Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kõige karmimad sõnad?

Neljapäev, 10. September 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Luuka 11:37 - 54

Eessõna
1Juba mitmed on võtnud kätte koostada jutustus neist asjust, mis meie seas on aset leidnud,
2nõnda nagu seda on meile edasi andnud need, kes ise algusest peale on seda oma silmaga näinud ja on saanud sõna sulasteks.
3Seepärast on mullegi tundunud õige, pärast kõigega algusest peale täpset tutvumist, kirjutada sinu jaoks, üliauline Teofilos, järgemööda kõik üles,
4et sa võiksid õppida tundma sulle õpetatud asjade usaldusväärsust.
Ristija Johannese sünni ettekuulutus
5Juuda kuninga Heroodese päevil elas preester, nimega Sakarias, Abija teenistuskorrast, ta naine oli Aaroni tütardest ja tema nimi oli Eliisabet.
6Nad mõlemad olid õiged Jumala silmis, elades laitmatult kõigi Issanda käskude ja nõudmiste järgi.
7Aga neil ei olnud last, sest Eliisabet oli sigimatu, ja nad mõlemad olid väga eakad.8Sündis aga, kui Sakarias oli oma teenistuskorra aegu preestritalituses Jumala ees,
9et liisk langes ametikombe järgi talle minna Issanda templisse suitsutama.
10Kui kogu rahvahulk palvetas õues suitsutamistunnil,
11ilmus talle Issanda ingel, seistes suitsutusaltari paremal pool.
12Teda nähes Sakarias kohkus ja kartus langes ta peale.
13Aga ingel ütles talle:
"Ära karda, Sakarias, sest su anumist on kuuldud ja su naine Eliisabet toob sulle ilmale poja, ja sa paned talle nimeks Johannes.

14Ja temast on sul rõõmu ja hõiskamist ning paljud rõõmustavad tema sündimisest,
15sest ta saab suureks Issanda silmis. Ta ei tohi juua veini ega muud vägijooki, ja ta täidetakse Püha Vaimuga juba oma ema ihus.
16Ja ta pöörab palju Iisraeli lapsi Issanda, nende Jumala poole.
17Ja ta ise käib tema eel Eelija vaimus ning väes, et pöörata isade südant laste poole ja sõnakuulmatuid õigete meelsusse, et kujundada Issandale valmistatud rahvast."
18Sakarias küsis inglilt: "Millest ma võiksin seda ära tunda? Mina olen ju vana mees ja mu naine on väga eakas."
19Ja ingel vastas talle: "Mina olen Gabriel, kes seisab Jumala ees, ja mind on läkitatud rääkima sinuga ja kuulutama sulle seda rõõmusõnumit.
20Ja vaata, sa jääd keeletuks ega saa kõnelda kuni päevani, mil see sünnib, seepärast et sa ei ole uskunud mu sõnu, mis lähevad täide omal ajal."

Issand, aita mul näha palke enda silmis selle asemel, et lihtsalt noogutada nõusolekus sinu karmide sõnade peale.” Joel Green, lk 469

See on teine kord, kui Luukas on jäädvustanud konflikti variseri lõunalauas (Mt 7:3, Lk 7:36-50). See, et Jeesus ei pesnud enne sööki, tundub olevat tahtlik provokatsioon. Vähesed meist oleksid julgenud eirata tavasid antud viisil. Jeesus tahaks õpetada meile seda, mida oma vastuvõtjale ja sõpradele õpetada tahtis. Ta keeldus järgimast rituaalset tava, mis oli parimal juhul “kauge vihje sedausele”. Me ei peaks võtma Jeesuse käitumist kui füüsilise puhtuse tava eiramist. Luukas märgib kuute „häda“ kuulutamist variseridele. Jeesus on religioossete juhtidega tüüpiliselt karm. Nende muret rituaalse puhutse pärast, nende kadedat seaduse oma tõlgenduse järgimist nähakse kui Jumalariigi kasvamise takisamist. Meil, kes oleme kuitahes kaua kristlased olnud või, kes elame tugevate kristlike traditsioonidega kultuuris, on raske mõista Jeesuse sõnade kaalu. Variseride vaimsus ei ole meist kunagi kaugel. Vaata, mis teemasid Jeesus tõstatab: mure välise tegevuse pärast sisemise vaimu arvel, ennast õigeks mõistev andmine, enese tähtsustamine, silmakirjalikud nõudmised teistele, mitte nõus olemine sellega, mida Jumal on öelnud, teiste sõnakuulelikkuse takistamine. Kuidas saaksime vältida samade tegude tegemist? Regulaarne ning halastamatu enesekontroll võib osutuda ainsaks viisiks. Lisaks karjub tänane lõik meie vajadusest sõprade järele, väikese grupi järele, kelle hulgas valitseb ausus ning üksteise ees vastutamine. Kas sul on selline grupp? Kui elame Jeesuse radikaalse aususega, ei peaks me ootama, et kõik meid kõrgelt hindaksid. Varisere solvas viis, kuida Jeesus nendega käitus; tänapäeva variserid võivad samuti olla solvunud nende peale, kes elavad usust, mitte seadusest.

Uuri, kuidas sina saaksid arendada suuremat teiste ees vastutamist väikeses kristlastest sõprade grupis, et vastu astuda variserlusele kristlikus elus.

Selle kommentaari autor: Roger Welch