Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Väeline õpetus

Esmaspäev, 24. Aprill 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 1:21-29

Õhutus jääda kindlaks
21Ka teid, kes te varem olite Jumalast võõrdunud ja oma mõtlemise poolest tema vaenlased oma kurjade tegudega,
22on Kristus lepitanud nüüd oma lihalikus ihus surma läbi, et teid seada pühadena ja veatutena ja laitmatutena Jumala palge ette,
23kui te vaid jääte kindlaks ja rajatuks usule ega lase end kõrvale viia evangeeliumis olevast lootusest, mida te olete kuulnud ja mida on kuulutatud kogu loodule taeva all ja mille teenriks olen saanud mina, Paulus.
Pauluse osa Kristuse töös
24Nüüd ma rõõmustan oma kannatustes teie pärast, ja oma ihus ma täidan puuduvat osa Kristuse kannatustest tema ihu, see tähendab koguduse heaks,
25kelle teenriks ma olen saanud Jumala korralduse järgi, mis mu kätte on antud teie heaks, et teile täielikult kuulutada Jumala sõna,
26seda saladust, mis oli varjatud endiste aegade ja sugupõlvede eest, nüüd on aga avaldatud tema pühadele,
27kellele Jumal tahtis teada anda, mis on selle saladuse kirkuse rikkus kõigi rahvaste seas; see on - Kristus teie sees, kirkuse lootus.
28Meie kuulutame teda, manitsedes iga inimest ja õpetades iga inimest kogu tarkuses, et seada iga inimest Jumala ette täiuslikuna Kristuses.
29Selleks ka mina näen vaeva ja võitlen tema jõu toimel, mis minus on tegev väega.

Kas oled kogenud kuidas Jumala Sõna hakanud sinu jaoks avanema?

Üks esimese sajandi maailma mõjusamaid mõttevoole oli gnostitsim. Selle viljelejate väike ja üsna kinnine ring pühendus saladustele, mida vaid nemad “teadsid”. Too grupp sarnanes pisut müstilise kultuse järgijatele ning nende õpetus sisaldas elemente tolleaegsest filosoofiast, mütoloogiast ning astroloogiast. Ning nende mõju oli see, mis hakas tungima Kolossa kogudusse.

Kuid saladus millest Paulus siin räägib, ei ole see mis on enamiku eest peidetud, ning avaldatud vaid vähestele asjassepühendatutele - vaid see on saladus mis on täielikult avatud kõikidele kristlastele kõikjal. Selle saladuse sisuks on: “Kristus teie sees, kirkuse lootus” (s 27). Pole vahet, milline on meie hetkeolukord, Kristusega “meie sees”, jääb meile alati kirkuse lootus.

Veel nimetab Paulus, et tema kutsumine Jumalalt on kolmeosaline:

  • esitleda Jumala sõna selle terviklikkuses (s 25)
  • esitleda inimesi täiuslikuna Kristuses (s 28)
  • teha seda väeliselt ja eesmärgikindlalt, jõuga mis tule Kristuselt eneselt (29)

 

See on tõesti väeline õpetus!

Millise kutse on Jumal esitanud sulle? Üks on igal juhul kindel -  selleks, et jätkuvalt osa saada taevasest lootuse- ja energiavarust ei pea me saama teoloogiaprofessoriteks.

 

Kristus ning kogu varustus Temas on kättesaadav kõikidele, keda Ta on kutsunud.

Palve:

Issand Jeesus, Sa ütlesid, et Sinu järgijad peavad kannatama nii nagu Sina. Aga Sa lisasid, et ka siis kui läheme läbi kannatustest ja katsumustest, on meie päralt rahu Sinus, kes Sa oled võitja. 

Me kogeme nii sageli vastupidist. Enamik meist saab elada suhteliselt mugavates oludes, ent sisemiselt oleme pingestatud murede ja vajaduste tõttu. Maailmas meie ümber on aga hoopis teine pilt. Seal on tohutult kannatusi ja sageli on see otseselt seotud meie materiaalse jõukusega. Me kuuleme vaesusest, näljast ja sõdadest. Ja kuuleme kristlikest kogukondadest, mis keset tagakiusu kasvavad ja tugevnevad. Me loeme, kuidas inimesi kõigist religioonidest koheldakse ülekohtuselt. Ja paljudel võib olla tunne, et Sinu eriline soosing on läänemaailma peal.

Issand ava me silmad, et näeksime tõest pilti! Aita meil aru saada ning vastu panna kompromissidele, aita vastanduda kõigele mis on tõeliselt väär. Näita meile palun, kus peame Sind järgima teisiti kui oleme harjunud ning aita, et oleksime valmis ka kannatama kui vaja. Sest sina olid kannatav Sulane, kes talus ülimat tagakiusu selleks, et meile kõigile võiksid osaks saada Sinu kuningriigi rikkused.

Aamen.

Selle kommentaari autor: George Irving ja Ben Askew