Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kohtumõistmise päev

Laupäev, 10. Detsember 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Na 3:1-19

Niineve täielik häving
1Häda veresüüga linnale, kuhjaga täis valet ja röövimist! Ei lakka mahamurdmine.
2Kuule! Piitsaplaks ja rattamürin, kihutavad hobused ja rappuvad vankrid.
3Ratsud ajavad end püsti, mõõgad sähvivad ja piigid välguvad. Ja mahalööduid on palju, laipu on määratu hulk, korjustel pole lõppu, korjuste otsa komistatakse.
4Ja seda kõike selle veetlevalt ilusa, nõiduses osava hoora arvutu hooratöö pärast, kes oma hooratöödega võrgutas rahvaid, ja nõidustega suguvõsasid.
5Vaata, ma tulen sulle kallale, ütleb vägede Issand. Ma tõstan su hõlmad üle su näo ja näitan rahvaile su alastiolekut, kuningriikidele su häbistust.
6Ma viskan su peale jäledaid asju, häbistan sind ja panen sind silmaimeks.
7Siis põgenevad su juurest kõik, kes sind näevad, ja ütlevad: „Niineve on hävitatud!” Kes peaks teda kahetsema? Kust ma otsin talle trööstijaid?
8Kas sa oled parem Noo-Aamonist, kes asus jõgede ääres, ümberringi vesi, kraaviks meri, müüriks meri?
9Etioopia ja Egiptus olid ta otsatu jõud, Puut ja liibüalased olid ta aitajad.
10Siiski pidi ta minema asumisele, ta läks vangi. Temagi lapsed rebiti tükkideks igal tänavanurgal, tema auliste pärast heideti liisku ja kõik ta suurnikud pandi ahelaisse.
11Sinagi joobud, jääd oimetuks, sinagi pead otsima pelgupaika vaenlase eest.
12Kõik su kindlused on nagu varajaste marjadega viigipuud: kui neid raputatakse, langevad marjad sööjale suhu.
13Vaata, sinu sõjavägi su sees on nagu naised. Su maa väravad tehakse su vaenlastele pärani lahti. Tuli põletab su riivid.
14Võta enesele piiramisajaks vett, tugevda oma kindlustusi, astu savisse ja sõtku savi, haara telliskivide vorm!
15Seal neelab sind tuli, hävitab mõõk, see sööb sind otsekui rohutirtsu vastne. Olgugi sind nii palju nagu vastseid, olgugi sind nii palju nagu rohutirtse,
16olgugi et oled enesele soetanud kaupmehi rohkem kui taevatähti - vastne ajab kesta ja lendab ära.
17Sul on valvureid nagu rohutirtse ja kirjutajaid rohutirtsude parvena, kes asuvad aedade ääres külmal päeval; kui päike tõuseb, siis nad põgenevad ja ükski ei tea nende asupaika.
18Su karjased tukuvad, Assuri kuningas, su aulised istuvad jõude, su rahvas pillutatakse mägedele ja kogujat ei ole.
19Ei ole paranemist su vigastusel, su haav teeb haiget. Kõik, kes kuulevad sinust sõnumit, plaksutavad sinu pärast käsi. Sest kellest ei ole sinu kurjus lakkamata üle käinud?

Ole vaikselt, ole tasa, lihtsalt ole. Kuula vaikset häält, tasast sosinat.
Tänane peatükk räägib sellest, miks Jumala kohtumõistmine langes Niineve peale. Ja taas ei tee prohvet Nahum mingeid mööndusi. Miks sünnib see kõik?
See on impeeriumi kustutamatu isu sõjasaagi ja ohvrite järele, mis on viinud selle "vere linna" taolisesse seisu (s1). Ka Jeesus ütles "...sest kõik, kes mõõga tõmbavad, mõõga läbi hukkuvad!" (Mt 26:52).
 
 Assüüria suhtumist teistesse rahvastesse võrreldakse “prostituudi ülekeeva himuga” (Na 3:4). See hiiglasuur impeerium oli kaotanud igasuguse kontrolli enda himude üle ning tal oli kustutamatu janu teiste rahvaste rikkuste järele, ja soov võimutseda nende üle. Kaasaja rahvastele, kes elavad maailma jõukamates piirkondades on see karmiks hoiatuseks.
Prohvet kirjeldab Niinevet metafooriliselt ka kui kõlvatut naist ja nõida, kellel on rahuldamatu seksuaalne iha ning kes "nõiub ära" terveid rahvaid, et neid siis orjastada (s 4-7). Aga Jumal alandab teda nii, et tema psühholoogiline mõjuvõim rahvaste üle murtakse. Prohvet jätkab metafoorides, kirjeldades kuidas Jumal paljastab selle himura naise kogu maailma nähes ja katab ta väljaheidetega. Mitte keegi ei tule teda selles leinas lohutama. See on ettekuulutus suurest häbist ja alandavast staatusest, mis ootab Niinevet peale tema langemist.
 
