Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

KAS TAHAD SAADA TERVENDATUD?

Kolmapäev, 26. Juuli 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Johannese 5:1-18

Jeesus tervendab halvatu hingamispäeval
1Pärast seda oli juutide püha ja Jeesus läks üles Jeruusalemma.
2Aga Jeruusalemmas on Lambavärava juures tiik, mida heebrea keeles hüütakse Betsata; sellel on viis sammaskäiku.
3Siin lamas suur hulk haigeid, pimedaid, jalutuid, halvatuid [kes ootasid vee liikumist,
4sest aeg-ajalt tuli ingel alla tiiki ja segas vett. Kes nüüd esimesena pärast veesegamist sisse astus, sai terveks, ükskõik mis haiguses ta oli].
5Aga seal oli inimene, kes oli olnud haige kolmkümmend kaheksa aastat.
6Kui Jeesus nägi teda seal lamamas ja sai teada, et ta on juba nii kaua aega haige, küsis ta temalt: "Kas sa tahad terveks saada?"
7Haige vastas talle: "Isand, mul ei ole kedagi, kes mind aitaks tiiki, kui vesi hakkab liikuma. Sellal kui mina olen alles teel, astub mõni teine sisse enne mind."
8Jeesus ütles talle: "Tõuse üles, võta oma kanderaam ja kõnni!"
9Ja inimene sai otsekohe terveks, võttis oma kanderaami ja kõndis. Kuid see päev oli hingamispäev.
10Siis ütlesid juudid tervenenule: "Nüüd on hingamispäev ja seepärast sa ei tohi kanderaami kanda."
11Tema aga vastas neile: "See, kes mu terveks tegi, ütles mulle: Võta oma kanderaam ja kõnni!"
12Nad küsisid temalt: "Kes on see inimene, kes sulle ütles: Võta oma kanderaam ja kõnni!?"
13Aga tervenenu ei teadnud, kes see oli, sest Jeesus oli läinud kõrvale seal paigas oleva rahva hulka.
14Pärastpoole leidis Jeesus tema pühakojast ja ütles talle: "Vaata, sa oled saanud terveks. Ära tee enam pattu, et sinuga ei juhtuks midagi halvemat!"15Inimene läks ja ütles juutidele, et see oli Jeesus, kes ta terveks tegi.
16Seepärast hakkasidki juudid Jeesust varitsema, et ta oli seda teinud hingamispäeval.
17Aga Jeesus kostis neile: "Minu Isa tegutseb tänini ja ka mina tegutsen."
18Siis otsisid juudid veel enam võimalust teda tappa, sellepärast et ta oli lisaks hingamispäeva rikkumisele nimetanud Jumala oma Isa olevat, tehes ennast Jumalaga võrdseks.

Issand, kuule mu palvet. Kui ma hüüan, vasta mulle. Issand, kuule mu palvet. Tule ja kuula mind.(1)

Tagasi Jeruusalemmas ühel festivalil. Jeesuse teod panevad jälgijaid küsima: „Kes on see mees?“ Ta on selgelt keegi, kes suudab parandada isegi pikaajalisi vajadusi (emotsionaalseid ja füüsilisi). Liikumatute lihaste paranemine võtab tavaliselt aega ja vajab treenimist, nagu tean oma hiljutisest õlaoperatsioonist. Kuid 38 aastat lamamist? Kohene kõndimine oleks olnud ime isegi siis, kui mees oleks oma halvatuse välja mõelnud.
„Kas tahad paraneda?“ ei ole rumal küsimus. Inimesed hoiavad igasuguste põhjuste tõttu (finantsilised, emotsionaalsed, harjumused) kinni oma ebapiisavatest hakkamasaamis süsteemidest ja tõrguvad muutuste vastu, mis on vajalikud uueks eluviisiks. Jeesus kutsub meest, nagu ka meid, tegema parandajaga koostööd: „Proovi! Usalda mind!“. See on üks põhjustest, miks tervendamine on seotud sabatiga (s9). Juuresolevad kriitikuid häiris, et mees „töötas“ oma voodit kandes. Nende negatiivne seaduse-meelsus tähendas, et nad lihtsalt ei suutnud rõõmustada mehe uue elu üle. Kuid „sabatil“ on kasulik Jumala-antud funktsioon. Nii nagu topelt manna korjamine kõrbes enne sabatit oli heebrealaste jaoks usalduse tegu: Jumal hoiab selle järgmiseks päevaks söödava ( 2.Mo 16:21-30) , nii paneb „sabati“ pidamine tänapäeva elu pingetes meid usaldama Jumala varustamist, mitte meie endi tegutsemist.
Ja kus tuleb mängu patt (s14)? Mujal teeb Jeesus selgeks, et kõik haigus ei tulene otseselt meie patust (9:1-3). Me võime haigust maha suruda eluviisiga, mis vähendab seost keha ja hinge vahel. Võime ka teha ennast haigeks liigse mure ja tööga. Kas siis vaev on halb asi? Jeesus ütleb: „Ei“. „ Isa tegeleb koguaeg oma tööga... ja mina ka töötan (s17). Meie pingutame, sest Looja/Ülalhoidja töötab meie maailmas. Kuid töö ilma sabatita toob stressi ja haigust, eriti kui teeme seda selleks, et võita kellegi olulise heakskiitu. Me töötame, puhkame ja naudime, sest teame, et Jumala plaanid meie suhtes on ainult head.

Kas su töö ja puhkuse tasakaal on paigas oma elu perioodi ja Jumala kutsumuse suhtes? Kuidas saaksid koostööd teha tervendaja Jeesusega?

(1) (Ateliers et Presses de Taizé, põhineb psalmile 102:2)

Selle kommentaari autor: Jennifer Turner