Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Salajane hävitustöö

Kolmapäev, 14. Aprill 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Sm 11:14-27

Taavet ja Batseba
14Aga hommikul kirjutas Taavet Joabile kirja ning andis selle Uurijale kaasa.
15Ja kirjas oli ta kirjutanud ning öelnud: "Pange Uurija kõige ägedama tapluse esirinda ja taanduge tema tagant, nõnda et ta lüüakse maha ja sureb!"
16Ja kui siis Joab linna piiras, pani ta Uurija paika, kus ta teadis olevat vahvaid mehi.
17Ja linna mehed tulid välja ning taplesid Joabi vastu; ja mõned rahva hulgast, Taaveti sulaseist, langesid, ja surma sai ka hett Uurija.
18Siis Joab läkitas käskjala ja andis Taavetile teada kogu tapluse loo.
19Ja ta käskis käskjalga, öeldes: "Kui oled kuningale jutustanud kogu tapluse loo
20ja kui siis kuninga viha tõuseb ja ta sinult küsib: Mispärast te läksite taplema nõnda linna ligi? Kas te ei teadnud, et nad ammuvad nooli müürilt?
21Kes lõi maha Abimeleki, Jerubbeseti poja? Kas mitte üks naine ei visanud müürilt pealmise veskikivi ta peale, nii et ta suri Teebesis? Mispärast läksite nõnda müüri ligi? - siis ütle: Ka su sulane hett Uurija on surnud."
22Ja käskjalg läks ning tuli ja jutustas Taavetile kõik, mille pärast Joab teda oli läkitanud.
23Ja käskjalg ütles Taavetile: "Et mehed said võimust meie üle, siis tulid nad väljal meile kallale, aga me tõrjusime nad kuni värava suuni.
24Siis kütid ambusid müürilt su sulaste peale ja kuninga sulaseist said mõningad surma; samuti on surnud ka su sulane hett Uurija."
25Siis Taavet ütles käskjalale: "Ütle Joabile nõnda: Ärgu olgu see asi su silmis paha, sest mõõk sööb niihästi ühe kui teise! Sõdi aga sina vahvasti linna vastu ja kisu see maha! Julgusta teda nõnda!"26Kui Uurija naine kuulis, et ta mees Uurija oli surnud, siis ta pidas oma abikaasa pärast leinakaebuse.
27Ja kui leinaaeg oli möödunud, siis läkitas Taavet talle järele, võttis ta oma kotta ja ta sai Taaveti naiseks ning tõi temale poja ilmale. Aga see asi, mis Taavet oli teinud, oli Issanda silmis paha.

Uurija oli hävitanud Taaveti lootuse varjata oma abielurikkumist, ja nüüd otsustab Taavet hävitada Uurija, et end kuidagi kompromiteerivast olukorrast päästa.

Taavet on kiire tegutseja – juba järgmisel hommikul saab Uurija kaasa kirja, milles on ta enese surmaotsus. Vaevalt aimas Taavet seal palee katusel esmakordselt Batesbat ilust end haarata lastes, et see süütuna tunduv huvi, teeb temast mitme inimese mõrvari. Järjest enam haaratakse inimesi sellesse sasipuntrasse, järjest rohkem süütuid peab kannatama. Kui esimene ohver oli Batseba ja siis Uurija – siis nüüd juba ka Uurija võitluskaaslased ja -: väga raskesse olukorda seab Taavet ka oma ustava väeülema Joabi.

Kas alluda kuninga käsule või toimida südametunnistuse järele? Joab ei talita täpselt kuninga juhtnööride järele, vaid leiab teatava kompromisslahenduse, asetades Uurija keset vahvaid mehi - võibolla lootuses, et Uurija pääseb teiste abiga...

Aga Uurija ei pääse, ustavus maksab tema elu. Joab aga on nii õnnetu kogu olukorra pärast, et oma raportis lahingus sündinust vihjab ta üsna otse, et Taavet on ise süüdi oma paremate meeste hukkumises. Aga Taavetit ei köida oma meeste saatus, strateegilised vead lahingutegevuses ega oma väeülema arvamus. Vaid üks asi on Taavetile oluline – kas Uurija on surnud, kas tema plaan õnnestus. Ja kogu Joabi kibedale aruandele vastab Taavet vaid leebe õlalelapatsutusega... juhtub, kõike tuleb ette...

See on pilt patu kiirest, salajasest ja efektiivsest tegutsemisest inimese hinges – kui kord inimene end on patule avanud. Tugevate meeste meelt ei muudeta silmapilguga,. siin aga on üleöö hävinud korraga kõik tema loomuse alusväärtused. Nüüüd on tal vaid üks siht – “asi ilusti ära vormistada!.” Ja see õnnestub. Lõpp hea, kõik hea. Jah, pealtnäha küll. Aga mitme inimese hinges on toimunud tohutu hävitustöö ning inimene on esitanud väljakutse Jumalale.

Kiusatuse hetkel oma käitumist valides mõtleb nii mõnigi inimene, et ega lugu ju tegelikult nii tõsine pole:

a) see puudutab ainult mind, see pole kellegi teise asib) keegi niikuinii teada ei saa, kõike on võimalik ilusti “ära vormistada”.

Tänane lugu hoiatab meid, et patu hävitav mõju levib palju sügavamale ja kaugemale, kui keegi arvata oskab.Kõigepealt hävib eksija enese hinges puhas ja väärtuslik, aga hävituse vilja peavad maitsma ka täiesti süütud . Samuti ei maksa teha illusioone varjamise kohta. Antud tegu oli üks neist, mille nimel Taavet kõige enam pingutas, et seda varjata. Ometi läbi sajandite on just see üks tuntumaid lugusid tema elust.

Mida tehakse salajas, seda peab kuulutatama katustelt – hoiatas Jeesus

Selle kommentaari autor: Mari Vahermägi