Nahumi raamatu 2 ja 3 peatüki lugemine tekitab aga ka vastakaid tundeid. Ühelt poolt on arusaadav, et rõõm ja kergendus tunduvad kohase reaktsioonina sellisel puhul (s19). Päästab ju Jumal oma rahva sedavõrd julma rõhumise alt, mida saaks võrrelda vaid omaaegse fašistliku režiimiga. Assüüria impeerium sai kätte selle, mille oli ära teeninud. 
Teisalt aga, on kristlasena keeruline rõõmustada assüürlaste kannatuste üle. Piisab kui meenutame prohveti metafoori paljaks kistud ja ekskrementidega kaetud naisest, kes inimestes õõva tekitab. Kuidas saab keegi rõõmustada selle sügava häbi pärast, mida too naine tundma peab? Kas ta oli selle ära teeninud? Kindlasti! Aga see oli ka kohutav ja kui tema elu sel viisil lõppes oli see traagiline.
Nahumi piltlikud kirjeldused ja karm, halastamatu keelekasutus kätkeb endas suurt kirglikkust. Aga mis on see, mis toob esile nii suured tunded? Prohvetisõnumi mõte on see, et viimselt on Niineve teod kuritöö Jumala enese vastu, ja kui Jumal on "tõusnud sinu vastu", siis isegi kõige võimsama rahva relvad ja kaitsestrateegiad on tõhutud (s 5-7). Ja tõesti, aastal 612 eKr Niineve hävitati nii põhjalikult, et seda enam kunagi üles ei ehitatud; selle varemed mattusid liiva alla ning avastati alles aastal 1845.
 
Nahumi raamatut ei ole lihtne lugeda ka seepärast, et see on kirjutatud iidse Lähis -Ida maailmavaatest lähtuvalt ning sellise barbaarse rõhumise tingimustes, mida meil on raske isegi ette kujutada. Ja ometi on see kirjutatud selleks, et tuua lohutust- hirmu ja ahastuse keskele neile, kes seda rõhumist pidid kogema. Ja seepärast on sellel sõnumil ajatu mõju.
 
Ka meie, jumala rahvana imestame praegusel ajal mitme erineva sündmuse puhul, kuidas saavad seatud juhid sellisel viisil ja määral neile antud võimu kuritarvitada, ning ikkagi karistusest pääseda- ja mitte ainult globaalsel tasandil või meie töökohtades, vaid ka perekondades ning koguduses. Kuimpeaksid just täna olema sellises kohas, siis võta lohutust Nahumi sõnumist, mis on täis kaastunnet: Jumal on õiglane, Jumal tunneb sinu valu, ning Jumal on alati kaitsetute poolel. Taolistes võitlustes võib olla väga raske Jumalat usaldada, sest sa lihtsalt ei saa aru mis sünnib või kas Jumal üldse midagi teeb.
Asja teeb hullemaks see, et need olukorrad tekitavad sinus soovi võim enda kätte saada mistahes vahendeid kasutades, või ka kontrollida kõike selle mõjuvõimu abil, mida juba omad, või ka hakata kohtlema kõiki teisi sama kuritarvitaval viisil nagu sind koheldakse.
 
Ikka ja jälle rõhutab Nahum, et kogu võim on viimselt ja ainuüksi Jumala käes, isegi kui tundub, et Jumalal pole midagi teha enam. Ja see on suur kergendus. Väljakutseks aga on see: kas sa usud enam oma ületamatuina näivate probleemide lahendamatust, hirmutavaid sõnumeid meediast,  või oma Jumala väelisusse? Nahum kutsub üles usaldama Jumalat kogu südamest ning elama ilma hirmuta.
 
"Ma olen sinu vastu..." kuulutas Jumal prohveti läbi. Mille vastu on Jumal sinu arvates tänapäeval, meie maailmas?

Selle kommentaari autor: APÜ