Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Avatud sissepääs

Neljapäev, 6. Jaanuar 2022

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:43-52

Jeesus kutsub esimesed jüngrid
43Järgmisel päeval tahtis Jeesus minna Galileasse. Ja ta leidis Filippuse ja ütles talle: „Järgne mulle!”
44Filippus oli pärit Andrease ja Peetruse kodukülast Betsaidast.
45Filippus leidis Naatanaeli ja ütles talle: „Me oleme leidnud tema, kellest on kirjutanud Mooses Seaduses ja Prohvetid: Jeesuse, Joosepi poja Naatsaretist.”
46Ja Naatanael ütles talle: „Mis võib küll Naatsaretist head tulla?” Filippus ütles talle: „Tule ja vaata!”
47Jeesus nägi Naatanaeli enda juurde tulevat ja ütles tema kohta: „Ennäe, tõeline iisraeli mees, kelles ei ole valet.”
48Naatanael küsis temalt: „Kust sa mind tunned?” Jeesus vastas ja ütles talle: „Ma nägin sind viigipuu all, enne kui Filippus sind hüüdis.”
49Naatanael ütles talle: „Rabi, sina oled Jumala Poeg, sina oled Iisraeli kuningas!”
50Jeesus vastas talle: „Kas sa usud vaid seepärast, et ma ütlesin sulle, et nägin sind viigipuu all? Sa saad näha suuremaid asju kui need.”
51Ja Jeesus ütles talle: „Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, te näete taevast avatuna ja Jumala ingleid astuvat üles ja alla Inimese Poja juurde.”

Jumalatundmine tuleb läbi ilmutuse, mitte inimliku pingutuse tulemusena. Issand, palun ava mu meel ja süda Sulle veel enam.

Tunnistuste andmine jätkub - Jeesus kutsub Filippuse, kes omakorda kutsub Naatanaeli öeldes talle “Tule ja vaata” (s 46). Ei ole olemas ühte kindlat viisi, kuidas Jeesus koondab enda ümber jüngrite tuumikut. Võib-olla on kristliku kiriku üks suurimaid  probleeme kalduvus standardiseerida või reglementeerida  usukogukonda sisenemise protsessi selle asemel, et tunnistada ja tunnustada erinevaid ja üllatavaid viise, kuidas Jumal töötab erinevate inimestega.

Siiski on kõige olulisem koht selles tekstis ilmutusel. Jeesust kohates on Naatanael hämmastunud, kui täpselt Jeesus teadis teda ja tema liikumisi. Seda kuuldes mõistis Naatanael, et Jeesus pole sugugi tavaline inimene. Oma erakordse teadmise selgitamiseks viitab Jeesus aga enda identiteedile (s 50,51).

Jeesuse sõnad salmis 51 viitavad 1Ms 28:12 kirjakohale, kus kirjeldatakse Jumalalt Jaakobile antud erakordset nägemust Peetelis. Seellega rõhutab Johannes  et Jeesus on tõesti erakordne kontaktisik, Vahendaja maa ja taeva vahel  - kahe sfääri vahel, mis Johannese-aegses maailmapildis olid eraldatud. Jeesuses saab kokku inimlik ja jumalik ning selle tulemusena saavad  inimesed kogema “suuremaid asju” (s 50) -veelgi suuremat ilmutust jumalikust, sest Jeesus on avanud ligipääsu taevasse.

Enamikes religioonides otsivad inimesed üleloomulikule ja jumalikule ligipääsu läbi askeesi või okultsete praktikate. Kristlased teavad, et jumalikust sfäärist tulnud jumalik isik on tulnud meie maailma selleks, et selgitada inimestele jumalikku ning muuta see neile kättesaadavaks.

Selline Jumala valik, ilmutada end inimestele, on Johannese evangeeliumis asetatud erilisele kohale. Johannes on kindel, et ei ole võimalik Jumalat tundma õppida inimliku arutluse või pingutuse läbi, vaid üksnes Jumala enese ilmutuse läbi Jeesuses. 

Jeesus on nii Ilmutaja kui ka ilmutus Jumalast ning järelikult ka võti päästeteadmise ja pääste enese juurde. Tuleta meelde evangeeliumi proloogi, kus Johannes kinnitab, et keegi ei ole näinud Jumalat - ehk keegi iseenesest ei saa tunda Jumalat, ega omada päästvat teadmist. Jeesus aga, kes on oma Isaga väga lähedases suhtes ning on Vahendaja taeva ja maa vahel - Tema on tulnud tooma ilmutust iseeneses.  

 
Mõtiskle milliseid ilmutuse hetki on Jumal kinkinud sulle ja täna nende eest. Palveta, et Ta annaks sulle end tunda veel enam ja sügavamalt.

Selle kommentaari autor: APÜ