Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hea sõnum

Neljapäev, 16. Veebruar 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 10:14-21

Iisrael ja Jumala õigus
14Kuidas nad siis saaksid appi hüüda teda, kellesse nad ei ole uskunud? Aga kuidas nad saaksid uskuda sellesse, kellest nad ei ole kuulnud? Kuidas nad saaksid kuulda ilma kuulutajata?
15Kuidas aga saadaks kuulutada, kui ei olda läkitatud? Just nagu on kirjutatud:
"Kui kaunid on nende jalad, kes kuulutavad head rõõmusõnumit."
16Siiski mitte kõik ei ole saanud kuulekaks evangeeliumile. Sest Jesaja ütleb: "Issand, kes on uskunud meie kuulutust?"
17Järelikult, usk tuleb kuulutusest, kuulutus aga Kristuse sõna kaudu.
18Kuid ma küsin: Kas nad ei ole siis kuulnud? Muidugi on, sest:
"Kogu maale on kostnud nende hääl ja ilmamaa äärteni nende sõnad."

19Kuid ma küsin: Kas Iisrael ei ole aru saanud? Mooses ise ütleb esimesena:
"Ma teen teid kiivaks nende peale, kes ei ole rahvas, ja teen teid vihaseks mõistmatu rahva peale."

20Jesaja aga ütleb julgemalt:
"Minu leidsid need, kes mind ei otsinud, ma sain avalikuks neile, kes minu järgi ei küsinud."

21Aga Iisraeli kohta ta ütleb:
"Kogu päeva olen ma sirutanud oma käsi sõnakuulmatu ja vasturääkiva rahva poole."

Mõnel on jutlustamise anne, kuid kõik on kutsutud kuulutama. Vaata hoolikalt Jumala ees üle, mida sa teed selleks, et kuuletuda sellele kutsele.

Olles näidanud Seaduse ja evangeeliumi ühtsust, astub Paulus järgmise sammu ja näitab evangeeliumi levitamise vajalikkust. Paulus võrdleb Rm 9-11 alguses ja lõpus paganate ootamatut õnnitust Iisraeli mässumeelsusega ja väljendab oma muret selle pärast terves selles lõigus.
Kui evangeelium on kõigile (10:12-13), siis kõik peavad kuulma – kas nad usuvad või mitte. Veelkord rõhutab Paulus Seaduse ja evangeeliumi ühtsust viidates Jesaja prohveteeringule, kes igatseb palavalt kuulutada rõõmusõnumit, mis mõnede poolt võetakse rõõmuga vastu (“kui ilus”), teiste poolt aga lükatakse tagasi (“kes on uskunud”).Tema töö viib selle prohveteeringu täide! Nii juudid kui mõned juudikristlased vaidlesid Pauluse vabale päästepakkumisele paganatele vastu, kuid Paulus nägi selles Jesaja ja ka 5Mo 32 sõnade täitumist:21, mida ta tsiteerib salmis 19.
5Mo 32 on väga tähelepanuväärne peatükk, “Moosese laulu” tsiteeritakse tihti Uues Testamendis, sest see oli tarkuselaul, mille eesmärk oli tuletada Iisraelile meelde juhtunut aegadel, mil too hakkas Jumala vastu mässama.Salm 21 ütleb, et kui Iisrael mässab, siis Jumala esimene vastus on püüd äratada kahetsust valades “rumala rahva” üle õnnistustega. Paulus usub, et just see juhtub läbi tema misjonitöö paganate seas! Läbi paganate päästmise esitab Jumal Iisraelile oma kaebuse, sirutades ikkagi oma keäd tema poole (s 21). Ms 32 peaks võimaldama Iisraelil aru saada (s 19), mida Jumal on tegemas. Kuid kas nad vastavad? Pauluse kirglik igatsus särab läbi selle kirjakoha.

Kas sinu mittekristlastest naabrid, sõbrad ja sugulased teavad, et Jumal sirutab oma käsi nende poole, oodates nende vastust? Kuidas nad saavad seda teada?

Selle kommentaari autor: Steve Motyer