Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vastuhakk

Esmaspäev, 26. Aprill 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Sm 17: 1-14

Huusai ajab nurja Ahitofeli nõu
1Ja Ahitofel ütles Absalomile: "Luba ma valin nüüd kaksteist tuhat meest ja võtan kätte ning ajan öösel Taavetit taga!
2Ma lähen temale kallale, kui ta on väsinud ja ta käed on lõdvad; ma hirmutan teda nõnda, et kõik ta juures olev rahvas põgeneb; siis ma löön maha üksnes kuninga.
3Ja ma toon kogu rahva tagasi sinu juurde, nagu tuleb tagasi pruut; sina otsid ühte meest, muu rahvas on siis rahus."
4See kõne oli õige Absalomi ja kõigi Iisraeli vanemate silmis.
5Ja Absalom ütles: "Kutsu ometi siia ka arklane Huusai, et kuuleksime midagi ka tema suust!"
6Siis Huusai tuli Absalomi juurde ja Absalom rääkis temaga, öeldes: "Ahitofel kõneles nõnda. Kas peame tegema tema sõna järgi? Kui mitte, siis kõnele sina!"
7Ja Huusai vastas Absalomile: "See nõu pole hea, mis Ahitofel seekord andis."
8Ja Huusai jätkas: "Sina tunned oma isa ja tema mehi: nad on vaprad ja nende hinged on kibestunud nagu karul väljal, kellelt on võetud pojad; ja su isa on sõjamees, kes oma rahvaga ei puhka ööselgi.
9Vaata, nüüd on ta ennast peitnud mõnda kaevandisse või muusse paika, ja kui juhtub, et kohe alguses mõned rahvast langevad, siis ütleb igaüks, kes sellest kuuleb: Rahvas, kes käib Absalomi järel, on saanud kaotuse osaliseks!
10Siis ka kõige vahvam mees, kelle süda on nagu lõvi süda, kaotab julguse, sest kogu Iisrael teab, et su isa on vägev, ja et need, kes on koos temaga, on vahvad mehed.
11Sellepärast ma annan nõu, et kogu Iisrael Daanist kuni Beer-Sebani koguneks sinu juurde nõnda arvurikkalt, et neid oleks nagu liiva mere ääres ja sa ise käiksid nende keskel.
12Kui me siis tuleme temale kallale mõnes paigas, kus ta iganes on leitav, laskume tema peale nagu mahalangev kaste. Temast ja kõigist meestest, kes on koos temaga, ei jää siis järele ühtainsatki.
13Ja kui ta taandub mõnda linna, siis seab kogu Iisrael sellele linnale köied ja me tirime selle orgu, kuni seal ei leidu enam kivikestki."
14Siis ütlesid Absalom ja kõik Iisraeli mehed: "Arklase Huusai nõu on parem kui Ahitofeli nõu." Issand oli käskinud teha tühjaks Ahitofeli hea nõu, et Issand saaks tuua Absalomile õnnetuse.

Me teame, et piibli üheks põhiliseks oluliseks tõeks on, et Jumalale vastu hakkamine toob vastuhakkajale palju häda kaela. Saatan tähendab ka vastast, vaenlast, vastuhakkajat- seega saatan on justkui Jumalale vastuhakkamise prototüüp. Ta keeldub järgimast Jumala tahet, eksitab seda tegema ka paljusi teisi, aga lõpuks saab ta ise, kui ka kõik teisied vastuhakkajad, selle eest oma karistuse- hukatuse.

Kui Jumalale vastuhakkamine on patt, kas siis seda on ka Jumala valitud valitsejale vastuhakkamine? Vaatame, kuidas edenevad sündmused tänases piiblitekstis.
Siin on tegemist poja vastuhakkamisega isale, kes on kuningas. Taavet pole ei Jumal, Jumala prohvet ega ka mitte preester, kuid Jumal valis Taaveti, oma sulase prohvet Saamueli kaudu välja, Iisraeli rahvast valitsema. Vaevalt, et kõik valitsejad igal ajal ja maal on olnud Jumala valitud, kuid Taavet oli Ja vaatamata oma inimlikkusele, ekslikkusele ja isegi pattudele ometigi Jumala poolt valitud tööriist.

Taaveti poeg, Absalom, astus oma isa vastu üles ja tahtis võimu endale saada. Meie tänases tekstis peab ta plaani, kuidas isa vallutada. Absalomil on kaks nõuandjat :
a)Ahitofel- paistab olevat hea strateeg ja tema plaan on mõttekas. Ahitofel soovitas keseknduda Taavetile, mitte kogu Taaveti sõjaväele. Kui Taavet tappa, siis on kogu ta sõjavägi justkui ilma peata ja on üsna loogiline, et Taaveti pooldajatest koosnev sõjavägi siis laguneb. Selle plaani tugevuseks oli ka kiirus ja operatiivsus.
b)Huusai plaan on aga keskenenud mitte väejuhile, Taavetile, vaid kogu tema sõjaväe hävitamisele. Daanist kuni Beer-Seebani tähendanuks kogu Iisraelis toimuvat üld-mobilisatsiooni. Selline massiga ründamine võtaks aga üsna palju aega ning oleks küllaltki kohmakas. Pealegi pole ju Absalomil sellise hiigelarmee juhtimiseks piisavalt teadmisi ega kogemusi. Miks Huusai kui kogenud militaarekspert sellise nõu üldse välja käis? Põhjuse leime kui uurime Huusai tausta.
Miks Huusai kui kogenud militaarekspert sellise nõu üldse välja käis? Põhjuse leime kui uurime Huusai tausta.
Kaks peatükki eespoolt 2 Sam 15:32-34. Siin on juttu olukorrast, kuidas Taavet, kes oli moraaleselt löödud, jõudis mäetippu, kus Jumalat kummardati. Huusai oli tegelikult Taaveti mees ja soovitas Absalomile meelega mittetoimivat plaani.
Tänaseks võtmesalmiks on s. 14: “....................................................Ahitofeli hea nõu, et Issand saaks tuua Absalomile õnnetuse.” Mida see meile ütleb? Üldistusena võime tõdeda, et kui keegi astub välja Jumala, või Jumala poolt valitud juhi vastu, siis Jumal sekkub.

Jumala tarkus on ülem, kui inimlik tarkus. Jeesus ütles: “Kes mõõga tõmbab, see ka mõõga läbi langeb.”

Selle kommentaari autor: Argi Buinevitsh