Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala karistus

Reede, 30. Aprill 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Sm 19:1-23

Taavet leinab Absalomi
1Kuningas oli vapustatud. Ta läks üles väravakambrisse ja nuttis. Ja minnes ta rääkis nõnda: "Mu poeg Absalom, mu poeg, mu poeg Absalom! Oleksin mina surnud sinu asemel! Absalom, mu poeg, mu poeg!"
2Ja Joabile teatati: "Vaata, kuningas nutab ja leinab Absalomi."
3Nõnda muutus võit sel päeval leinaks kogu rahvale, sest rahvas kuulis sel päeval öeldavat: "Kuningas on kurb oma poja pärast."
4Ja rahvas tuli sel päeval linna vargsi, nagu tuleb vargsi rahvas, kes häbeneb, et on lahingust põgenenud.
5Kuningas oli katnud oma näo ja kisendas suure häälega: "Mu poeg Absalom! Absalom, mu poeg, mu poeg!"
6Siis tuli Joab kuninga juurde kotta ja ütles: "Sa oled täna pannud häbenema kõigi oma sulaste näod, kes täna on päästnud su hinge, samuti su poegade ja tütarde hinged, ja su naiste ja liignaiste hinged,
7sellepärast et sa armastad neid, kes sind vihkavad, ja vihkad neid, kes sind armastavad. Sest täna oled sa teinud teatavaks, et sa ei hooli pealikuist ega sulaseist. Ja nüüd ma tean, et kui Absalom elaks ja meie kõik oleksime täna surnud, siis oleks see sinu silmis õige olnud.
8Aga tõuse nüüd, mine välja ja kõnele sõbralikult oma sulastega! Sest ma vannun Issanda juures: kui sa välja ei lähe, siis ei jää selleks ööks su juurde enam ainsatki meest. Ja see oleks sulle halvem kui kõik muud õnnetused, mis sind on tabanud su noorusest tänini." Siis kuningas tõusis ja istus väravasse. Ja kogu rahvale teatati ning öeldi: "Vaata, kuningas istub väravas." Siis tuli kogu rahvas kuninga ette.
Taavet tuleb tagasi Jeruusalemma
9Aga kui Iisrael oli põgenenud, igaüks oma telki,
10siis sõneles kogu rahvas kõigis Iisraeli suguharudes, öeldes: "Kuningas on meid päästnud vaenlaste pihust, tema on meid vabastanud vilistite käest, aga nüüd on ta Absalomi eest maalt põgenenud.
11Ja Absalom, kelle me võidsime eneste üle, on tapluses surnud. Mispärast te siis nüüd ei tee midagi, et kuningat tagasi tuua?"
12Aga kuningas Taavet ise läkitas preestritele Saadokile ja Ebjatarile ütlema: "Rääkige Juuda vanematega ja öelge: Miks te tahate olla viimased kuningat tema kotta tagasi tooma?" Sest kogu Iisraeli kõned olid jõudnud kuningani ta kotta.
13"Teie olete mu vennad, teie olete mu luu ja liha! Miks te tahate siis olla viimased kuningat tagasi tooma?
14Ja öelge Amaasale: Eks sa ole mu luu ja liha? Tehku Jumal minuga ükskõik mida, kui sina ei saa Joabi asemel mu väepealikuks kogu oma eluajaks!"
15Nõnda pööras ta kõigi Juuda meeste südamed nagu ainsal mehel, ja nad läkitasid kuningale ütlema: "Tulge tagasi, sina ja kõik su sulased!"
16Ja kuningas läks tagasi ning jõudis Jordani äärde. Aga Juuda oli tulnud Gilgalisse, et minna kuningale vastu ja tuua kuningas üle Jordani.17Ka Simei, Geera poeg, benjaminlane Bahuurimist, ruttas ja tuli koos Juuda meestega kuningas Taavetile vastu.
18Ja koos temaga oli tuhat meest Benjaminist, samuti Siiba, Sauli pere sulane, ja tema viisteist poega ja kakskümmend sulast koos temaga. Need ruttasid Jordani äärde enne kuningat,
19et minna koolmest läbi ja tuua üle kuninga pere ja et teha, mis tema silmis hea oli. Ja Simei, Geera poeg, heitis kuninga ette maha, kui see oli minemas üle Jordani,
20ja ütles kuningale: "Ärgu lugegu mu isand mulle süüks ja ärgu pidagu meeles, kuidas su sulane pattu tegi päeval, kui mu isand kuningas lahkus Jeruusalemmast! Kuningas ärgu võtku seda südamesse!

Oleme elanud kaasa isa ja poja vahelisele võitlusele, mis haaras kaasa suured sõjaväehulgad ning hukutas kümneid tuhandeid. Nüüd on sõnum poja hukust jõudnud Taavetini ning näeme, et tema mõistus on tunnetest tumestatud. Taavet on shokis.

Toimunu näitab kui reaalseks võib osutuda Jumala karistus. On täitunud prohvet Naatani ettekuulutus 2 Sm 12:10 ……………………… Me teame, et Jumal on armuline. Aga Jumal on ka püha ja tema sõna maksab. Sama kehtib Jumala kohtuotsuste kohta ning Taavet on sunnitud seda kogema isiklikus elus.

Üldisemalt käsitleb antud tekst kolme inimgruppi. 1) Taaveti armeed. Suur kuningas ja väejuht oli armastanud oma sõjamehi aga nüüd korraga oli tema hool ja tähelepanu ainult mässajast poja päralt. Taavet ei märka enam, et tema vaprad sõjamehed olid talle võidu toonud; et nad olid kaitsnud teda ja tema perekonda. Seepärast tuletab Joab Taavetile meelde tema sõdureid ning manitseb neid tänama ja julgustama. 2) Absalomi toetajad Põhjas. Mida teha nendega, kes on üle läinud mässaja poole? Näeme, et Taavet oli neile armuline.
3) Juuda suguharu, mille Absalomi mäss oli kaheks jaotanud. Nüüd kahtlesid nad Taavetis, aga viimane teeb kõik, et suhted jälle korda saada.

Tänane tekst näitab toimunud ajalooliste sündmuste najal, et vaimulike ja moraalsete orientiiride kaotamine toob kaasa väga halvad tagajärjed. Ja seda mitte ainult inimesele enesele, vaid ka paljudele teistele, kes on temaga seotud – nii abielus, perekonnas, koguduses ja ka ühiskonnas.

Vaadake siis hoolega, kuidas te elate: mitte nagu arutud vaid nagu targad.