Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hõiska rõõmust!

Esmaspäev, 25. Veebruar 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 54:1-17

Issanda igavene heldus
1Hõiska, sigimatu, kes pole sünnitanud, rõkata rõõmust ja ilutse, kes pole olnud lapsevaevas! Sest vallalisel saab olema rohkem lapsi kui abielunaisel, ütleb Issand.
2Tee avaraks oma telgipaik ja su elamute vaipu venitatagu! Ära ole kokkuhoidlik! Pikenda oma telginööre ja kinnita vaiu!
3Sest sa levid paremale ja vasakule, su järglased vallutavad rahvaid ja asustavad tühje linnu.
4Ära karda, sest sul ei ole vaja häbeneda, ja ära tunne piinlikkust, sest sa ei jää häbisse, vaid unusta oma noorpõlve häbi ja ära meenuta enam oma lesepõlve teotust!
5Sest sinu Looja on su mees, vägede Issand on tema nimi; sinu lunastaja on Iisraeli Püha, teda nimetatakse kogu maailma Jumalaks.
6Sest nagu hüljatud ja sügavasti kurvastatud naist kutsub sind Issand. Ja noorpõlve naine - kas teda saakski põlata? ütleb su Jumal.
7Ma jätsin su maha üürikeseks hetkeks, aga ma kogun sind suure halastusega.
8Ülevoolavas vihas peitsin ma oma palge silmapilguks su eest, aga ma halastan su peale igavese heldusega, ütleb Issand, su lunastaja.
9Sest see on mul nagu Noa päevil, kui ma vandusin, et Noa veed enam ei ujuta maad: nõnda ma vannun, et ma ei ole sinule vihane ega sõitle sind.
10Mäed liiguvad ja künkad kõiguvad küll, aga minu heldus ei liigu su juurest ja minu rahuseadus ei kõigu, ütleb Issand, su halastaja.
Uus Jeruusalemm
11Sina vilets, vintsutatu, trööstimatu! Vaata, ma ehitan sind türkiisikividega ja rajan su aluse safiiridest.
12Ma teen su müürisakmed rubiinidest, su väravad säravatest juveelidest ja kogu su ringmüüri kalliskividest.
13Ja kõik su lapsed on Issanda õpilased ning su lastel on suur rahu.
14Sind rajatakse õigluses; sa jääd eemale vägivallast, sest sul ei ole midagi karta, ja hirmust, sest see ei ligine sulle.
15Kui sulle ka kallale kiputakse, siis mitte minu poolt; kes sulle kallale kipub, see sinu pärast langeb.
16Vaata, mina olen loonud sepa, kes puhub ääsituld ja valmistab relva vastavaks otstarbeks: mina ise olen seega loonud hävitaja hävitama.
17Aga ei ole edu ühelgi relval, mis valmistatakse sinu vastu, ja sa mõistad hukka iga keele, mis tõuseb sinuga kohut käima. See on Issanda sulaste pärisosa ja nende õigus minult, ütleb Issand.

Kujutle, et oled viljatu naine, kes äsja on teada saanud, et ootab last. Väljenda Jumala ees, mida tunneksid….

Selle ettekuulutuse asetamine eelmise järele on väga tähendusrikas, sest näitab millised rikkalikud õnnistused saavad Sulase ohvrisurma ning pakutava lunastuse tagajärjel osaks Jumala rahvale.
Esimene on laienemise ja lisandumise õnnistus. Ja kui 1 salm räägib lastest, siis 2 ja 3 juba geograafilisest laienemisest. Misjonär William Carey kasutas neidsamu salme, et innustada ja vaimustada kohalikke kogudusi minema misjonipõllule üle maailma. Sama palvet ( laiendada oma territooriumi) palub Jabes ( „Ja Jabes hüüdis Iisraeli Jumala poole, öeldes: „Oh, õnnista mind rohkesti ja laienda mu maa-ala!....“ ( 1Aja 4:10); ka Paulus kogeb koormat alade pärast Korintosest edasi ( „kaugemad maad“). Mil viisil võiksid sina enam kaasa aidata, et evangeeliumi sõnum leviks veel inimesteni, kes seda kunagi kuulnud ei ole?
Teine õnnistus sisaldab häbi asendamise auga; hülgamise kogemuse asendamise armastuse ja kaastunde kogemusega ( s 4-10). Ja selles on põhirõhk asetatud Jumala poolt pakutava „lepingu rahu“ igavesele iseloomule. Samal kombel kui Jumal Noale tõotas mitte iial enam maad uputuse läbi hävitada – andes selle sümboliks vikerkaare ( s 9). See rahu on püsivam kui mäed ( s10), armastus oma suuruses otsekui Everesti mägi. Sisenegem, süüvigem siis kogu olemusega sellesse kaastundlikku armastusse kuni meist saavad inimesed, kes näitavad samasugust hoolivat armastus üles oma kaaslaste vastu.
Kolmas õnnistus on Jumala rahva, otsekui imelise linna rajamine – turvatuna kõigest hädaohust ( s 11-17). Rahu on „poegade“ vili… ja seda õpetab Issand ( s 13). Milline lootus on see maailmas kus nii paljud on silmitsi terrori ning türanniaga ( s 14): võit üle iga sissetungija nii sõnas kui teos ( s11,12)! Selline on Jumala sulaste pärandus, nende osa, keda Jumala suure halastuse tõttu on lunastatud (s4).

„Hõisake Jumalale, kõik ilmamaa! Ülistage mängides tema nime au, andke temale au ja kiitust! Öelge Jumalale: Kui kardetavad on sinu teod!“ ( Ps 66 : 1-3)

Selle kommentaari autor: Andrew Clark