Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ülevoolav rõõm

Kolmapäev, 2. November 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Jh 1:1-4

Elu Sõna ilmumisest
1Mis algusest peale on olnud, mida me oleme kuulnud, mida me oleme oma silmaga näinud, mida me oleme vaadelnud ja mida meie käed on katsunud - seda me kuulutame Elu Sõnast.
2Jah, Elu on saanud avalikuks, ja me oleme näinud ja me tunnistame ja kuulutame teile igavest elu, mis oli Isa juures ja on saanud meile avalikuks.
3Mida me oleme näinud ja kuulnud, seda me kuulutame ka teile, et teilgi oleks osadus meiega. Meie osadus on osadus Isaga ja tema Poja Jeesuse Kristusega.
4Ja me kirjutame seda, et meie rõõm oleks täielik.

“Aga mina loodan sinu peale Issand, ma ütlen: “Sina oled mu Jumal, sinu käes on kõik mu ajad”, kiida Jumalat, et võid Teda alati usaldada. (Ps 31:14,15)

Johannese rõõm lausa purskub üles neilt lehekülgedelt. Sügavad tunded, mida ei ole tuhmistanud ka möödunud aastad, voolavad tema sule alt sõnadeks, kui ta kirjutab oma lugejatele Jeesuse tagasitulekust siia maailma. Need esimesed neli salmi moodustavad kreeka keeles vaid üheainsa lause, milles Johanndes innukalt kordab enda ja oma sõprade kõikumatut isiklikku kogemust, mille nad olid saanud kohtudes, nähes, ja kuuldes Jumala enese elu, inkarneerunud Jeesuses. See ei ole soovmõtlemine, või kuulujutt, isegi mitte võimas vaimne kogemus üksi - vaid on reaalsus, mis on rajatud lihast ja verest inimesele ning talle on oluline, et tema lugejad sellest aru saavad.

Neis salmides on ühtlasi ka järjepidevus - Jumala toimimises selles maailmas. Mõeldes tagasi Johannese evangeeliumi 1:1  “Alguses oli sõna....” ja 1Moosese 1:1 “Alguses lõi Jumal...” On ka see sõnum algusest, sest räägib Jumalast. See eelneb loomisele, ajale, ja ajaloole - kuid Jumalas tuleb too sõnum elust inimkonnale ligidale ning leiab oma kulminatsiooni Jeesuses.

Johannes, ka vana mehena juba, ei rahuldunud sellega, et lihtsalt istuda ning lasta ainult noorematel tegutseda. Tema rõõm ei saanud olla täielik enne kui ta kirja lugejad polnud osa saanud sellest, mida tema ning teised apostlid teadsid ning mis oli täielikult muutnud nende elu. Ühine kogemus osadusest Isa ja Pojaga oli selle kõige keskmes (s 3). Johannesele oli ka oluline, et keegi ei eksiks kõrvalteele väärõpetuste mõjul, mis võisid nende jumalatundmist õõnestada ning kahjustada selle kogemuse täiust, mida Jeesus oli toonud. Johannese usk ei olnud lahjenendu ega aastatega ka rutiinseks muutunud - vastupidi, tema teekonnal Jumalaga oli selle jõulisus saanud veel tugevama ja sügavama kuju,.

Milline väljakutse ja ka julgustus on see täna meile, kes oleme veel  mõnda aega sellel teel!

 
Läänemaailmas kasvab eakate hulk. Millised on sinu mõtted sellega seoses? Palveta, et kui saad vanemaks, siis sinu kirglikkus Jumala suhtes võiks kasvada...

Selle kommentaari autor: Fran Beckett