Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

„Ta keskenes endasse“

Reede, 18. Aprill 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 43: 1-14

Joosepi vendade teine teekond Egiptusesse
1Aga maal oli kange nälg.
2Ja kui nad olid ära söönud vilja, mis nad Egiptusest olid toonud, siis nende isa ütles neile: "Minge ostke meile pisut leiba!"
3Ja Juuda vastas temale, öeldes: "See mees kinnitas meile väga ja ütles: Te ei saa näha mu nägu, kui teie vend ei ole koos teiega.
4Kui sa nüüd läkitad meie venna koos meiega, siis läheme ja ostame sulle leiba.
5Aga kui sa teda ei läkita, siis me ei lähe, sest see mees ütles meile: Te ei saa näha mu nägu, kui teie vend ei ole koos teiega."
6Ja Iisrael ütles: "Miks te tegite mulle seda kurja ja andsite mehele teada, et teil on veel üks vend?"
7Ja nad vastasid: "See mees päris väga meie ja meie suguseltsi järele, küsides: Kas teie isa elab veel? On teil veel mõni vend? Ja me andsime temale teada, nagu asi on. Kas me võisime teada, et ta ütleb: Tooge oma vend siia?"
8Ja Juuda ütles oma isale Iisraelile: "Saada poiss minuga ja me võtame kätte ning läheme, et jääksime elama ega sureks, ei meie ega sina ega meie väetid lapsed.
9Mina olen temale käemeheks, nõua teda minult. Kui ma ei too teda tagasi sinu juurde ega sea sinu palge ette, siis jään su ees alatiseks süüdlaseks.
10Tõesti, kui me ei oleks viivitanud, oleksime nüüd juba teist korda tagasi tulnud."
11Siis ütles neile Iisrael, nende isa: "Kui see nõnda on, siis tehke seda! Võtke maa parimast oma kottidesse ja viige sellele mehele meeleheaks pisut palsamit ja pisut mett, kalleid rohte ja mürri, pähkleid ja mandleid.
12Ja võtke kaasa kahekordne raha; ka see raha, mis teie kottide suus tagasi tuli, võtke jälle kaasa - vahest oli see eksitus.
13Võtke ka oma vend, asuge teele ja minge tagasi selle mehe juurde!
14Kõigeväeline Jumal lasku teid leida halastust selle mehe ees, et ta teiega ära saadaks teie teise venna ja Benjamini! Aga kui jään lastest ilma, siis jään."

„Inimene võib tagasi maksta laenatud kulla, aga kuid jääb surmani võlgu kõigile, kes on tema vastu lahked olnud“( Malaisia vanasõna)

Kirjeldatud pingelises olukorras on väga palju kaalul ning kõik meenutab Joosepi esmakordset äraviimist vendade keskelt. Jakob kardab kaotada veel kahte armastatud poega. Nii Ruuben ( kes paneb mängu omaenese kaks esimest poega) kui ka Juuda lubavad tuua veenad tervelt tagasi. Aga kas neid saab usaldada?! Ja samal ajal teab vanglas ootav Siimeon liigagi hästi milleks ta vennad kõik võimelised on.
Raha tagasipanemisega on Joosep peaaegu täpselt taastanud algse olukorra – sundides oma vendi veelkord valima rahalise kasu ja sugulassuhete vahel. Ja seekord osutub päästjaks nende isa, kes läkitab teele kalli toiduainete kingituse (üle mõistuse kallis kingitus mida saata näljahädas vaevlevalt maalt!) ning raha topeltsummas ühtlasi kuulutades oma lootust Jumala halastusele. ( s 14).
Peaaegu läbi terve 1Moosese raamatu tuntakse nende isa kui „Jakobit“ - nime kaudu mille andsid talle tema vanemad. Aga korraga ilmub just siin selles peatükis taas esile nimi Iisrael, mille ta sai ingliga maadeldes. – ja võib-olla ka põhjusega : ta on taas maadelnud inimeste ja inglitega ning võitnud. Võitnud just seeläbi et võttis oma poegadelt initsiatiivi enese kätte, taastas oma Jumalast antud rolli patriarhi, valitseja ning kaitsjana – üle kogu selle mässulise ning vastuhakkava suguvõsa.
Vana Testamendi uurija Walter Brueggemann viitab, et Jumala rahvale oli tüüpiline ära unustada oma identiteet Jumalas, see mis neile Jumala poolt oli kingitud. Kui see aga neile taas meenus, kes nad Jumala silmis on – oli see siis Iisrael, või Kadunud Poeg, kes „keskenes endasse“ kaugel maal, siis seesama keskenemine oli sageli esimeseks sammuks tagasi oma kohale Jumala suures plaanis. Ka meie igaüks peame valima – millise nime/ millise identiteedi ja eesmärgi me seame üles tulevikku.

Mil viisil on Jumal „muutnud sinu nime“ ( ehk: kuidas on Ta muutnud/ taastanud su identiteeti?). Mida taoline muutus on sulle kaasa toomas - sinu minevikku, olevikku ja tulevikku?

Selle kommentaari autor: Michael Knowles