Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Valikud ja lahendused

Esmaspäev, 3. Mai 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Sm 20:1-26

Seba mäss Taaveti vastu
1Ja seal leidus kõlvatu mees, benjaminlane Seba, Bikri poeg; tema puhus sarve ja ütles:
"Meil ei ole osa Taavetis ega pärisosa Iisai pojas. Igaüks oma telki, Iisrael!"

2Siis läksid kõik Iisraeli mehed Taaveti järelt Bikri poja Seba järele; aga Juuda mehed järgnesid oma kuningale Jordani äärest Jeruusalemma.
3Ja Taavet tuli Jeruusalemma oma kotta; ja kuningas võttis need kümme liignaist, keda ta oli jätnud koda hoidma, ja pani nad eraldusmajasse; ta toitis neid, aga ei läinud nende juurde ja nad olid kinni oma surmapäevani, elades nagu lesed.
4Ja kuningas ütles Amaasale: "Kutsu mulle Juuda mehed kokku kolme päeva jooksul ja ole ka ise siin!"
5Ja Amaasa läks Juudat kokku kutsuma, aga viivitas üle aja, mis temale oli määratud.
6Siis ütles Taavet Abisaile: "Nüüd teeb Seba, Bikri poeg, meile rohkem kurja kui Absalom. Võta sina oma isanda sulased ja aja teda taga, et ta ei leiaks enesele kindlustatud linnu ega kisuks meil silmi välja!"
7Ja tema järel läksid välja Joabi mehed ning kreedid ja pleedid ja kõik võitlejad; nad lahkusid Jeruusalemmast, et taga ajada Sebat, Bikri poega.8Kui nad olid Gibeonis oleva suure kivi juures, tuli Amaasa neile vastu. Joabil oli seljas vöötatud kuub ja selle peal vööle pandud mõõk, mille tupp oli seotud ta puusale; ta tõmbas mõõga välja ja see libises temale pihku.
9Ja Joab küsis Amaasalt: "Kas su käsi käib hästi, mu vend?" Ja Joab haaras parema käega kinni Amaasa habemest, et temale suud anda.
10Aga Amaasa ei pannud tähele mõõka, mis Joabil käes oli, ja too pistis selle temale kõhtu, nõnda et ta sisikond maha valgus; teist korda ei olnud temale vaja ja ta suri. Siis ajas Joab koos oma venna Abisaiga taga Sebat, Bikri poega.
11Aga keegi Joabi poistest jäi seisma Amaasa juurde ja ütles: "Kellele meeldib Joab ja kes on Taaveti poolt, järgnegu Joabile!"
12Ja Amaasa tõmbles veres keset maanteed; aga kui see mees nägi, et kogu rahvas jäi seisma, siis ta viis Amaasa maanteelt väljale ja viskas temale riide peale, nähes, et kõik, kes tulid ta juurde, jäid seisma.
13Ja kui ta oli maanteelt ära viidud, siis läksid kõik mehed Joabi järel mööda, et taga ajada Sebat, Bikri poega.14Aga Seba läks läbi kõigi Iisraeli suguharude Aabelisse Beet-Maakasse; ja kõik valitud kogunesid ning tulid ka tema järel sinna.
15Siis nad tulid ja piirasid teda Aabelis Beet-Maakas ja kuhjasid linna vastu piiramisvalli, mis ulatus müürini; ja kogu rahvas, kes oli koos Joabiga, tegi hävitustööd, et müüri maha kiskuda.
16Aga üks tark naine hüüdis linnast: "Kuulge! Kuulge! Öelge ometi Joabile: Tule siia, et ma saaksin sinuga rääkida!"
17Ja kui ta tuli temale ligemale, siis küsis naine: "Kas sina oled Joab?" Ja ta vastas: "Olen." Siis ütles naine temale: "Kuule oma teenija kõnet!" Ja ta vastas: "Ma kuulen."
18Ja ta rääkis ning ütles: "Muiste oli viisiks öelda: Küsitagu Aabelis nõu! Ja nõnda ka tehti.
19Mina olen rahulikem ja ustavaim Iisraelis, sina aga püüad hävitada linna, mis on Iisraelis emaks. Mispärast sa tahad neelata Issanda pärisosa?"
20Ja Joab kostis ning ütles: "Jäägu see tõesti minust kaugele, et neelaksin või hävitaksin!

