Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Muudetud elu

Laupäev, 12. August 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 13:18-25

Lõpumanitsusi
18Palvetage meie eest! Me oleme veendunud, et meie südametunnistus on puhas, ja me tahame kõiges käituda hästi.
19Aga veel enam ma palun seda teha selleks, et mind antaks teile rutem tagasi.
20Aga rahu Jumal, kes igavese lepingu verega on surnuist üles toonud lammaste suure Karjase, meie Issanda Jeesuse,
21valmistagu teid kõiges heas tegema tema tahtmist ja saatku korda meie sees, mis on tema silmis meelepärane, Jeesuse Kristuse läbi, kellele olgu kirkus igavesti! Aamen.
22Vennad, ma kutsun teid üles, võtke heaks see julgustussõna! Ma olen teile ju lühidalt kirjutanud.
23Teadke, et meie vend Timoteos on lastud vabaks. Temaga koos, kui ta tuleb peatselt, saan minagi teid näha.
24Tervitage kõiki oma juhatajaid ja kõiki pühasid! Teid tervitavad vennad Itaaliast.
25Arm olgu teie kõikidega!

Kas koged end ahistatuna? Liiga palju nõudmisi, mis kõik rebivad sind erinevas suunas? Pane kõik need kõrvale ja istu lihtsalt Jeesuse kõrvale. “”Tule minu juurde…kõnni minuga…õpi järgima armu sundimatut rütmi.”

Kogu 13. peatükk on täis praktilist tarkust. Armastus, külalislahkus, vanglateenistus, abielu, seksuaalne puhtus, juhtimine, toimetulek tagakiusuga, autoriteetidele alistumine, palvetamine ning varustuse vastuvõtmine Jumala tahte täitmiseks - neid kõiki on siin käsitletud. LIsaks on esile toodud 2 heebrea kirja kõige kesksemat teemat -  parem altar (s 10) ning linn, mis jääb igavesti kestma (s 14). Mulle väga meeldivad need otsekohesed ja praktilised õpetussõnad siin, nt: “abieluvoodi olgu rüvetamata” (s 4), või “teie eluviis olgu rahaahnuseta” (s 5) - mida on sama võimalik rakendada nii 1. kui 21.sajandil.

Salm 8 aga ulatub üle kahe milleeniumi: “Jeesus Kristus on seesama eile, täna ja igavesti”. Kui Jeesus on seesama, surnuist ülestõusnud, täna - nagu Ta alati on olnud, - siis saab ta meid täna varustada kõige vajalikuga Jumala tahte täideviimiseks. Tema on ka see, kes paneb kogudustele juhid just nii nagu soovib, ning vääristab Kristuse ihu teenimisandide ning teenistustega (Ef 4:12).

Tal on endiselt meelevald sekkuda olukordadesse,mis meile üle jõu käivad. 

Mina võitlen näiteks kroonilise haigusega, mille tõttu olen viimase 20 aasta jooksul haiglas viibinud rohkem kui 100 korral, ning mis põhjustab mulle igapäevaselt tugevat valu, kuid saan oma igapäevase lootuse ja jõu sellest samast 8. salmist ning loodan, et ka sina koged sama.

Siin räägitakse meile ka parematest ohvritest. Vana lepingu ohvrid päädisid tseremoniaalseteks toitudeks, millel polnud sisulist väärtust (s 9) , kuid Jeesuses on meil ohvrid, mille üle Jumal heameelt tunneb - Kristuse veri ning ülistusohver on nende huulte vili, kes ktunnistavad Tema nime (s 15). Toogem Talle siis ka täna neid ohvreid.

 
Jumal soovib neid muuta meie endi parimaks versiooniks, kus meie täispotentsiaal realiseerub ning saame nendeks, kelleks oleme määratud. Mis on see koht ja viis, kuidas Jumal soovib sinu usu toimima panna reaalses maailmas, et täidaksid vaid sulle teha antud jumalariigi eesmärgi ?

Selle kommentaari autor: Eric Gaudion