Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kes juhtis Peetrust?

Reede, 25. November 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 8:27-33

Peetrus tunnistab Jeesuse Messiaks
27Ja Jeesus ja ta jüngrid läksid edasi Filippuse Kaisarea küladesse. Ja teel küsis ta oma jüngritelt: „Kelle ütlevad inimesed minu olevat?”
28Aga nemad ütlesid talle: „Ristija Johannese, ja teised Eelija, teised aga ühe prohveteist.”
29Ja tema küsis neilt: „Aga teie, kelle teie ütlete minu olevat?” Peetrus kostis: „Sina oled Messias!”
30Ja ta hoiatas neid, et nad midagi tema kohta ei räägiks.
Jeesus kuulutab ette oma surma ja ülestõusmist
31Ja Jeesus hakkas neid õpetama, et Inimese Poeg peab palju kannatama ning hüljatama vanemate ja ülempreestrite ja kirjatundjate poolt ja tapetama ning kolme päeva pärast üles tõusma.
32Ja ta rääkis seda üsna avalikult. Ja Peetrus viis ta kõrvale ning hakkas teda noomima.
33Aga Jeesus pöördus, vaatas jüngritele ja sõitles Peetrust: „Tagane, vastupanija, sest sa ei mõtle Jumala, vaid inimese viisil!”

Mis see on, mis paneb meid mõnikord nagu aimamisi või vastupidi, väga veendunult otsustama kas nii või teisiti? Mis on selleks liikumapanevaks jõuks – kas sümpaatia või antipaatia? Või meist väljaspool seisvad jõud?

Tänases kirjakohas ütleb Peetrus veendunult midagi seesugust, mis tuleb teistele jüngritele ja ehk talle eneselegi ootamatult.

Tema esimene väide väljendab kogu juudi rahva aastatuhandete pikkust ootust, mis nüüd lõpuks on tema veendumuse järgi täitunud – Messias on saabunud, Ta on siin, meie keskel! Lugedes paralleelkirjakohta Matteuse evangeeliumis näeme, et Jeesus annab tema väitele väga kõrge hinnangu – Peetrus on selle veendumuse saanud otse Jumalalt. 

Aga miks keelab Jeesus jüngritel seda veendumust teistele jagada? Kas see polnudki siis rõõmusõnum, mida lausa peab kõigile jagama? 

Ehk on meilgi tulnud ette olukordi, kus oleme tahtnud ühe hingetõmbega rääkida esimesele ettejuhtunud inimesele näiteks oma suurest usuvõidust, ent oleme siis korraga tajunud, et Jumal ei soovi, et sel hetkel suu avaksime? Või meenub seda piibliteksti lugedes Jeesuse keeld pärleid sigade ette visata?

Oli asju, mis kuidagi jüngrite teadvusesse ei jõudnud. Nende arusaam Messia olemusest ja ülesandest ning juudi rahva tulevikust oli ilmselt väga erinev Jeesuse omast (s 31). Ja nii jõuame Peetruse teise esileastumiseni, seekord küll nelja silma all. Seesama Peetrus on äkitselt muutunud oma Õpetaja “õpetajaks”, kes Teda kui “mitteteadlikku” noomis, tehes seda “taktitundeliselt” teistest eemal. 

 
Inimsüda võib olla kaval petja, seepärast kontrolli oma tempot ning joonda oma plaanid täna Jumalaga Sõnas ja ja palves.

Selle kommentaari autor: APÜ