Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Raputav mõte

Neljapäev, 18. Jaanuar 2007

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 7:21-29

Jeesuse mäejutlus
21Mitte igaüks, kes mulle ütleb: "Issand, Issand!", ei saa taevariiki; saab vaid see, kes teeb mu Isa tahtmist, kes on taevas.
22Paljud ütlevad mulle tol päeval: "Issand, Issand, kas me ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid?"
23Ja siis ma tunnistan neile: Ma ei ole teid kunagi tundnud, minge ära minu juurest, te ülekohtutegijad!24Igaüks nüüd, kes neid mu sõnu kuuleb ja nende järgi teeb, sarnaneb aruka mehega, kes ehitas oma maja kaljule.
25Ja sadas paduvihma ja tulid veevood ja puhusid tuuled ning sööstsid vastu seda maja, aga see ei varisenud, sest see oli rajatud kaljule.
26Ja igaüks, kes neid mu sõnu kuuleb, ent nende järgi ei tee, sarnaneb rumala mehega, kes ehitas oma maja liivale.
27Ja sadas paduvihma ja tulid veevood ja puhusid tuuled ning sööstsid vastu seda maja ja see varises ja selle kokkuvarisemine oli ränk."28Ja sündis, kui Jeesus oli need kõned lõpetanud, et rahvahulgad olid vapustatud tema õpetusest,
29sest ta õpetas neid nagu see, kellel on meelevald, mitte nõnda nagu nende kirjatundjad.

Jumala lapsed võivad olla selles maailmas põlatud. Kuid Kuningate kuningas kinnitab neid. Ta teab neid nimepidi!*

On kaks asja, mida Jeesus keelab. Esiteks ei tohi me lahutada kuulmist tegudest. Jeesuse õpetuste kuulmine on poolik, kui me ei pane neid praktikasse, sest vaimulikke juhiseid saab mõista ainult läbi kuulekuse. Jeesuse õpetused pole mõeldud selleks, et meie akadeemilisi teadmisi suurendada, vaid selleks, et meid vaimulikus elus tugevdada. Niisiis – kuulda tähendab teha.
Teiseks, isegi suuri asju ei ole piisav ainult teha. Jeesus hoiatab meid paljude eest, kes ütlevad end tegevat suuri tegusid “Tema nimel”. Neile saavad osaks karmid sõnad: “Ma pole sind tundnud.” See on vaimulik loogika Piiblis, palju on hirmsat hukkamõistu, sest Piibli vaimsus on suhteline ja indiviidikohane.
Jeesus kutsub meid eelkõige “olema Temaga”, mitte “mägesid liigutama”.** Jumal on end ilmutanud kui “ Abrahami, Iisaki ja Jaakobi Jumal”.*** Jeesus võrdleb ennast Hea Karjasega, kes “kutsub oma lambaid nimepidi”. Šokina võib mõjuda tõsiasi, et pole võimalik “Jeesuse nimel” muljetavaldavaid asju teha ja samas olla Talle võõras! Paljud arvavad, et “Jeesuse nimi” on vaid mingi silt, mille võib lisada oma kalendermärkmikku. Jeesuse jaoks on Tema nimel tegutsemine enda sidumine Temaga ja lubamine Temal end meiega siduda.****
Meie suhe Jeesusega on nagu maja vundament. Meie vastupidavus sõltub selle vundamendi sügavusest. Kuid need, keda juhib soov olla “inimeste poolt austatud”*****, jätavad selle vundamendi hooletusse. Selline valik muudab meid pikapeale narrideks ja igaviku seisukohalt vaeslasteks.

Tänu Jumalale, et Ta andis meile oma Vaimu, kes teeb kõik võimalikuks. Ta annab meile võime ühendada kuulmist tegudega. “Issand, olgu mu suhe Sinuga kogu mu elu ja tunnistuse kindel vundament.”

* Jh 10:3 ** Mk 3:14 *** 2Ms 3:6 **** Jh 15:4,7 ***** Mt 6:2

Selle kommentaari autor: Valson Thampu