Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Millises suunas?

Neljapäev, 23. Detsember 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Gl 4:8-20

Hoiatus tagasilangemise eest
8Kuid siis, kui te ei teadnud midagi Jumalast, te orjasite neid,
kes loomult ei olegi jumalad.
9Nüüd aga, kui te olete Jumala ära tundnud - pigem küll on
Jumal teid ära tundnud -, kuidas te pöördute jälle nõrkade ja
viletsate algainete poole, mida te jälle uuesti tahate orjata?
10Te peate päevi ja kuid ja aegu ja aastaid.
11Ma kardan teie pärast, et ma olen asjata teie heaks vaeva näinud.
12Saage, vennad, niisuguseks nagu mina, sest minagi olen nagu teie.
Ma anun teid! Te ei ole mulle mingisugust ülekohut teinud.
13Te ju teate, et ma esimesel korral kuulutasin teile evangeeliumi
oma ihu nõtruses
14ning teie võitsite kiusatuse ega põlastanud mind mu keha pärast ega
sülitanud maha, vaid võtsite mu vastu nagu Jumala ingli, nagu
Kristuse Jeesuse.
15Kus on nüüd teie õndsakskiitmine? Ma ju tunnistan
teile, et kui oleks olnud võimalik, siis te oleksite oma silmad
välja kiskunud ja andnud minule.
16Kas ma olen saanud teie vaenlaseks, rääkides teile tõtt?
17Nemad ei lipitse teie ümber hea pärast, vaid nad tahavad teid
tõrjuda eemale minust, et te innukalt lipitseksite nende ümber.
18Alati on hea olla innukas hea suhtes, mitte ainult
siis, kui mina teie juures olen.
19Mu lapsed, kelle pärast ma olen jälle lapsevaevas, kuni Kristus
teie sees saab kuju!
20Küll ma tahaksin nüüd olla teie juures ja muuta oma häältki,
sest ma olen teie pärast nõutu.

Kas oled kogenud kiusatust võrrelda end teistega? Palu, et Püha Vaim võiks aidata sul Jumala armu täielikumalt vastu võtta ja väärtustada.

Paulus hoiatab Galaatia kristlasi tagasi “orjaõplve” pöördumise eest. Pole selge, kas ta viitab tänases tekstis erilistele päevadele ja aastaaegadele (s 10) silmas pidades juutide või paganate kalendrit. Oluline oli see, et taoline praktika hakkas neid noori kristlasi Jeesusest eemale viima. Kristluse alustõdede “kohandamine” valitsevale kultuurile, muude muganduste tegemine või reeglite lisamine on kiusatuseks ka kaasajal, ent sisuliselt sama ohtlik kui Pauluse ajal. Paulus tajus teravalt ohuolukorda ning tundis, nagu oleks autole tagurpidi käik antud siis, kui sõita tuleks hoopis edasi. Käsuseadus oli teinud oma töö - viies Jumala valitud rahva Messia Jeesuseni. Nüüd aga olid Jeesusega alustanud Galaatia kristlased, hakanud uskuma, et Jeesusest ei piisa ning neil tuleks tagasi käsuseaduse tegude juurde pöörduda. Paulus kardab, et nad on kaotamas oma usu tuuma ning unustanud sellele aluse rajanud Jeesuse töö tähenduse.

Pauluse isiklik ja intiimne palve keset teoloogilist diskussiooni võib tänast lugejat üllatada, kuid Pauluse lähedasi see ei üllatanud. Jeesuse tundmine oli tema jaoks sügavalt seotud inimsuhetega ning see mõjutas ka tema arvukaid sooje sõprussuhteid erinevate kogudustega. Ilmselt ei olnud Pauluse ja Galaatia koguduse vahelised suhted tavaliselt nii pingelised kui sellel hetkel. Mis oli siis põhjustanud selle, et Galaatia kristlaste kaastundlikkus ja avatus oli muutunud külmaks kahtluseks?

Sissetunginud juudistajad ei mõistnud evageeliumi; veelgi enam - et kuulajatele meeldida, olid nad evangeeliumi sõnumit tugevalt lahjendanud seepärast, et janunesid meeleheitlikult kiituse järele. Populaarsuse saavutamiseks oli neil vaja Paulust maha teha. 

Tegelikult pole see üllatav. Kui keegi on mõistnud armu ning usalduse sõnumit, siis tema jaoks muutub igasugune pürgimine staatuse või identiteedi järele (eriti veel käsuseaduse vahendusel) lihtsalt absurdseks. Sest mis võib ületada Kristuse pärijaks olemist? Kui aga inimese jaoks sõltub kõik tema enese esiletoomise oskusest, on asjad hoopis teised. 

On huvitav jälgida kuidas need Jeesuse näilised järgijad, kes olid üdini veendunud, et sooritus on usuelu sisu ja võti, on samas hirmsasti mures oma staatuse pärast ning hukkumiseni näljas uute jüngrite järgi. Miks nii? Aga kuidas muidu, kui lojaalsete järgijate toel, saaks valeõpetaja kinnitada oma kõikuvat usku/identiteeti ning tõestada et tal on õigus? Taoline enese "teenindamine" ei vali vahendeid ning isekatel motiividel moonutatud õpetus võib eksitada paljusid.

Pauluse suhtumine on absoluutselt vastupidine - tema näitab üles peaaegu emalikku hoolt oma Galaatia koguduse „laste“ vastu. Juudistajad aga olid mures mitte teiste vaid ainuüksi enese heaolu pärast. Jeesus ütles, et inimese elu vili näitab kõige selgemini, milline on tema südame suhtumine. See, kes püüab kõikidele meeldida, ei saa enesele lubada kellestki teisest hoolimist; see aga, kelle väärtus ja identiteet on rajatud Jumala armastusele ning Jeesuse lunastustööle, on vaba ja innukas teenima kõigega, mida Jumal talle on andnud.

 

Täna Jumalat, et sinu identiteet võib olla Kristuses ning palu, et Tema võiks sind veel enam vabastada isekate eesmärkide tagaajamisest, ning kinnitada sinus seda identieeti, mille Jeesus meile annab.

Selle kommentaari autor: APÜ