Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Universaalne pärandus

Neljapäev, 27. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 13: 26-41

Paulus ja Barnabas Pisiidia Antiookias
26Mehed-vennad, Aabrahami soo lapsed, ja need teie seas, kes Jumalat kardavad: meile on läkitatud see päästesõna.
27Sest Jeruusalemma elanikud ja nende ülemad ei tundnud teda ära, ja saatsid nõnda oma kohtuotsusega täide prohvetite ütlused, mida igal hingamispäeval loetakse,
28ja ühtegi surmasüüd leidmata palusid nad Pilaatust, et ta hukataks.
29Ja kui nad olid täitnud kõik, mis temast oli kirjutatud, võeti ta ristipuult maha ja pandi hauda.
30Jumal aga äratas ta surnuist üles.
31Ta oli palju päevi nähtav neile, kes koos temaga olid tulnud Galileast üles Jeruusalemma. Needsamad on nüüd tema tunnistajad rahva ees.
32Ja meie kuulutame teile rõõmusõnumit isadele antud tõotusest,
33et Jumal Jeesust üles äratades on täielikult täitnud tõotuse nende lastele, meile - nagu ka teises laulus on kirjutatud:
"Sina oled mu Poeg, täna ma olen su sünnitanud."

34Et ta on tema surnuist üles tõusta lasknud, nõnda et ta eales ei pöördu tagasi kõdunemisse, seda on ta öelnud nii:
"Ma täidan teile need Taavetile antud pühad ja kindlad tõotused."

35Seepärast ütleb ta ka teisal:
"Sina ei lase oma Pühal näha kõdunemist."

36Sest Taavet, kui ta oma sugupõlve ajal Jumala tahtmist oli teeninud, uinus magama ja maeti oma esivanemate juurde ning nägi kõdunemist,
37see aga, kelle Jumal on üles äratanud, ei näinud kõdunemist.38Olgu siis teile teada, mehed-vennad, et tema kaudu kuulutatakse teile pattude andeksandmist, ja see õigeksmõist, mida te ei suutnud leida Moosese Seaduses,
39on temas, kelles see on täielikult võimalik igale inimesele, kes usub.
40Vaadake siis, et teile ei juhtuks, mis on öeldud prohvetite kirjades:
41"Vaadake, te põlastajad, ja imestage ja hävige. Sest ma teen ühe teo teie päevil, teo, mida te ei usuks, kui keegi seda teile jutustaks.""

„Isa Jumal, aita mul sinu sõna vahendusel enam tundma õppida oma pärandit Kristuses!“

Paljud kristlased tunnistavad ikka ja jälle, et nad ei suuda tähelepanu pöörata oma tõelistele vajadustele, kuid pühendavad liiga palju tähelepanu sellel, mida nad tegelikult ei vaja. Oleme otsekui jätkamas Eva traditsiooni, kes kaotas silmist Jumala seetõttu et sai võlutud keelatud viljast. Ja just siinsamas peitub meie vaimuliku pimeduse saladus. Jeesuse kaasaegsed olid liiga pimedad, et Teda ära tunda ( s 27). Nende pimedus viis nad sõna otseses mõttes mõrvarlikku ükskõiksusesse ning pani karjuma Tema hukkamisel.
Jeesus oli Immaanuel – „Jumal meiega“, läbi Tema sai Jumalast neile ( ja ka meile) ligiolev ( naaber). Aga kuna nad olid pimedad siis pidasid nad teda hoopis vaenlaseks. Ometi, Jumala kõikumatu ustavuse ning halastuse tõttu, sai Jeesuse ristilöömisest Tema ligiolu suurendamise ning laiendamise vahend. Ning Isa poolt surnuist ülesäratatuina – sai Jeesusest universaalne „ligimene“( ligiolev naaber) tervele hädas olevale maailmale.
Paulus näitlikustab siin kristliku kuulutuse tõelist vaimsust. Jeesuse Vaim juhib ka teda evangeliseerimise ning misjonitöös. Jeesus ei tulnud ju käsuseadust ja prohveteid tühistama, vaid täitma. Nii on ka Pauluse kuulutus hämmastavalt vaba igasugusest kõrkusest või oma kuulajaskonna alahindamisest. Ta räägib neile tõtt, kuid teeb seda armastuses. Psalme tsiteerides tõestab, ta et Moosese missioon sai ühekordselt ning lõplikult teostatud – ja seda Jeesuse poolt ( s 32- 35). Seejärel selgitab ta neile Jeesuse kuulutustöö olulisust nende igaühe individuaalses kitsikuses.
Jeesus on see kes heastab nende eksimused, tema on Jumala tall kes võtab ära maailma patud. See teadmine peaks iga inimolendi tooma risti alla või meeleparanduse teekonna kaudu uude ellu. Aga on ka võimalik sellest kõigest kõva südame ning ennast hävitades ära pöörata ( s 42).

Issand aita mul tänaseid võimalusi õieti kasutada!

Selle kommentaari autor: Valson Tahmpu