Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõhklused

Laupäev, 20. Märts 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Markuse 11:27-33

Küsimus Jeesuse meelevallast
27Ja nad tulid uuesti Jeruusalemma. Ja kui Jeesus kõndis pühakojas, astusid ülempreestrid ja vanemad ta juurde
28ja ütlesid talle: "Millise meelevallaga sa seda kõike teed? Või kes on andnud sulle selle meelevalla, et sa seda teed?"
29Aga Jeesus ütles neile: "Minagi küsin teilt üht asja ja teie vastake mulle, ja siis ma ütlen teile, millise meelevallaga mina seda kõike teen.
30Kas Johannese ristimine oli taevast või inimestest? Vastake mulle!"
31Ja nad arutasid omavahel: Kui ütleme, et taevast, siis ta ütleb: "Miks te siis ei uskunud teda?"
32Või peaksime ütlema, et inimestest? - aga nad kartsid rahvahulka, sest kõikide meelest oli Johannes tõepoolest olnud prohvet.
33Nii nad vastasid Jeesusele: "Meie ei tea." Ja Jeesus ütles neile: "Ega siis minagi ütle teile, millise meelevallaga ma seda kõike teen."

Igal inimesel, kes näeb Jumala tegemisi, tekivad teatud hetkel küsimused, et mitte öelda kahtlused tegevuse jumalikkuses.

Nõnda on olnud eriti ärkamisliikumiste mõistmisel nende algusperioodidel. Kuidas, miks? Nii oli ka ülempreestrite ja kogudusevanemate probleemiks Jeesuse tegevuse meelevald (s 28). Selletaolisi küsimusi esitab maailm kogudusele ja esitavad küsimusi Püha Vaimu tööd mittemõistvad kristlased tänapäeval. Ei mõisteta koguduse tegevuse jõuallikat või tuntakse Teda poolikult.

Alati tasub küsida. Vastuse andmine sõltub aga sageli küsija meelsusest. Jeesuse käest küsima peame siira südamega ja ausalt.

Lõik sisaldab küsimust ja vastust.
Lugedes aga situatsiooni lahendust, hämmastab see ilmselt iga inimest. Ülempreestrite ja vanemate küsimusele vastatakse... vastuküsimusega, mis nõuab väga kindlat seisukohavõtmist toimunu suhtes.

Jeesus oleks kindlasti vastanud, kui küsijad oleksid seda ausalt teinud (s 31-32). Pane tähele nende manipuleerimist!
Vaadates lähiminevikku ja liikudes tulevikku, tekivad samad küsimused. Koguduse tegevus hämmastab jätkuvalt nii religioosseid inimesi kui paganaid.

Kuni me vaid kõhkleme, ei ole selles probleemi, kui me aga ei ole siirad, jäävad ka vastused saamata.

Selle kommentaari autor: Indrek Luide