Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ole kaine

Esmaspäev, 10. Oktoober 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Tm 4:1-8

Timoteose kohustustest
1Ma vannutan sind Jumala ja Kristuse Jeesuse ees, kes tuleb kohut mõistma elavate ja surnute üle, ning tema ilmumise ja tema kuningriigi nimel:
2Kuuluta sõna, astu esile, olgu aeg paras või ärgu olgu, noomi, manitse, julgusta igati pika meelega ja õpetamisega.
3Sest tuleb aeg, mil nad ei salli tervet õpetust, vaid otsivad endile oma himude järgi õpetajaid, kes kõditavad nende kõrvu,
4ja pööravad end eemale tõest ning pöörduvad müütide poole.
5Aga sina ole igati kaine, kannata kurja, tee evangeeliumikuulutaja tööd, täida oma hoolekandetööd!
6Sest mind valatakse juba joogiohvrina ja mu lahkumisaeg on käes.
7Olen võidelnud head võitlemist, lõpetanud elujooksu, säilitanud usu.
8Nüüd on mulle valmis pandud õiguse pärg, mille Issand, õiglane kohtunik, oma päeval mulle annab, aga mitte üksnes mulle, vaid kõikidele, kes igatsevad tema ilmumist.

Meenuta mõnda olukorda, kui sa suutsid "jääda kaineks". Kuidas sa sellega hakkama said?

On vähe asju, mis mind rohkem võluvad ja motiveerivad kui kohtumine kristlastega elutee lõpus, kes on sama kirglikud Jeesuse järgimises, kui nad olid 20ndates aastates. Paulus on lõpetanud oma võidujooksu (s 7).(1) Olles lõpuni vastu pidanud, ootab ta nüüd lahkumist siit maailmast ja jõudmist Issanda, õiglase kohtuniku palge ette. Sellises olukorras kirjutab ta Timoteosele ja julgustab teda täitma oma kohust "kuulutada sõna", kuni see on võimalik, millal ja kus iganes ta saab (s 2) ja mitte kunagi sellest loobuda (s 5).

Sest Pauluse jaoks on lõpp lähedal - kuid see pole ainult vanade ja surijate lohutus. See on iga uskliku motivatsioon - Kristuse tagasitulek, Tema kuningriigi loomine, meie elu kaalumine ja tõotus saada õiguse pärg! Kristlased igatsevad seda ("kõik, kes on igatsenud ta ilmumist", s 8), samuti selle maailma korrigeerimist (3:1-6,13; 4:3,4). Kristlikus teenimises on vaja selgust ja otsekohesust, julgust ja vastupidavust.

On alati kiusatus panna sisse kiirkäik või öelda, mida inimesed tahavad kuulda. Ühes intervjuus väljendas Fääri saarte kunstnik Ingalvur av Reyni (1920-2005) muret, et tema maalide näitusel kõik maalid ära müüdi. Tema jaoks tähenda see, et tema töö oli lakanud olemast väljakutsuv. Sõna kuulutamisse tuleb samamoodi suhtuda. Kui sõna enam ei korrigeeri ega julgusta (kiirenduse andmise mõttes), siis muutub ta vajalikkus üldse küsitavaks. See on väljakutse ka kuulajatele, kes peaksid olema aktiivsemad, innukad saama selgust oma mõtetesse, teadlikud sellest, et nad ei oska veel piisavalt õigesti elada. (2)


1 Fee, Timothy, Titus, p289 

2 Eugene Peterson, Eat This Book, Hodder, 2006, p24

Selle kommentaari autor: Andy Bathgate