Oma valitsemise ajal oli Taavet kogenud mitmeid ülestõuse ning need olid takistanud tal keskendumast oma rahva valitsemisele. Nii sündis ka nüüd

Taaveti võimu vastu astus üles mees, kelle kohta me ei tea midagi muud kui seda, mida tekstist lugesime. Ta kutsus rahvast üles enesele kui uuele liidrile järgnema.
Taavet seab Amaasa kolme päevaga ustavaid mehi kokku koguma, siis aga selgub, et Amaasale usalduse osutamine ei olnud hea valik. Mingil põhjusel ei suutnud või ei tahtnud Amaasa saadud ülesannet õigesti ega ka mitte õigeaegselt täita,. Kahtlust äratab fakt, et Juuda asemel leitakse Amaasa hoopis Gibeonist.
Uue ustava mehe leiab Taavet Abisais (Joabi vennas), kelle saadab antud käsku täitma. Vahepeal on aga Amaasa koos hulga sõjaväelastega suundunud Juudast põhjapoole ning ilmselt on tema eesmärgiks saada enesele täisvõim kogu sõjaväe üle.
Kahe poole kohtumisel tapetakse Amaasa Joabi käe läbi. Joab ei näe osutatud reeturlikkusele muud lahendust peale hävitamise. Mõjuvõimsa mehena suudab Joab samas enese poole võita ka Amaasaga olnud mehed.
Vastuhakk Taavetile ei olnud Joabi eesmärgiks. Vaatamata tema ja Taaveti vahelistele varasematele lahkhelidele on Joab endiselt Taavetile lojaalne ning asub nüüd suure väeosa eesotsas Seebat taga ajama.

Piiblitekstist näeme, et Seeba algselt edukas olnud mäss oli nüüd peatunud ning paljud tema pooldajatest olid ta maha jätnud. Joab leiab ta Aabelist ning piirab linna ümber. Linnaelanikud ise ei olnud Seeba toetajad vaid pigem tema ohvrid. Ja nii osutub linna päästjaks julge ja tark naine. Linnaelanike nimel julgeb ta pöörduda Joabi poole selgitades, et linn on alati rahumeelne olnud, ega vääri hävitamist koos mässajaga. Joab kinnitab oma suuremeelsust nõustudes, et tema soov pole samuti linna hävitada, vaid üksnes saada kätte mässaja. Järgnevast näeme, et Seebal ei olnud eriti ustavaid poolehoidjaid. Lõpptulemus oli kiire ning linnarahva jaoks päästev.
Seekordsest mässust pääses Taavet tõesti kiiresti. Tegemist oli sõjaväelise mässuga ning vastavaid vahendeid kasutades suruti see ka maha. Seega ei ole siit leida sügavamat vaimulikku õpetust.

Ometi näitab tekst, et inimesed siin maa peal , aga ka suured juhid ja jumalamehed, tegelevad sageli suure osa oma elust maiste tegevustega, mis vaevalt et alati Jumala heakskiitu pälvivad.
Samas on erinevad sajandid tinginud samme, mis meile praegu võivadki täiesti arusaamatuks jääda. Need olid ajad, kus teisitimõtlemist ei saanud sallida, kuna sellega seoses oleks võinud terve rahvas asuda valele teele. Jumala poolt kuningaks tõstetud Taavet omas kohustust juhtida oma rahvast nii vaimulikus mõttes kui ilmalikus sfääris. Eks meiegi elus ole sündmusi, milles vaimulikke lahendusi on raske leida. Kutsuksin siiski üles, otsima lahendusi ainsalt kõiketeadvalt allikalt – meie Loojalt ja Jumalalt, kellele on lõpp teada juba enne algust.

Jumala lahendused on parimad.

Selle kommentaari autor: Lauri Beekman