Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Laske lapsuksed tulla …

Laupäev, 3. Detsember 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:13-16

Jeesus õnnistab lapsi
13Ja Jeesuse juurde toodi lapsi, et ta neid puudutaks. Ent jüngrid sõitlesid toojaid.
14Aga Jeesus sai seda nähes pahaseks ja ta ütles neile: „Laske lapsed minu juurde tulla, ärge keelake neid, sest selliste päralt on Jumala riik!
15Tõesti, ma ütlen teile, kes iganes Jumala riiki vastu ei võta nagu laps, ei saa sinna.”
16Ja ta kaisutas neid ja õnnistas neid, pannes käed nende peale.

Issand, aita meid oma Vaimu läbi, et meil oleks siiras süda, mis ei peida midagi Sinu eest ja et meil oleks lapselik usaldus Sinu vastu.

Kristlaste kogunemistel on alati huvitav küsida, millisel elu etapil inimesed said Jeesuse järgijateks. Ülemaailmne statistika on dramaatiline: 80% kristlastest teevad usule pühendumise otsuse vanuses 4 kuni 14. Aga ainult 20% koguduste ressurssidest suunatakse sellele strateegilisele rühmale. Jumal tänatud, et asjad on muutumas. Aastal 2004 Maailma evangeliseerimise Lausanne'i komitee koosolekud hõlmasid esimest korda teemat, kuidas muuta head sõnumit Jeesuse armastusest kättesaadavaks maailma lastele.

Jeesuse nördimus jüngrite tundetuse ja lühikese mälu üle (Mk 9:36-37) paneb meid kõiki uuesti üle vaatama oma suhtlemist lastega. Kas lapsed on meie kogudustes tõesti teretulnud ja kas nende häält seal kuuldakse,  ja kas neilt ollakse valmis ka õppima? Mul on sõpru, kes on läinud teise kogudusse, sest on saanud kriitilisi märkusi oma väikeste laste nutu kohta. Kuidas me kogudusetes toetame ja julgustame vanemaid nende väga keerulises väljakutses - aidata oma lastel usu sisse kasvada? Kas koguduse kõrval on näiteks organisatsioone, mis heade partneritena võiksid pakkuda tuge laste usulises kasvamises, kui kogudus ise ei suuda sellega tegeleda? 

Lisaks nimetatud olulistele küsimustele kutsub see kirjakoht meid mõtisklema sügavalt ka selle üle, mida tähendab "võtta Jumala riik vastu nagu väike laps". Üks põhjus, miks laste vastu sooritatud kuritegusid vaatatakse õudusega isegi liberaalses Läänes on kindlasti selles, et tajume võimsalt lapse haavatavust ja usaldavaid ootusi täiskasvanutele - vähemalt seni, kuni seda usaldust pole hävitatud.  Aga kas me ise julgeme olla samasuguses positsioonis? ”Kaitsepositsioon, küünilisus ega negatiivsus ei ole omased laste suhtumisele või otsuseprotsessidele.” (Herman C. Waetjen, A Reordering of Power, Augsburg Fortress, 1989). Kuidas on meie, täiskasvanutega?

Võimalik, et sul on mitmel põhjusel raske  loetuga nõustuda,  võib-olla on kellegi käitumine tekitanud distantsi sinu ja Jumala vahele. Aga mõtiskle siiski veelkord Jeesuse pahameele üle. Võib-olla just need või tesitsugused halvad kogemused takistavad sul Jumalat usaldada ja Temale loota.

Püüa täna Jumalale öelda, milliseid tundeid tekitavad sinus salmid 15 ja 16.

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth