ümber ka läbi inimeste, kes Teda ei tunne?

Selle kommentaari autor: Mary J. Evans