Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sõda õigluse nimel

Kolmapäev, 28. Juuli 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Km 20:18-35

Sõda Benjamini suguharu vastu
18Ja nad võtsid kätte ja läksid Peetelisse ning küsisid Jumalalt; Iisraeli lapsed küsisid: "Kes meist peab esimesena minema sõtta benjaminlaste vastu?" Issand vastas: "Esimesena Juuda!"
19Ja hommikul võtsid Iisraeli lapsed kätte ning lõid leeri üles Gibea ette.
20Ja Iisraeli mehed läksid sõdima benjaminlaste vastu; ja Iisraeli mehed seadsid endid tapluseks nende vastu Gibea juures.
21Aga benjaminlased tulid Gibeast välja ja surmasid sel päeval Iisraeli seast kakskümmend kaks tuhat meest.
22Ent rahvas, Iisraeli mehed, kinnitasid endid ja seadsid endid jälle tapluseks paigas, kus nad esimesel päeval olid endid valmis seadnud.
23Ja Iisraeli lapsed läksid üles ja nutsid Issanda ees õhtuni ning küsisid Issandalt, öeldes: "Kas pean veel minema sõdima oma venna Benjamini poegade vastu?" Ja Issand vastas: "Minge nende vastu!"
24Ja teisel päeval lähenesid Iisraeli lapsed benjaminlastele.
25Aga benjaminlased tulid teisel päeval Gibeast välja nende vastu ja surmasid Iisraeli laste seast veel kaheksateist tuhat meest; need kõik olid mõõgatõmbajad.
26Siis läksid üles kõik Iisraeli lapsed, kogu rahvas, ja nad tulid Peetelisse; nad nutsid ja istusid seal Issanda ees ja paastusid sel päeval õhtuni ning ohverdasid Issanda ees põletus- ja tänuohvreid.
27Ja Iisraeli lapsed küsisid Issandalt, sest Jumala seaduselaegas oli neil päevil seal
28ja Aaroni poja Eleasari poeg Piinehas seisis sel ajal selle ees, ja nad ütlesid: "Kas pean veel minema sõdima oma venna Benjamini poegade vastu või pean loobuma?" Ja Issand vastas: "Mine, sest homme ma annan nad sinu kätte!"29Siis Iisrael asetas varitsejad ümber Gibea.
30Ja Iisraeli lapsed läksid kolmandal päeval benjaminlaste vastu ja seadsid endid Gibea vastu nagu eelmistel kordadel.
31Ja benjaminlased tulid välja rahva vastu, aga nad meelitati linnast eemale; nagu eelmistelgi kordadel lõid nad alguses rahva hulgast surnuks teede peal, millest üks läheb üles Peetelisse ja teine üle välja Gibeasse, ligi kolmkümmend Iisraeli meest.
32Ja benjaminlased ütlesid: "Nad on meie ees maha löödud nagu ennegi!" Aga Iisraeli lapsed ütlesid: "Põgenegem ja meelitagem nad linnast eemale maanteedele!"
33Siis kõik Iisraeli mehed tõusid oma paigast ja seadsid endid valmis Baal-Taamaris, ja Iisraeli varitsejad tormasid oma paigast Gibea ümbrusest.
34Nõnda tuli Gibea ette kümme tuhat valitud meest kogu Iisraelist ja taplus oli kange; aga benjaminlased ei teadnud, et neile ligineb õnnetus.
35Ja Issand lõi Benjamini Iisraeli ees, ja Iisraeli lapsed hävitasid sel päeval Benjaminist kakskümmend viis tuhat ükssada meest; need kõik olid mõõgatõmbajad.

Peetelis asus seaduselaegas käsulaudadega, mille Mooses oli Jumalalt Siinail saanud, ning ilmselt oli seal ka väike pühamu, mille juures preestrid teenisid.

Uurim ja tummim olid kaks kivi, mis kuulusid preestri (algselt Aaroni) rõivastuse juurde ning mille abil heideti liisku, et teada saada, mis on Jumala tahtmine konkreetses olukorras. Uurim tähistas needust, tummim heaolu ja kordaminekut. Kui liisk langes uurimile, tähendas see eitavat vastust, tummim märkis Jumala soosivat suhtumist. Seetõttu võime nii mõneski kohas Vanas Testamendis märgata, kuidas rahvas küsib Jumalalt ja Jumal vastab, kuid tuleb meeles pidada, et nagu siin, ei ole tegemist otsese kõne, vaid liisuheitmisel saadud vastusega.
Põhjus, miks Juuda pidi esimesena lahingusse minema, võib peituda Jaakobi õnnistussõnades oma pojale Juudale (vt 1Ms 49:8).
Loetud tekst peaks olema mõistetav ka tänapäeva kontekstis: sõjas läheb üks pool politseinikuna karistama teist, kuigi tegu pole isikliku solvanguga. Siinkohal on kohane mõtiskleda teemal, kas üks inimene võib teist karistada, ja kui, siis milliste vahenditega on see lubatud.
Tänast kirjakohta lugedes tuleb arvestada, et siin on tegemist Moosese Seadusega, mis oli väga karm eksimuste suhtes, et inimesi ohjes hoida. Uus Seadus, mis hakkas kehtima pärast Jeesuse tulekut ja mille järgi ka meie kristlastena elame, tõi esile uue aspekti – armu. Vaata järele, mida Jeesus ütleb kättemaksu kohta Mt 5:43-45!

Muidugi ei tähenda see, et Jumala õiglane loomus on Uue Seaduse ajal muutunud või et Ta jätab kahe silma vahele sellised kuriteod, mille puhul tuleb ühiskonda vägivalla eest kaitsta (vt Rm 1:18).

Selle kommentaari autor: APÜ