Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Esimene tunnistaja

Laupäev, 31. Juuli 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:19-28

Ristija Johannes tunnistab Jeesusest
19Ja see on Johannese tunnistus, kui juudid läkitasid tema juurde Jeruusalemmast preestreid ja leviite küsima: "Kes sina oled?"
20Tema tunnistas ega salanud, vaid tunnistas: "Mina ei ole Messias."
21Ja nad küsisid temalt: "Kes siis? Kas sa oled Eelija?" Ja ta ütles: "Ei ole." - "Kas sa oled prohvet?" Aga tema vastas: "Ei."
22Siis nad ütlesid talle: "Kes sa siis oled? Me peame andma vastuse neile, kes meid läkitasid. Kelleks sa ennast nimetad?"
23Ta lausus:
"Mina olen hüüdja hääl kõrbes: Tehke tasaseks Issanda tee, nõnda nagu prohvet Jesaja on ütelnud."
24Aga läkitatuid oli ka variseride seast.
25Ja need küsisid Johanneselt: "Kui sa ei ole Messias ega Eelija ega prohvet, miks sa siis ristid?"
26Tema vastas neile: "Mina ristin veega, aga teie keskel, kuigi teie teda ei tea, seisab juba see,
27kes tuleb pärast mind. Mina ei ole väärt tema jalatsipaelagi lahti päästma."
28See juhtus Betaanias, sealpool Jordanit, kus Johannes oli ristimas.

Kuidas sa defineeriksid alandlikkust? Võib-olla nii: alandlikkus pole mitte enda pidamine madalaks, vaid õige suhtumine endasse, see pole enese salgamine Jumala ees, vaid enese aktsepteerimine. Kas nõustud?

On nii oluline ennast tunda. Selles Johannese tunnistuses (s 19), mis on esimene suurem tunnistus Jeesusest, asetatakse suur rõhk Johannese eneseteadvusele. Salmis 20 korratakse: ta tunnistas ega salanud, ta tunnistas "Ma pole Kristus!". Kaks korda kinnitatakse, et ta tunnistas, ja lisaks, et ta ei salanud – seda võib-olla nende juutide pärast, kes arvasid et Johannes on Messias. Niisugustest juutidest on juttu Ap 19:1–7, kuigi Johannese surmast on siis juba palju aega möödas (vt ka Ap 18:25). Kuid salmi 20 peamine mõte on, et Johannes on täielikult veendunud selles, et ta on Messia eelkäija, ning see tähtsate usutegelaste grupp Jeruusalemmast ei saa kuidagi tema veendumust kõigutada. Julgelt ja selgesõnaliselt ütleb Johannes, kes ta on, ning määratleb lisaks ennast hüüdja häälena, viidates Jesajale (Js 40:3). Ei mingit võltsalandlikkust ega enese tähtsaks tegemist, see on lihtsalt alandlik teadlikkus oma kutsumusest.
Jeesus ütles, et Johannes on suurim inimolend, kes on kunagi sündinud (Mt 11:11). Osa tema suurusest seisneb tema erilises alandlikkuses – võib-olla on see isegi tema suuruse alus. Püha Teresa on öelnud, et Jumalale näib meeldivat alandlikkus oma teenrites rohkem kui ükski teine omadus. Miks? Sest alandlikkus avab meie kõrvad teda kuulma, sest me ei püüa enam teiste heakskiitu ega karda kriitikat. Alandlikkus vabastab meid teda teenima, sest me pole enam hirmul inimeste arvamuse pärast ega karda rumalaks jääda või tagasilükatud olla. Alandlikkus laseb meil rõõmu tunda, sest oleme valmis kõigeks, mis Jumal saadab, isegi valu tundma. Alandlikkus laseb meil armastada teda, sest me armastame end täpselt sellistena nagu ta meid lõi, ilma pingutuse ega protestita.
Mõned inimesed arvavad, et on vale ennast armastada. Kuid seda on just vaja, sest sellega saab mõõta meie armastust teiste suhtes: Mt 22:39. Johannes kindlasti armastas ennast: millise rõõmuga ta teatab, kes ta on, ja annab tunnistuse oma Issandast!

Keegi on öelnud, et alandlikkus on pinnas, milles kasvavad muud voorused. Kuidas saame muutuda alandlikuks? Proovi seda George Whitefieldi palvet: Issand, aita mul alustada uuesti kristlaseks olemise alustamist.

Selle kommentaari autor: Steve Motyer