Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ajaloo müsteerium

Kolmapäev, 26. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 13:13 -25

Eessõna
1Esimese raamatu, Teofilos, ma kirjutasin kõigest sellest, mida Jeesus algusest peale tegi ja õpetas
2kuni selle päevani, mil ta võeti üles taevasse pärast seda, kui ta apostlitele, keda ta oli valinud Püha Vaimu kaudu, oli andnud korraldusi.
3Neile ta oli pärast oma kannatamist näidanud ennast elavana, tõendades seda mitmel viisil, ilmudes neile neljakümne päeva jooksul ja kõneldes Jumala riigist.
Jeesuse taevaminek
4Kui siis Jeesus viibis koos nendega, keelas ta neil Jeruusalemmast lahkuda, käskides jääda ootama Isa tõotust, "mis teie olete minult kuulnud.
5Johannes on küll ristinud veega, aga teid ristitakse Püha Vaimuga üsna varsti pärast neid päevi."6Siis küsisid temalt need, kes olid kokku tulnud: "Issand, kas sa sel ajal taastad Iisraeli kuningriigi?"
7Tema aga ütles neile: "Ei ole teie osa teada aegu ja tunde, mis Isa on iseenese meelevallaga seadnud,
8vaid te saate väe Pühalt Vaimult, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad Jeruusalemmas ja kogu Juuda- ja Samaariamaal ning ilmamaa äärteni."9Kui Jeesus seda oli öelnud, tõsteti ta nende nähes üles ja pilv varjas ta nende silme eest.
10Kui nad taevasse vaatasid tema minekut, vaata, siis seisis nende juures kaks valgeis rõivais meest,
11kes ütlesid: "Galilea mehed, mis te seisate siin ja vaatate üles taevasse? See Jeesus, kes teilt võeti üles taevasse, tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat."
Mattias valitakse kaheteistkümnendaks apostliks
12Siis nad pöördusid tagasi Jeruusalemma mäelt, mida kutsutakse Õlimäeks ja mis on Jeruusalemma lähedal ühe hingamispäeva teekonna kaugusel.
13Ja kui nad linna tulid, läksid nad ülemisse tuppa, kus neil oli tavaks viibida: Peetrus ja Johannes ja Jaakobus ja Andreas ja Filippus ja Toomas, Bartolomeus ja Matteus, Jaakobus, Alfeuse poeg, ja seloot Siimon ja Juudas, Jaakobuse poeg.
14Nemad kõik olid püsivalt ühel meelel palvetamas koos Jeesuse ema Maarja ning naistega ja Jeesuse vendadega.15Neil päevil tõusis Peetrus vendade keskel püsti - rahvast oli koos umbes sada kakskümmend inimest - ning ütles:
16"Mehed-vennad! Täide pidi minema kirjasõna, mis Püha Vaim on Taaveti suu läbi ette kuulutanud Juuda kohta, kellest sai Jeesuse kinnivõtjate teejuht.
17Ta oli ju meie sekka arvatud ja sama teenimine oli temagi osa.
18Just tema hankis ülekohtu palgast enesele põllu, aga ta ise kukkus ülepeakaela alla, lõhkes keskelt ja kogu ta sisikond valgus välja.
19See on saanud teatavaks kõigile Jeruusalemma elanikele, nii et seda põldu nende murdes kutsutakse Hakeldamaks, see tähendab Verepõlluks.
20Laulude raamatusse on ju kirjutatud:
"Tema elupaik saagu tühermaaks ja ärgu elagu selles keegi",
ja
"Tema ülevaatajaamet saagu teisele!"

„Issand ava mu silmad nägema Sinu kätt ajaloo suunamisel ja seda osa mille oled määranud minule“

Meie ette on asetatud meie vaimuliku kutsumise joonis. Jeesus on meid kutsunud, et välja läkitada, ning selleks on vaja, et oleksime õiges kohas õigel ajal õige sõnumiga. Vaimust juhituna on Paulus koos kaaslastega Pisiidia poolses Antiookias. Nad lähevad sünagoogi mis on igati õige paik kohtumiseks nendega kes otsivad Jumalat. Õige aeg saabub siis kui peale pühakirja lugemist kutsub sünagoogi juht jagama külalisi rahvale julgustavat sõnumit ( s 15). Nad jagavat õiget sõnumit, päästesõnumit ( s 26) mida rahvas on oodanud.
Mõtiskle selle sõnumi üle. Paulus selgitab kuulajatele kuidas Jumala käsi kujundab ajalugu. Keset tühist ning räpast inimtegevust, viib Jumal täide oma suveräänseid eesmärke. Ajalugu on ju tegelikult usu ning faktide sulam. Iisraeli valimine Jumalale eriliseks tööriistaks kuulub usu valdkonda. Aga sellest usu pühamust voolab välja faktide jõgi millest moodustub nende ajalugu, ning mille üks tähtsündmusi on Iisraeli vabastamine Egiptusest. Jumal hoolitses ühtviisi täiuslikult nii selle eest et nad said enesele head valitsejad (s 21, 22) kui ka poliitilise vabaduse ( s 17-19). Jumal andis neile nii kohtunikud kui kuningad. Hea valitsemise alus tuleb valitsejate jumalakartusest, kui valitsejad näevad iseendid Jumala teenritena, just nii nagu tegi seda kuningas Taavet. Ja seetõttu peab vaimsus asetsema poliitika keskmes.
Taoline pühakirja mõistmine esitab väljakutse meile ka täna sellel sekulaarsel ajastul.
Paljude jaoks tähendab Jumalale läbi valitsemise kuuletumine lihtsalt jumala mängimist ning tõelise valitsemise taandamist jõu ning rõhumisemängudeks.

Kas ma ka tegelikult usun, et Jumal valitseb siin, selles maailmas? Ja kuidas väljendub see usk minu suhtumistes ning tegevuses? Kas mu elust peegeldub see usk mida arvan?

Selle kommentaari autor: Valson Thampu