Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lõhnavad inimesed!

Laupäev, 18. Juuni 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 3:1-6

Vanast ja uuest lepingust
1Kas jälle peame hakkama ennast soovitama? Või on meil vaja, nagu mõnel teisel, soovituskirju teie kätte või teie käest?
2Ei, teie ise olete meie kiri, kirjutatud meie südamesse, igale inimesele mõistetav ja loetav.
3On ilmne, et teie olete Kristuse kiri, meie teenimistöö läbi valminud kiri, mis ei ole kirjutatud tindiga, vaid elava Jumala Vaimuga, ka mitte kivilaudadele, vaid lihastele südamelaudadele.
4Niisugune usaldus Jumala vastu on meil aga Kristuse kaudu.
5Meie ei ole ju iseendast kõlblikud midagi lugema oma teeneks, just nagu oleks see meist endist, vaid meie kõlblikkus tuleb Jumalalt,
6kes on teinud meid kõlblikuks teenima uut lepingut, mitte kirjatähe, vaid Vaimu lepingut, sest kirjatäht suretab, aga Vaim teeb elavaks.

Kus on sinu tulevik? Avatud uks ei pruugi olla veel kinnitav pitser. Luba Jumal oma tulevikuga seotud arutlustesse.

Lõhnad mõjutavad meid, kutsudes esile mälestusi, pilte - kohvi aroom, värske leib, koogid, valmiv toit, lilled ja lõhnaõlid. Neid aroome naudime, need annavad hea enesetunde. Aga on ka teisi lõhnu, mis meile ei meeldi - näiteks reovee ja mädanevate juurviljade hais.Üks asi, mis mind eriliselt rõõmustab, on paberkirjade saamine ümbrikus. See kunst on meie SMS-ide ja e-mailide ajastul välja suremas.Võime samastuda kujunditega Pauluse kirjas. Pane tähele esimese konteksti (s 14) ja märka siin peituvat paradoksi. Paulus, võidetud ori, osaleb rõõmuga Kristuse triumfi tähistamisel. Selles lõigus kirjeldab Paulus, kuidas ta on nagu lõhnaaine, mida on puistatud ja pillutatud võiduka Rooma kindrali teele (s 14-16). Ta on nagu aroom, mis lahutab inimesi, rääkides elu ühtedele ja surma teistele. Paulus jätkab, vastandades oma motivatsiooni teenimisel tema kaasaegsete kasuahnete võltsijate omadele (s 17).Seejärel kasutab ta teist metafoori - korintlased on nagu kiri, mille tema on kirjutanud (s 2,3). Kes tunnistab Pauluse teenistuse usaldusväärseks? Kuidas võib ta olla kindel iseenda sobivuses ja tõhususes?Uus leping on kõrgem ja parem kui vana, sest tõde on Vaimu läbi kirjutatud inimsüdametesse, mitte enam kivitahvlitele (s 3). Ka täna on muudetud elud parim tõestus evangeeliumile. Kas näeme end rõõmsate vangidena teel Kristuse võidu pidustustele? Kas esindame maailma jaoks Kristuse aroomi või püüame seguneda maailma lõhnaga? Kas meie elu on täidetud Vaimuga, nii et inimesed meie ümber võivad "lugeda" meie kirja Kristuselt neile? Või oleme peatanud kirjutamise, lootes et kiire SMS või e-mail on piisav?

Meie elu räägib midagi meie kohta. Mida ütleb sinu oma täna?

Selle kommentaari autor: Julie Robb